Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Ziua Internaţională a Femeii 2017

08.03.2017

Uniunea Europeană apără drepturile femeilor și ale fetelor din Europa și din întreaga lume, astfel cum a procedat la momentul înfiinţării sale.

Cu șaizeci de ani în urmă, egalitatea între femei și bărbaţi a fost încorporată în Tratatul de la Roma, fiind considerată drept una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene. La momentul respectiv, angajamentul Europei faţă de principiul remunerării egale pentru aceeași muncă prestată a fost unic în lume. De atunci, UE a continuat să își menţină poziţia de frunte în acest domeniu și a înregistrat progrese vizibile pe toate planurile. Nu precupeţim niciun efort pentru a apăra drepturile femeilor și a le oferi mijloacele necesare pentru a combate discriminarea și violenţa bazată pe gen.

În 2017, există mai multe femei pe piaţa muncii, mai multe femei absolvente ale unei universităţi și mai multe femei care activează pe scena politică sau ocupă poziţii de conducere în întreprinderi europene decât oricând. În cadrul Comisiei, femeile reprezintă 55 % din forţa de muncă totală. Cu toate acestea, în Uniunea Europeană, prea multe femei, în special mame singure, continuă să întâmpine dificultăţi în a deveni independente din punct de vedere economic. Rata ocupării forţei de muncă în rândul femeilor în Uniunea Europeană a atins un nivel record de 65,5 % în 2016, dar, cu toate acestea, există încă un decalaj important în raport cu rata ocupării forţei de muncă în rândul bărbaţilor, care este de 77 %.

Trebuie depuse mult mai multe eforturi, atât în interiorul, cât și în afara Europei. Femeile fac parte adesea din categoriile de populaţie cele mai vulnerabile, atunci când este vorba de conflicte, situaţii de migraţie și strămutare și de zonele cele mai afectate de sărăcie și schimbări climatice. În plus, a crescut în mod exponenţial numărul femeilor victime ale traficului de persoane care sosesc în UE în contextul actual al migraţiei.

Atitudinile de intoleranţă împotriva femeilor și de misoginie se manifestă atât în sfera publică, cât și sub masca anonimatului oferit de internet. Atacurile la adresa drepturilor femeilor sunt în creștere. Prea mulţi europeni consideră, în continuare, că raporturile sexuale fără consimţământul femeii pot fi justificate. Femeile sunt, de asemenea, cele mai afectate de discriminare și violenţă, în special cele care se află în zonele de conflict din întreaga lume.

Cu toate acestea, ele sunt, deseori, și primele care caută soluţii, încearcă să își dezvolte rezilienţa în momente dificile și au o viziune pentru viitorul ţărilor lor de origine. Din acest motiv, UE continuă să poarte un dialog cu asociaţiile femeilor din întreaga lume, inclusiv în împrejurările cele mai dificile, cum ar fi în Afganistan sau Siria.

Vom continua să luăm măsuri atât pe plan intern, cât și pe plan extern. În special:

  • Prin Angajamentul strategic pentru egalitatea de gen 2016-2019, Comisia Europeană abordează inegalităţile în domenii-cheie precum ocuparea forţei de muncă, remunerarea, luarea de decizii și combaterea violenţei.
  • Comisia Europeană a dedicat anul 2017 eliminării tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor și a fetelor.
  • Comisia va prezenta în acest an o nouă iniţiativă care vizează asigurarea echilibrului dintre viaţa profesională și cea privată pentru părinţi și îngrijitori.
  • Prin propunerea noastră de reformă a sistemului european comun de azil, femeile migrante care solicită protecţie în Europa și care au suferit abuzuri vor beneficia de asistenţă medicală, asistenţă juridică, consiliere pentru depășirea traumelor și asistenţă psihosocială.
  • Comisia va continua să monitorizeze dimensiunea de gen a prevenirii și a combaterii traficului de fiinţe umane în cadrul punerii în aplicare a politicii și a legislaţiei în materie de combatere a traficului de persoane.
  • În cadrul relaţiilor sale externe, prin Planul de acţiune al UE privind egalitatea de gen 2016-2020, Comisia se va concentra în special pe acordarea de asistenţă, în întreaga lume, femeilor și fetelor care sunt excluse din sistemul de educaţie, nu beneficiază de un acces egal la serviciile de sănătate și planificare familială, nu au acces la piaţa forţei de muncă și nici la viaţa politică, confruntându-se, în același timp, cu reguli și legi discriminatorii în materie de moștenire, cetăţenie sau proprietate funciară.
  • Pentru a garanta faptul că asistenţa ajunge la persoanele cele mai vulnerabile, în întreaga lume, Comisia va continua să aplice sistematic o abordare în materie de ajutor umanitar care să ţină seama de dimensiunea de gen.
  • Comisia va continua să deţină rolul principal în punerea în aplicare a obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU, inclusiv în ceea ce privește egalitatea de gen.

Nu trebuie să încetăm să luptăm pentru egalitatea de gen și suntem ferm hotărâţi să ne continuăm eforturile pentru a prezerva siguranţa femeilor și a fetelor și pentru a le oferi posibilitatea de a-și realiza pe deplin potenţialul. Uniunea Europeană se angajează, astfel cum a făcut-o în urmă cu 60 de ani, să asigure egalitatea între femei și bărbaţi, în întreaga lume.

Enterprise Europe Network

Constanţa 28/03

17°C

acum
vânt 14 kmh din SSV
vizibilitate 10 km

16°C

max

12°C

min

19°C

max

11°C

min

emis înCurs valutar BNR 28/03

EUR
4.9730
+0.04%
GBP
5.8167
+0.35%
USD
4.6085
+0.42%
IFR
4.9683
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic