Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

TVA: potrivit noilor date disponibile, statele membre ale UE încă pierd venituri de aproape 150 de miliarde de euro

24.09.2018

În 2016, țările UE au pierdut venituri de aproape 150 de miliarde de euro din taxa pe valoare adăugată (TVA), potrivit unui nou studiu publicat de Comisia Europeană.

Așa-numitul „deficit de încasare a TVA-ului” indică diferența dintre veniturile din TVA preconizate și suma colectată efectiv. Deși statele membre au depus eforturi considerabile pentru a îmbunătăți colectarea TVA-ului, din cifrele de astăzi reiese că sunt necesare o reformă a sistemului TVA actual al UE și o mai bună cooperare la nivelul UE, astfel încât statele membre să poată utiliza la maximum veniturile din TVA în bugetele lor.

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a declarat: „Statele membre au îmbunătățit colectarea TVA-ului pe întreg teritoriul UE, ceea ce este lăudabil și trebuie recunoscut. Este însă inacceptabil ca bugetele naționale să piardă 150 de miliarde de euro pe an, mai ales atunci când 50 de miliarde din această sumă umflă buzunarele infractorilor, ale celor care comit fraude și probabil chiar ale teroriștilor. Această situație se va îmbunătăți substanțial numai prin reforma în domeniul TVA pe care am propus-o cu un an în urmă. Invit statele membre să avanseze în direcția sistemului definitiv de TVA înainte de alegerile pentru Parlamentul European din 2019.”

În termeni nominali, deficitul de încasare a TVA-ului a scăzut cu 10,5 miliarde de euro, ajungând la 147,1 miliarde de euro în 2016, adică la 12,3 % din veniturile totale din TVA față de 13,2 % în anul precedent. Performanțele individuale ale statelor membre variază încă în mod semnificativ. Deficitul de încasare a TVA-ului a scăzut în 22 de state membre, Bulgaria, Letonia, Cipru și Țările de Jos înregistrând performanțe foarte bune, și anume o scădere de peste 5 puncte procentuale a pierderilor din TVA în fiecare dintre aceste patru țări. Cu toate acestea, deficitul de încasare a TVA-ului a crescut în șase state membre: România, Finlanda, Regatul Unit, Irlanda, Estonia și Franța.

Deși s-au înregistrat progrese mari în ceea ce privește îmbunătățirea colectării și a gestionării TVA-ului la nivelul UE, statele membre ar trebui să avanseze în acest moment către un acord cât mai rapid asupra reformei mult mai ample menite să reducă frauda în materie de TVA în sistemul UE, așa cum a propus Comisia anul trecut. Această reformă profundă ar îmbunătăți și ar moderniza sistemul atât pentru guverne, cât și pentru mediul de afaceri și l-ar face astfel mai robust și mai simplu de utilizat de către companii.

Context

Studiul privind deficitul de încasare a TVA-ului este finanțat din bugetul UE, iar constatările sale sunt relevante atât pentru Uniune, cât și pentru statele membre, dat fiind că TVA-ul are un aport important la bugetul Uniunii și la bugetele naționale. Studiul aplică o metodologie „de sus în jos”, folosind datele din conturile naționale pentru estimarea deficitelor de încasare a TVA-ului.

Pentru prima dată, raportul din 2018 include o analiză mai amplă a efectului unor factori externi, cum ar fi structura de producție a economiei și șomajul, precum și a celor aflați sub controlul direct al administrației fiscale, de exemplu dimensiunea administrației fiscale și cheltuielile informatice. Acest aspect este deosebit de important dat fiind că sporirea investițiilor în IT conduce în mod normal la o reducere a deficitului de încasare a TVA-ului, după cum se precizează în recomandările făcute anterior de Comisie statelor membre.

Documente

VAT GAP Report 575.17 KB 24.09.2018
Enterprise Europe Network

Constanţa 25/04

19°C

acum
vânt 11 kmh din SE
vizibilitate 10 km

18°C

max

12°C

min

15°C

max

10°C

min

emis înCurs valutar BNR 25/04

EUR
4.9763
0.00%
GBP
5.8067
+0.33%
USD
4.6386
-0.39%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic