Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Comunicat de presă privind avizarea cazurilor de forță majoră în contextul pandemiei COVID 19

16.03.2020

Condițiile actuale, în care se desfășoară activităţile economice, prin reducerea activității, impunerea de restricții, etc, trebuie abordate și în contextul clauzelor contractuale înscrise în contractele dintre operatorii economici.

Atributul Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța este de a analiza și aviza favorabil cazurile de forță majoră, la solicitarea unui agent economic, aviz care să confirme imposibilitatea executării obligațiilor contractuale, dar numai cu condiția îndeplinirii cumulative a prevederilor Codului Civil.

Astfel, pandemia Covid-19, chiar dacă, în prezent, este un eveniment de notorietate, poate constitui caz de forță majoră doar dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de Codul civil, respectiv:

  • evenimentul este cu certitudine unul extern de voința părților;
  • imprevizibilitatea trebuie analizată în raport de cazul concret invocat, astfel, deși s-ar putea argumenta că amenințarea Covid-19 a apărut deja din decembrie anul trecut, realitatea este că pe piața locală abia încep să resimtă efectele concrete ale pandemiei;
  • condiția ca situatia să fie de neînlăturat este din nou de analizat, de la caz, la caz, urmând ca părțile să facă o analiză concretă a evenimentului generator și a legăturii de cauzalitate între eveniment și obligația care trebuia executată.

Includem, mai jos, câteva exemple din cazuri reale: imposibilitatea executării obligației de livrare a unor produse, în baza unui import, din orice țară care și-a închis granițele, întârzierile cauzate de intrarea în carantină a personalului navigant pentru navele sosite în rada portului la descărcare/încarcare, care trebuie să aștepte expirarea perioadei de carantină, etc.

În orice caz, este de precizat că niciun eveniment exterior nu poate justifica o imposibilitate fortuită de executare dacă privește bunuri de gen – ce pot fi înlocuite, precum obligația de a plăti o suma de bani.

Este important de precizat că, în cadrul contractului încheiat între părți ar trebui să existe inserată clauza de forță majoră, chiar dacă nu este menționată expres cauza existenței unei pandemii.

În acest context, informăm că instituția noastră și-a restrâns activitatea cu publicul, însă, pentru eliberarea avizelor de forță majoră, vă rugăm să ne contactați pe adresa: ruxandra.serescu@ccina.ro sau telefon 0732520095, iar pentru eliberarea certificatelor de origine pe adresa : adriana.barothi@ccina.ro sau telefon 0731055046.

Pagini recomandate

Enterprise Europe Network

Constanţa 07/12

6°C

acum
vânt 14 kmh din SSV
vizibilitate 10 km

9°C

max

7°C

min

11°C

max

8°C

min

emis înCurs valutar BNR 07/12

EUR
4.9186
+0.12%
GBP
5.7021
+0.19%
USD
4.6835
+0.07%
IFR
4.9193
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00
Biroul Unic
Biroul Unic