Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Produse sigure pe piaţa unică a UE: Comisia ia măsuri pentru consolidarea încrederii

20.12.2017

Comisia a prezentat două propuneri legislative pentru a facilita modul în care companiile, în special IMM-urile, își vând produsele în Europa, și pentru a consolida controalele efectuate de autorităţile naţionale și agenţii vamali pentru a împiedica vânzarea produselor nesigure către consumatorii europeni.

Vicepreședintele Jyrki Katainen, responsabil pentru locuri de muncă, creștere, investiţii și competitivitate, a declarat: „Piaţa unică de 500 de milioane de consumatori este o poveste de mare succes a UE.  Prin eliminarea obstacolelor, consolidăm încrederea și le permitem companiilor și consumatorilor noștri să beneficieze din plin de aceste avantaje.”

Comisarul pentru piaţa internă, Elżbieta Bieńkowska, a adăugat: „Piaţa unică se bazează pe încredere. Consumatorii trebuie să poată avea încredere că produsele pe care le utilizează sunt la același standard de calitate indiferent de unde provin; autorităţile publice trebuie să poată avea încredere că produsele de pe pieţele lor naţionale sunt sigure pentru cetăţenii lor. Scandalul legat de implanturile mamare și scandalul „Dieselgate” au subminat această încredere și acum trebuie să o reconstruim prin instituirea de controale mai stricte la toate nivelurile. Produsele defectuoase nu au ce căuta în UE.”

Noile iniţiativele sunt menite să îmbunătăţească două aspecte ale liberei circulaţii a mărfurilor în UE:

Facilitarea posibilităţii de a comercializa un produs în alt stat membru:

Principiul „recunoașterii reciproce” garantează faptul că produsele care nu fac obiectul unei legislaţii la nivelul UE pot, în principiu, să circule liber în cadrul pieţei unice dacă ele există în mod legal pe piaţă într-un stat membru. Acest principiu ar trebui să permită producătorilor să își vândă produsele în întreaga Europă fără alte cerinţe suplimentare. Însă acest lucru nu funcţionează întotdeauna așa cum ar trebui. În practică, companiile care doresc să vândă produse precum încălţăminte, veselă de masă sau articole mobilier într-un alt stat se lovesc adesea de obstacole, întârzieri și costuri suplimentare. Pentru a face ca principiul să devină mai rapid, mai simplu și mai clar în practică, Comisia propune un nou Regulament privind recunoașterea reciprocă a bunurilor. Companiile vor ști dacă produsele lor pot fi vândute în altă ţară a UE în câteva luni în loc de câţiva ani. De asemenea, ele vor putea folosi o declaraţie voluntară pentru a demonstra că produsele lor respectă toate cerinţele relevante în ţara lor.

Aceasta va facilita sarcina autorităţilor din alte state membre de a evalua dacă recunoașterea reciprocă ar trebui să se aplice. În mod similar, un mecanism de soluţionare a problemelor va permite o soluţionare mai rapidă a litigiilor între companii și autorităţile naţionale. Formarea și schimburile de funcţionari vor îmbunătăţi și mai mult colaborarea și încrederea în rândul autorităţilor naţionale. Aceasta nu va împiedica autorităţile naţionale să ţină seama de preocupările legitime de politică publică.

Întărirea controalelor efectuate de autorităţile naţionale pentru a se asigura că produsele sunt sigure și că ele respectă normele:

Încă există prea multe produse nesigure și neconforme care sunt vândute pe piaţa UE: nu mai puţin de 32% din jucării, 58% din produsele electronice, 47% din produsele pentru construcţii sau 40 % din echipamentele individuale de protecţie nu îndeplinesc cerinţele în materie de siguranţă sau informaţiile pentru consumatori prevăzute în legislaţia UE. Acest lucru pune în pericol consumatorii și, în plus, plasează companiile care respectă legislaţia într-o situaţie de dezavantaj concurenţial. Proiectul de regulament în materie de respectare și control al aplicării legislaţiei va contribui la crearea unei pieţe interne mai echitabile pentru bunuri, prin stimularea cooperării între autorităţile naţionale de supraveghere a pieţei. Aceasta va include schimbul de informaţii cu privire la produsele ilegale și anchetele în curs de desfășurare, astfel încât autorităţile să poată adopta măsuri eficace împotriva produselor neconforme. Regulamentul va ajuta autorităţile naţionale să amelioreze controalele asupra produselor care intră pe piaţa UE.

Având în vedere că 30% din bunurile din UE sunt importate, Comisia propune în continuare consolidarea inspecţiilor din porturi și de la frontierele externe.

Etapele următoare

Proiectele de regulament vor fi transmise acum Parlamentului European și Consiliului pentru adoptare. După adoptare, ele vor intra imediat în vigoare.

Context

Piaţa unică, a cărei cea de-a 25-a aniversare o vom sărbători în 2018, este una dintre cele mai mari realizări ale Europei, care are drept scop să permită bunurilor, serviciilor, capitalului și persoanelor să circule liber. Ea oferă o gamă mai largă de opţiuni și preţuri mai mici pentru consumatori și oportunităţi pentru profesioniști și întreprinderi. Piaţa unică le permite oamenilor să călătorească, să trăiască, să lucreze și să studieze oriunde doresc. Însă aceste oportunităţi nu se materializează întotdeauna, deoarece normele privind piaţa unică nu sunt cunoscute, nu sunt puse în aplicare sau sunt, pur și simplu, subminate de alte obstacole nejustificate. De aceea, în 2015, Comisia a anunţat Strategia privind piaţa unică - o foaie de parcurs pentru realizarea angajamentului politic al președintelui Juncker de a valorifica întregul potenţial al pieţei unice și de a face din aceasta rampa de lansare pentru prosperitatea întreprinderilor europene în cadrul economiei mondiale.

Schimburile comerciale de bunuri reprezintă 75 % din comerţul intra-UE și aproximativ 25 % din PIB-ul UE. Legislaţia UE privind produsele acoperă vasta majoritate a produselor fabricate în UE. Acestea au o valoare de 2 400 miliarde EUR și sunt produse sau distribuite de aproximativ 5 milioane de companii. Legislaţia UE permite produselor să circule liber în întreaga Uniune, garantând în același timp un nivel înalt de protecţie a mediului, a sănătăţii și a siguranţei. De exemplu, legislaţia UE în domenii cum ar fi jucăriile și produsele chimice este printre cele mai stricte din lume.

Enterprise Europe Network

Constanţa 29/03

10°C

acum
vânt 14 kmh din SSV
vizibilitate 10 km

19°C

max

11°C

min

15°C

max

9°C

min

emis înCurs valutar BNR 28/03

EUR
4.9730
+0.04%
GBP
5.8167
+0.35%
USD
4.6085
+0.42%
IFR
4.9683
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic