Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Dublul standard de calitate a produselor alimentare: Comisia Europeană prezintă metodologia comună de testare

P037458-717561.jpg

15.06.2018

Comisia Europeană a publicat o nouă metodologie comună pentru compararea calităţii produselor alimentare pe teritoriul UE.
Centrul Comun de Cercetare (JRC), serviciul pentru știinţă și cunoaștere din cadrul Comisiei Europene, a dezvoltat o metodologie comună care le va permite autorităţilor naţionale pentru protecţia consumatorilor să efectueze teste cu scopul de a compara compoziţia și caracteristicile produselor alimentare vândute în ambalaje similare în Uniunea Europeană. Această măsură vine în completarea acţiunilor deja întreprinse de Comisie în urma discursului privind starea Uniunii rostit de președintele Juncker.

Centrul Comun de Cercetare prezintă astăzi metodologia, în cadrul unei reuniuni a forumului la nivel înalt privind o mai bună funcţionare a lanţului de aprovizionare cu alimente.

Elżbieta Bieńkowska, comisarul pentru piaţa internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, a declarat: „Toţi consumatorii europeni au dreptul la un tratament echitabil în cadrul pieţei unice. Metodologia comună pe care am elaborat-o împreună cu statele membre, cu organizaţiile consumatorilor și cu părţile interesate din cadrul lanţului alimentar ne va ajuta să colectăm dovezile necesare pentru a face lumină cu privire la compoziţiile diferite ale produselor alimentare comercializate sub aceeași marcă pe teritoriul UE. Mă bucur că forumul dedicat referitor la lanţul de aprovizionare cu alimente a ajutat părţile relevante să se facă auzite într-o dezbatere consistentă și constructivă.”

Věra Jourová, comisarul pentru justiţie, consumatori și egalitatea de gen, a declarat la rândul său: „Piaţa unică nu poate fi o piaţă a dublului standard. Toţii cetăţenii UE trebuie să simtă că sunt trataţi în același mod și că li se oferă informaţii corecte și clare despre produsele pe care le cumpără. Ei nu pot fi induși în eroare de ambalaje similare. Încurajez toate autorităţile naţionale să utilizeze această metodologie în lunile următoare ca să putem pune capăt acestei practici.”

Tibor Navracsics, comisarul pentru educaţie, cultură, tineret și sport și responsabil cu Centrul Comun de Cercetare, a spus: „Consumatorii europeni au dreptul de a fi protejaţi împotriva practicilor înșelătoare de marketing cu privire la alimentele pe care le consumă și la produsele pe care le folosesc și trebuie să aibă încredere în informaţiile furnizate de producători. Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene a elaborat o procedură armonizată pentru evaluarea obiectivă a diferenţelor percepute în materie de calitate a produselor. Acesta este un exemplu excelent al modului în care activitatea știinţifică de prim rang le aduce beneficii directe cetăţenilor.”

Forumul la nivel înalt pentru o mai bună funcţionare a lanţului de aprovizionare cu alimente, desemnat de Comisie să abordeze problema dublei calităţi a produselor alimentare, i-a conferit Centrului Comun de Cercetare mandatul de a elabora metodologia în iunie 2017.

Metodologia vine în completarea acţiunilor anunţate în iniţiativa Comisiei intitulată „Noi avantaje pentru consumatori”, care își propune:

  • să clarifice și să consolideze drepturile consumatorilor, interzicând inclusiv practicile de aplicare a unor duble standarde în materie de calitate, care sunt înșelătoare pentru consumatori;
  • să capaciteze entităţile calificate să lanseze acţiuni reprezentative în numele consumatorilor;
  • să introducă competenţe de sancţionare mai puternice pentru autorităţile din statele membre responsabile cu protecţia consumatorilor.

Un protocol comun de testare

Toate produsele alimentare comercializate în UE trebuie să respecte reglementări stricte în materie de securitate. Consumatorii trebuie să fie informaţi cu privire la caracteristicile esenţiale prevăzute în special de legislaţia UE privind etichetarea produselor și nu trebuie să fie induși în eroare de ambalaj. Autorităţile naţionale care se ocupă cu siguranţa alimentară și protecţia consumatorilor au obligaţia de a se asigura că alimentele introduse pe piaţa unică respectă legislaţia relevantă a UE.

Metodologia de testare va ajuta autorităţile să stabilească dacă produsele alimentare sunt comercializate în conformitate cu legislaţia europeană.

Metodologia se bazează pe principii-cheie, cum ar fi transparenţa, comparabilitatea, selecţia de eșantioane similare și testarea produselor.

Etapele următoare

Sub coordonarea Centrului Comun de Cercetare, laboratoare din mai multe state membre ale UE vor aplica această metodologie într-o campanie de testare paneuropeană pentru a colecta date cu privire la amploarea problemei reprezentate de dublul standard de calitate a produselor. Primele rezultate ar urma să fie disponibile la sfârșitul lui 2018. Acest exerciţiu ar trebui să ofere orientări practice pentru autorităţile care investighează practicile înșelătoare.

Context

Ca răspuns la problema dublului standard de calitate a produselor, semnalată de câteva ţări din UE, Comisia Europeană a luat o serie de măsuri pentru a garanta că cetăţenii pot avea încredere în produsele pe care le cumpără, indiferent de locul în care trăiesc.

În afară de metodologie, au mai fost adoptate și alte măsuri, printre care:

  • un set de orientări privind aplicarea legislaţiei UE în domeniul alimentelor și protecţiei consumatorilor la produsele cu dublu standard de calitate
  • o propunere de modificare a Directivei privind practicile comerciale neloiale, în baza iniţiativei „Noi avantaje pentru consumatori”, adoptată de Comisie la 11 aprilie 2018, pentru a oferi claritate juridică în evaluarea potenţialelor cazuri de standarde duble de calitate.

Documente

EU harmonised testing methodology 975.39 KB 15.06.2018
Enterprise Europe Network

Constanţa 28/03

11°C

acum
vânt 11 kmh din SSV
vizibilitate 10 km

11°C

max

11°C

min

19°C

max

11°C

min

emis înCurs valutar BNR 28/03

EUR
4.9730
+0.04%
GBP
5.8167
+0.35%
USD
4.6085
+0.42%
IFR
4.9683
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic