Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

CE interzice Romaniei sa acorde autorizatii de urgenta nejustificate pentru pesticide care ar putea afecta albinele

albina.jpg

03.02.2020

Comisia Europeana a adoptat luni 3 febr 2020  doua decizii care interzic Lituaniei si Romaniei sa acorde autorizatii de urgenta nejustificate pentru pesticide care contin trei tipuri de neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin si tiametoxam).


Dupa ce s-a dovedit ca utilizarea acestor substante afecteaza albinele, utilizarea lor a fost limitata la nivelul Uniunii Europene. Cu toate acestea, Executivul comunitar subliniaza ca Romania si Lituania au acordat de mai multe ori autorizatii de urgenta pentru a permite utilizarea acestor substante in ideea de a lupta impotriva anumitor daunatori la culturi specifice, autorizatii pe care Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) nu le considera justificate.

"Este pentru prima data cand Comisia adopta astfel de decizii. Acordarea de autorizatii de urgenta pentru pesticide nu este posibila decat daca sunt respectate conditii stricte. Pactul verde pentru Europa subliniaza ca sustenabilitatea lantului alimentar este o prioritate pentru UE si nu putem accepta ca statele membre sa continue sa utilizeze pesticide care afecteaza mediul si biodiversitatea atunci cand sunt disponibile solutii alternative", a declarat comisarul european pentru sanatate, Stella Kyriakides.

De asemenea, Comisia Europeana pune la dispozitie o baza de date  cu  toate autorizatiile de urgenta acordate de statele membre.

Cercetatorii sustin ca numarul albinelor scade semnificativ din cauza folosirii neonicotinoidelor, sporind temerile privind un impact sever asupra furnizarii de alimente la nivel global, deoarece albinele au un rol cheie in polenizarea multor culturi.

Un studiu realizat in Canada a ajuns la concluzia ca albinele lucratoare expuse la neonicotinoide au avut o durata de viata mai scurta, iar coloniile aveau un risc mai mare de a ramane fara regine.

In Europa, oamenii de stiinta au declarat ca expunerea la culturi tratate cu neonicotinoide a afectat coloniile de albine domestice din doua dintre cele trei tari incluse in cercetare si a redus succesul reproductiv al celor salbatice din toate cele trei state.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a precizat că "Autorizatiile temporare reprezinta instrumente legale pe care statele membre le au la dispozitie pentru a asigura fermierilor accesul la produse pentru protectia plantelor in situatii unde exista risc fitosanitar asupra culturilor. Raportat la numarul de autorizatii temporare acordate de statele membre UE, in perioada 2008-2018, autorizatiile temporare emise de Romania reprezinta aproximativ 1,3% din numarul totalul de autorizatii temporare acordate in Uniunea Europeana

 

 

Enterprise Europe Network

Constanţa 29/03

21°C

acum
vânt 29 kmh din VNV
vizibilitate 10 km

20°C

max

13°C

min

15°C

max

10°C

min

emis înCurs valutar BNR 29/03

EUR
4.9695
-0.07%
GBP
5.8126
-0.07%
USD
4.6078
-0.02%
IFR
4.9683
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic