Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

1 miliard EUR pentru a maximiza investiţiile private în infrastructura europeană de transport

09.02.2017

Comisia Europeană lansează o nouă metodă inovatoare de finanţare a proiectelor de infrastructură în sectorul transporturilor din Europa. Cererea de propuneri va încerca să combine granturi în valoare de 1 miliard EUR (Mecanismul pentru interconectarea Europei - Transport) cu finanţare oferită de instituţiile financiare publice, sectorul privat sau, pentru prima dată, Fondul european pentru investiţii strategice, elementul central al Planului de investiţii pentru Europa și o prioritate pentru Comisia Juncker.Noua cerere de propuneri combină Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE) cu alte surse de finanţare, incluzând Fondul european pentru investiţii strategice (FEIS).

Această combinaţie de fonduri, prima de acest fel, va contribui la îndeplinirea dublului obiectiv de a stimula investiţiile pentru a finanţa proiecte durabile și inovatoare de modernizare a infrastructurilor de transport și de a sprijini, în același timp, crearea de locuri de muncă necesare pentru dezvoltarea acestor infrastructuri. Cererea contribuie la punerea în aplicare a Strategiei Comisiei pentru o mobilitate cu emisii scăzute de dioxid de carbon în contextul uniunii energetice și sprijină, de asemenea, investiţiile în „transportul durabil” în vederea viitoarelor iniţiative în domeniul mobilităţii rutiere, care vor fi lansate mai târziu în cursul acestui an.

Vicepreședintele Comisiei responsabil pentru uniunea energetică, Maroš Šefčovič, a declarat: „Mobilitatea viitorului trebuie să fie ecologică, conectată și competitivă și necesită găsirea unor noi modalităţi de finanţare. Cererea de propuneri prezentată astăzi reprezintă un prim pas important în această privinţă. Ea va sta la baza activităţii noastre din acest an de punere în aplicare a Strategiei pentru o mobilitate cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru Europa”.

Vicepreședintele Comisiei responsabil pentru locuri de muncă, creștere, investiţii și competitivitate, Jyrki Katainen, a declarat: „Fondul european pentru investiţii strategice a fost conceput ca un instrument flexibil, pentru a fi utilizat în combinaţie cu alte surse de finanţare ale UE pentru a le maximiza impactul și a contribui la îndeplinirea obiectivelor de politică mai largi ale Europei. Sunt încântat de faptul că prin iniţiativa de astăzi, FEIS va completa Mecanismul pentru interconectarea Europei pentru a sprijini investiţiile și locurile de muncă necesare în vederea construirii unor reţele de transport inteligente și durabile.”

Comisarul UE pentru transporturi, Violeta Bulc, a adăugat: „Punerea în practică a viziunii noastre pentru o mobilitate neîntreruptă, inteligentă și durabilă în Europa necesită investiţii care nu pot fi sprijinite doar prin fonduri publice. Acesta este motivul pentru care lansăm o soluţie inovatoare pentru a putea folosi cât mai bine resursele de care dispunem și pentru a valorifica potenţialul neexploatat al investiţiilor private, acordând o importanţă deosebită ţărilor care beneficiază de Fondul de coeziune. Acţiunea de astăzi reprezintă un semn de solidaritate în acest sens.”

Pentru prima dată, această cerere de propuneri din cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE) va impune combinarea granturilor cu finanţare din Fondul european pentru investiţii strategice (FEIS), de la Banca Europeană de Investiţii, băncile naţionale de promovare sau investitorii din sectorul privat. Pentru a beneficia de sprijin prin Mecanismul pentru interconectarea Europei, solicitanţilor li se va cere să prezinte dovezi ale capacităţii financiare a proiectelor de a obţine finanţare complementară din partea instituţiilor de finanţare publice sau private.

Proiectele selectate trebuie să contribuie la infrastructuri de transport durabile, inovatoare și neîntrerupte în cadrul reţelei transeuropene de transport. Se va pune un accent deosebit pe proiectele care elimină blocajele, sprijină legăturile transfrontaliere și accelerează digitalizarea transporturilor, în special în zonele cu un potenţial mai mare și cu decalaje pe piaţă, cum ar fi ţările care beneficiază de Fondul de coeziune, precum și pe sisteme de transport durabile și eficiente și pe consolidarea intermodalităţii și interoperabilităţii în cadrul reţelei de transport. În acest sens, sunt necesare noi tehnologii și sisteme de gestionare a traficului, cum ar fi Sistemul european de gestionare a traficului feroviar, sisteme inteligente de transport pentru sectorul rutier sau Programul de cercetare privind managementul traficului aerian în contextul cerului unic european.

Sprijinul va fi acordat pe o bază concurenţială, în urma unei evaluări și a unei selecţii detaliate. Cererea va avea două termene-limită de depunere a propunerilor, primul la 14 iulie 2017 și cel de-al doilea la 30 noiembrie 2017.

Documente

Transport blending 293.78 KB 09.02.2017

Pagini recomandate

Enterprise Europe Network

Constanţa 26/04

15°C

acum
vânt 18 kmh din VNV
vizibilitate 10 km

15°C

max

11°C

min

15°C

max

11°C

min

emis înCurs valutar BNR 25/04

EUR
4.9763
0.00%
GBP
5.8067
+0.33%
USD
4.6386
-0.39%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic