Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Tabloul de bord european privind inovarea 2018

P037515-243519.jpg

24.06.2018

Tabloul de bord european privind inovarea 2018, realizat de Comisie și publicat, arată că performanța UE în materie de inovare continuă să se îmbunătățească, dar că sunt necesare eforturi suplimentare pentru a asigura competitivitatea Europei pe plan mondial.

În fiecare an, Comisia publică o evaluare comparativă a performanței în materie de inovare a statelor membre și o compară cu concurența internațională. Datele facilitează evaluarea de către statele membre și de către UE în ansamblu a domeniilor în care este necesară focalizarea eforturilor.

 

Ediția din acest an a  tabloului de  bord  european  privind  inovarea arată o tendință pozitivă în majoritatea statelor membre ale UE - în special în ceea ce privește Malta, Țările de Jos și Spania, Suedia rămânând lider la nivelul UE în materie de inovare. UE reduce decalajele față de principalii concurenți precum Canada, Japonia și Statele Unite ale Americii. Însă eliminarea acestei sincope în domeniul inovării și menținerea avantajului față de China vor necesita un efort concertat în vederea consolidării potențialului de inovare al Europei.

 

Tabloul de bord european privind inovarea 2018: principalele constatări

 

  • Suedia este, din nou, lider în domeniul inovării în UE, fiind urmată de Danemarca, Finlanda, Țările de Jos, Regatul Unit și Luxemburg, care a intrat anul acesta în grupul celor mai buni inovatori. Germania coboară în grupul inovatorilor puternici.

 

În medie, performanțele în materie de inovare ale UE au crescut cu 5,8 % începând din 2010. În ultimii 8 ani, performanțele în materie de inovare au crescut în 18 state membre ale UE și au scăzut în zece. Performanțele au cunoscut cea mai mare creștere în Lituania, Malta, Țările de Jos și Regatul Unit și cea mai mare scădere în Cipru și România.

 

  • La nivel global, UE își reduce ecartul față de Canada, Japonia, și Statele Unite. UE își menține superioritatea față de China, dar această superioritate scade rapid, datorită faptului că China și-a îmbunătățit performanțele aproape de trei ori mai repede decât UE. În raport cu Coreea de Sud, UE a rămas în urmă, însă în următorii ani se preconizează o recuperare treptată a decalajului.

 

  • În domenii specifice de inovare, liderii UE sunt:

-  Danemarca - resurse umane și mediu propice inovării;

-  Luxemburg - sisteme de cercetare atractive;

-  Franța - finanțare și sprijin;

-  Irlanda - inovarea în IMM-uri, impactul asupra ocupării forței de muncă și asupra vânzărilor;

-  Belgia - rețele de inovare și colaborare

 

  • Performanțele în materie de inovare s-au îmbunătățit cel mai mult în domeniul benzii largi, al resurselor umane, precum și al atractivității sistemelor de cercetare, în special prin intermediul co-publicațiilor internaționale.

 

  • Cheltuielile publice în ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea rămân, ca procent din PIB, sub nivelul din anul 2010.

 

 

  • În următorii doi ani, este de așteptat ca performanța generală a UE în domeniul inovării să se amelioreze cu 6 %.

 

Context

Aproximativ două treimi din creșterea economică a Europei în ultimele decenii a fost generată de inovare. Cu doar 7 % din populația mondială, Europa reprezintă 20 % din investițiile mondiale în cercetare și dezvoltare, produce o treime din toate publicațiile științifice de calitate și deține o poziție de lider mondial în sectoare industriale precum industria farmaceutică, industria chimică, ingineria mecanică și moda. Europa susține ferm inovarea prin intermediul tehnologiilor generice esențiale, cum ar fi robotica, fotonica și biotehnologia.

 

Însă Europa  a rămas în urmă în multe domenii . Întreprinderile din UE cheltuiesc mai puțin pe inovare decât concurenții lor. Capitalul de risc este în continuare subdezvoltat în Europa, determinând trecerea la ecosisteme în care societățile au șanse mai mari să crească rapid. Investițiile publice în întreaga UE sunt undeva sub nivelul țintei de 3 % din PIB. Intensitatea C&D este încă inegală între regiunile din UE, investițiile și cercetarea fiind puternic concentrate în Europa Occidentală. Iar 40 % din forța de muncă din Europa nu dispune de competențele digitale necesare.

 

Tabloul de bord european privind inovarea, publicat anual, oferă o evaluare comparativă a performanțelor țărilor din UE și ale câtorva țări terțe în domeniile cercetării și inovării. El analizează relativele avantaje și dezavantaje ale sistemelor naționale de cercetare și inovare și ajută statele membre să evalueze domeniile în care trebuie să își concentreze eforturile pentru a obține performanțe sporite în materie de inovare.

 

romania

Romania (1).pdf 134.82 KB 24.06.2018
Enterprise Europe Network

Constanţa 22/02

-1°C

acum
vânt 11 kmh din VNV
vizibilitate 10 km

5°C

max

-3°C

min

-2°C

max

-4°C

min

emis înCurs valutar BNR 21/02

EUR
4.7559
-0.04%
GBP
5.4795
+0.25%
USD
4.1941
+0.01%
IFR
4.7551
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00
Biroul Unic