Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Norme mai bune contra substanțelor periculoase

20.02.2017

La sfârșitul lunii ianuarie 2017, Comisia Europeană a prezentat o propunere de actualizare a legislației privind restricționarea utilizării anumitor substanțe periculoase în echipamentele electrice și electronice (EEE). Propunerea se referă la actualizarea prevederilor Directivei 2011/65/UE (RoHS 2) ce trasează regulile în acest domeniu.

 

RoHS 2 abordează cea mai importantă prioritate în domeniul deșeurilor, și anume prevenirea generării acestora. Etapa de prevenire include măsuri de reducere a substanțelor nocive din materiale și produse. Această reducere prezintă avantaje pentru gestionarea deșeurilor de acest tip, pentru că promovează reutilizarea  produselor și reciclarea materialelor folosite, sprijinind astfel economia circulară.

 

Directiva în cauză este necesară pentru a preveni barierele comerciale, precum și denaturarea concurenței în UE, fenomen ce ar putea apărea în cazul unor diferențe între actele normative și măsurile administrative relevante în diverse state membre. RoHS 2 contribuie și la protejarea sănătății umane, la regenerarea mediului înconjurător și la eliminarea deșeurilor EEE.

 

Modificarea RoHS 2 va împiedica apariția, după 22 iulie 2019, a unor probleme precum:

 

- interzicerea efectuării de operațiuni pe piețele secundare (cum ar fi revânzarea) cu EEE-uri nou-incluse în domeniul de aplicare;

 

- imposibilitatea de a repara cu piese de schimb un subansamblu de EEE nou-inclus, introdus legal pe piață înainte de data menționată;

 

- diferența de tratament între echipamentele mobile ne-rutiere conectate prin cablu și cele alimentate cu o baterie sau un motor, ultimele fiind în prezent excluse din domeniul de aplicare a Directivei;

 

- interzicerea comercializării de orgi tubulare în UE, având în vedere că acestea nu respectă RoHS, din cauza plumbului ce intră în componența lor.

 

Astfel de probleme ar putea afecta piața UE, atât pe producători, cât și pe cetățeni, și ar putea avea efecte negative din punct de vedere economic, de mediu, social și cultural.

 

Context

 

RoHS 2 este o actualizare a Directivei 2002/95/CE (RoHS 1). Ambele au contribuit la reducerea materialelor periculoase la nivel global; mai multe țări, inclusiv China, Coreea și SUA, au dezvoltat o legislație asemănătoare.

 

Economia circulară este de maximă importanță pentru UE în domenii precum eficiența energetică sau protecția mediului. Rezultatele pot fi impresionante: dacă discutăm, de exemplu, despre eficiența energetică, Comisia estimează că doar în sectorul clădirilor ar putea fi realizate economii în valoare de 29.1 Mtoe până în 2030, cantitate echivalentă cu consumul total de energie primară al României în 2014.

 

 

propunere modificare

Enterprise Europe Network

Constanţa 20/04

12°C

acum
vânt 40 kmh din NNE
vizibilitate 10 km

12°C

max

9°C

min

14°C

max

8°C

min

emis înCurs valutar BNR 19/04

EUR
4.9764
0.00%
GBP
5.8125
-0.06%
USD
4.6687
+0.13%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic