Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Eurobarometru: 4 din 5 cetăţeni ai UE sprijină sectorul privat în ceea ce privește cooperarea pentru dezvoltare

27.09.2018

Potrivit ultimului sondaj Eurobarometru, cetăţenii UE consideră din ce în ce mai mult că sectorul privat are un rol mai important de jucat în dezvoltarea internaţională, iar cooperarea pentru dezvoltare reprezintă un mijloc de combatere a migraţiei neregulamentare.

„Cetăţenii europeni susţin eforturile noastre de stimulare a investiţiilor private în cooperarea pentru dezvoltare, de asigurare a egalităţii de gen și de abordare a cauzelor profunde ale migraţiei neregulamentare. Acest lucru demonstrează că propunerea noastră de aprofundare a relaţiilor economice cu ţările din Africa, prin concentrarea asupra investiţiilor private, se bucură de aprobarea cetăţenilor. Ar trebui să considerăm aceasta ca un imbold pentru a depune și mai multe eforturi în domeniul dezvoltării, și anume chiar acum”, a declarat comisarul pentru cooperare internaţională și dezvoltare, Neven Mimica

Principalele constatări:

  • Susţinerea globală fermă de care a beneficiat cooperarea pentru dezvoltare

89 % din cei intervievaţi susţin ajutorarea persoanelor din ţările în curs de dezvoltare. Mai multe persoane consideră că cooperarea financiară ar trebui să fie majorată acum faţă de 2016. Peste trei sferturi dintre respondenţii din toate statele membre ale UE consideră că UE ar trebui să își îndeplinească promisiunea cu privire la cuantumul ajutorului pe care îl acordă ţărilor în curs de dezvoltare.

  • Egalitatea de gen – o prioritate majoră

Abordarea egalităţii dintre femei și bărbaţi a fost susţinută într-o măsură și mai mare: aproape nouă din zece respondenţi cred că acest aspect ar trebui să fie o prioritate pe agenda politicii de dezvoltare a UE. Mai precis, persoanele intervievate doresc să vadă că se pune accentul pe abordarea violenţei împotriva femeilor și a fetelor (78 %), pe combaterea discriminării împotriva femeilor (63 %) și pe asigurarea accesului la educaţie pentru femei și fete (61 %).

  • Abordarea migraţiei neregulamentare

7 din 10 respondenţi sunt de acord că furnizarea de ajutor financiar pentru ţările în curs de dezvoltare este o modalitate eficace de combatere a migraţiei neregulamentare. Comparativ cu 2016, acest punct de vedere a fost susţinut de persoane din 14 ţări – în special în Malta, Grecia și Bulgaria.

La solicitarea de a se preciza cele mai presante provocări pentru ţările în curs de dezvoltare, aspectele menţionate cel mai frecvent au fost pacea și securitatea (37 %), educaţia (35 %) și sănătatea (33 %). Migraţia se situează pe locul 10 pe lista celor mai presante provocări (10 %).Aceste cifre indică o tendinţă stabilă la nivel global din 2010 încoace.

La nivel personal, peste jumătate dintre cetăţenii europeni consideră că pot contribui la dezvoltare în calitatea lor de persoane individuale, de exemplu prin contribuţii financiare în beneficiul unor organizaţii non-profit, prin alegeri etice atunci când fac cumpărături sau prin desfășurarea unor activităţi de voluntariat.

Întrebaţi dacă lupta împotriva sărăciei în ţările în curs de dezvoltare ar trebui să fie o prioritate pentru UE, respondenţi din 26 de ţări – și 7 din 10 europeni, în ansamblu – au răspuns afirmativ. În același timp, letonii și estonii par a fi mai sceptici în ceea ce privește cooperarea pentru dezvoltare. Din UE-28, doar Republica Cehă și Estonia nu consideră că politica de dezvoltare este o modalitate eficace de combatere a sărăciei în ţările în curs de dezvoltare.

Documente

Enterprise Europe Network

Constanţa 25/04

12°C

acum
vânt 11 kmh din VNV
vizibilitate 10 km

16°C

max

12°C

min

15°C

max

9°C

min

emis înCurs valutar BNR 24/04

EUR
4.9761
-0.00%
GBP
5.7878
+0.31%
USD
4.6567
-0.28%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic