Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Previziunile economice intermediare din vara anului 2018: Creștere rezilientă pe fondul unei incertitudini crescânde

12.07.2018

Creșterea ar urma să-și menţină ritmul susţinut în 2018 și în 2019, la 2,1 % anul acesta și 2 % în anul următor, atât în UE, cât și în zona euro.Cu toate acestea, după cinci trimestre consecutive de creștere dinamică, elanul economic al Europei s-a temperat în prima jumătate a anului 2018 și se estimează că va cunoaște o scădere cu 0,2 puncte procentuale atât în UE, cât și în zona euro în raport cu previziunile din primăvară.

Ritmul de creștere ar urma să se accelereze într-o oarecare măsură în a doua jumătate a acestui an, deoarece condiţiile de pe piaţa forţei de muncă se îmbunătăţesc, datoriile gospodăriilor se reduc, încrederea consumatorilor se menţine ridicată, iar politica monetară rămâne favorabilă.

Valdis Dombrovskis, vicepreședinte, comisar responsabil pentru moneda euro și dialogul social, precum și pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea pieţelor de capital, a declarat: „Activitatea economică europeană este în continuare intensă, creșterea preconizată a PIB-ului fiind în acest an de 2,1 % pentru zona euro și pentru UE28. Cu toate acestea, revizuirea în sens descrescător a creșterii PIB faţă de luna mai arată că mediul extern nefavorabil, caracterizat printre altele de tensiunile comerciale crescânde cu SUA, poate afecta încrederea, punându-și amprenta asupra creșterii economice. Riscurile externe tot mai accentuate ne reamintesc cât este de necesar să consolidăm rezilienţa economiilor noastre individuale și a zonei euro în ansamblul său.”

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a declarat: „Creșterea economică a Europei își păstrează rezilienţa, în condiţiile în care politicile monetare rămân flexibile, iar șomajul continuă să scadă. Ușoara revizuire în sens descrescător comparativ cu previziunile din primăvară reflectă impactul pe care îl au tensiunile comerciale și incertitudinea politică asupra încrederii, precum și creșterea preţurilor la energie. Previziunile noastre indică o creștere continuă în 2018 și 2019, deși o nouă escaladare a măsurilor protecţioniste reprezintă în mod clar un risc de evoluţie negativă. Războaiele comerciale nu au niciodată câștigători, ci numai victime.”

Elementele fundamentale rămân solide, dar creșterea economică ar urma să se diminueze

Condiţiile fundamentale pentru o creștere economică susţinută în UE și în zona euro rămân valabile. Dinamica moderată a ratelor de creștere este, în parte, rezultatul unor factori temporari, dar este posibil ca tensiunile comerciale, creșterea preţurilor la petrol și nesiguranţa politică din unele state membre să fi jucat, de asemenea, un anumit rol.

La nivel global, creșterea rămâne solidă, dar ratele sunt din ce în ce mai diferenţiate de la o ţară la alta și de la o regiune la alta.

Previziunile privind inflaţia, influenţate de preţurile la energia electrică

Ca urmare a creșterii preţurilor la petrol începând din primăvară, se estimează că anul acesta inflaţia va fi în medie de 1,9 % în UE și de 1,7 % în zona euro. Aceste cifre reflectă o creștere de 0,2 puncte procentuale în ambele zone faţă de primăvară. Previziunea pentru 2019 a fost modificată cu 0,1 puncte procentuale pentru zona euro, la 1,7 %, dar rămâne neschimbată, la 1,8 %, pentru UE.

Aceste previziuni sunt supuse unor riscuri semnificative de evoluţie negative

Deși recenta performanţă economică puternică s-a dovedit a fi rezilientă, previziunile rămân sensibile la riscuri semnificative de deteriorare, care au crescut începând din primăvară.

Scenariul de referinţă pornește de la ipoteza că nu va avea loc o nouă escaladare a tensiunilor comerciale. Dacă totuși aceste tensiuni de accentuează, ele ar afecta negativ comerţul și investiţiile și ar reduce bunăstarea în toate ţările implicate. Printre riscuri se numără și volatilitatea potenţială a pieţelor financiare, legată, printre altele, de riscurile geopolitice.

Pentru Regatul Unit, o ipoteză pur tehnică pentru 2019

Având în vedere negocierile în curs de desfășurare privind termenii retragerii Regatului Unit din UE, previziunile noastre pentru 2019 se bazează pe o ipoteză pur tehnică de statu-quo în privinţa relaţiilor comerciale dintre UE27 și Regatul Unit. Această ipoteză a fost formulată doar în scopul elaborării previziunilor și nu are niciun impact asupra discuţiilor desfășurate în prezent în contextul procesului bazat pe articolul 50.

Context

Aceste previziuni se bazează pe o serie de ipoteze tehnice referitoare la evoluţia cursurilor de schimb, a ratelor dobânzilor și a preţurilor produselor de bază, întemeiate pe informaţiile disponibile până la data de 28 iunie. În ceea ce privește toate celelalte date care au fost avute în vedere, previziunile ţin cont de informaţiile disponibile până la data de 3 iulie 2018.

Începând cu acest an, Comisia Europeană a revenit la publicarea, în fiecare an, a două seturi de previziuni cuprinzătoare (în primăvară și în toamnă) și a două seturi de previziuni intermediare (în iarnă și în vară), în locul celor trei seturi de previziuni cuprinzătoare (de iarnă, primăvară și toamnă) pe care le-a publicat în fiecare an începând din 2012. Previziunile intermediare examinează evoluţia anuală și trimestrială a PIB-ului și a inflaţiei pentru anul în curs și pentru anul următor pentru toate statele membre și pentru zona euro, precum și datele consolidate la nivelul UE. Această modificare marchează revenirea la ritmul de publicare a previziunilor adoptat anterior de Comisie și realiniază calendarul previziunilor Comisiei la cel al altor instituţii (de exemplu, al Băncii Centrale Europene, al Fondului Monetar Internaţional, al Organizaţiei pentru Cooperare și Dezvoltare Economică).

raport

Raport_Romania.pdf 181.01 KB 12.07.2018
Enterprise Europe Network

Constanţa 19/04

8°C

acum
vânt 11 kmh din ESE
vizibilitate 10 km

9°C

max

9°C

min

11°C

max

9°C

min

emis înCurs valutar BNR 19/04

EUR
4.9764
0.00%
GBP
5.8125
-0.06%
USD
4.6687
+0.13%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic