Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Deputaţii europeni au abordat problema standardului dublu de calitate

16.08.2018, Parlamentul European

Produsele vândute sub aceeași marcă și cu același ambalaj trebuie să aibă aceeași compoziţie, conform unui raport privind standardul dublu de calitate a produselor.Comisia pentru protecţia consumatorilor a susţinut un raport din proprie iniţiativă al deputatei Olga Sehnalová(S&D, Republica Cehă), care propune măsuri împotriva practicilor comerciale neloiale de vânzare a unor produse de calitate inferioară în unele ţări UE.

Raportul solicită o abordare comună de testare pentru a afla cât de răspândită este problema, invită organizaţiile naţionale ale consumatorilor să coopereze pentru a aborda standardul dublu de calitate și sugerează că producătorii ar trebui să adauge un logo pe ambalaj care să arate că conţinutul și calitatea unei mărci sunt identice în toate ţările UE.

Context

Studiile au arătat că alimentele și alte produse comercializate în unele ţări din Europa Centrală și de Est, deși sunt sigure, au o calitate mai slabă decât aceleași produse cu același ambalaj din Europa de Vest. Acest lucru variază de la o cantitate mai mică de carne în produsele din carne până la mai puţină cacao în ciocolată, lipsa portocalelor în sucul de portocale și înlocuirea zahărului cu sirop sau îndulcitori artificiali.

Au fost efectuate teste pe sucuri, carne, pește și produse lactate, ceaiuri și produse de cofetărie. Peștele pané conţinea mai puţin pește în Slovacia decât în Austria (58% prin comparaţie cu 65%). În sucul de portocale din Slovacia și Republica Cehă nu au fost folosite portocale, în timp ce cel vândut în Germania conţinea 3% concentrat de portocale. În Ungaria, 71 din 96 de produse testate au fost diferite în comparaţie cu aceleași produse vândute în Italia și Austria. De asemenea, s-au constatat diferenţe pentru produse cosmetice, detergenţi și alimentele pentru animalele de companie.

Adaptarea produselor la gusturile, preferinţele și preţurile locale este o practică standard și poate fi legală. Diferenţa de gust ar putea rezulta și din utilizarea ingredientelor locale în fabricile locale. Dar, în acest caz, preţurile erau aceleași sau mai mari, fără menţionarea acestui lucru pe ambalaj, fapt care înșeală consumatorul.

„Dacă producătorii doresc să-și schimbe produsul și să-l vândă sub aceeași etichetă, consumatorii trebuie să știe despre diferenţe în fiecare caz în parte, altfel sunt înșelaţi”, a spus doamna Sehnalová.

Parlamentul European și standardul dublu de calitate

Pentru a ajuta ţările UE să identifice mai bine aceste practici ilegale, Comisia Europeană a emis orientări privind modul de aplicare a legislaţiei UE în cazul vânzării unor produse de calitate inferioară.

Raportul va fi votat în plen în septembrie 2018.

Enterprise Europe Network

Constanţa 25/04

12°C

acum
vânt 11 kmh din VNV
vizibilitate 10 km

16°C

max

12°C

min

15°C

max

9°C

min

emis înCurs valutar BNR 24/04

EUR
4.9761
-0.00%
GBP
5.7878
+0.31%
USD
4.6567
-0.28%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic