De la 1 aprilie 2021 intră în vigoare legea pentru stabilirea conținutului de acizi grași trans în produsele alimentare destinate consumului uman
01.04.2021
De la 1 aprilie 2021, regulile privind acizii grași trans-nesaturați în compoziția alimentelor se modifică, conform Legii nr. 182/2020 pentru stabilirea conținutului de acizi grași trans în produsele alimentare destinate consumului uman
Producatorii vor fi obligați să limiteze drastic acizii trans din alimente, la maximum două grame la 100 de grame de grăsime din conținut
Grasimile de tip trans sunt obtinute printr-un procedeu chimic, numit hidrogenare, din uleiurile vegetale. Cu ajutorul lor, produselor alimentare li se prelungeste termenul de valabilitate și li se conferă un aspect plăcut.
În categoria alimentelor în care acizii trans erau prezenți în proporție de 40 – 50%, intră produse precum popcornul pentru microunde, cremele tartinabile, biscuiții, torturile preambalate, margarina, produsele preparate termic pentru prăjire,
Noile reguli se aplică tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, inclusiv celor provenite din țări terțe și din alte state membre ale Uniunii Europene.
Sunt excluse însă din domeniul de aplicare al noii legi produsele alimentare care conțin în mod natural acizi grași trans în grăsimi animale, cum sunt produsele din carne sau lactate din lapte de vacă, oaie sau capră unde acizii grași reprezintă între 0,3% și 0,8% din totalul aportului energetic zilnic.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Ministerul Sănătății vor face controale periodice, în toate etapele lanțului alimentar. Neregulile vor fi sancționate cu sume cuprinse între 10 mii de lei și 30 de mii de lei, iar produsele care nu respectă prevederile legale vor fi retrase de pe piață.
Acizii trans din alimente sunt considerați responsabili pentru declanșarea unor boli ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa - boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet zaharat, obezitate, cancer și Alzheimer.