Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Beneficii mai mari pentru consumatori: transferuri în euro ieftine oriunde în Uniune și conversii valutare mai echitabile

30.03.2018, Comisia Europeană

Comisia Europeană  a propus în  28 martie scăderea costurilor plăţilor transfrontaliere în euro la nivelul întregii Uniuni. Conform normelor actuale, rezidenţii și întreprinderile din zona euro beneficiază de aceleași condiţii pentru tranzacţiile efectuate în propria lor ţară și pentru cele efectuate într-un alt stat membru din zona euro.

Propunerea urmărește aplicarea acestor condiţii și în cazul persoanelor și al întreprinderilor din ţări care nu se află în zona euro. Astfel, toţi consumatorii și toate întreprinderile vor putea beneficia pe deplin de avantajele pieţei unice atunci când trimit bani, retrag numerar sau efectuează plăţi în străinătate. Pentru toate plăţile transfrontaliere în euro efectuate pe teritoriul UE în afara zonei euro se va plăti același comision – comision mic sau comision zero – ca plăţile naţionale efectuate în moneda locală oficială. În plus, Comisia propune  sporirea transparenţei și a concurenţei pentru serviciile de conversie monetară atunci când consumatorii plătesc bunuri sau servicii într-o altă monedă decât cea din propria ţară.

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea pieţelor de capital, a declarat: „Datorită propunerii prezentate, cetăţenii și întreprinderile din ţările care nu fac parte din zona euro vor beneficia de aceleași condiţii ca și rezidenţii din zona euro atunci când fac plăţi transfrontaliere în euro. Toţi cetăţenii europeni vor putea face transferuri transfrontaliere în euro plătind aceleași comisioane ca pentru tranzacţiile interne. Propunerea prezentată astăzi prevede, de asemenea, o transparenţă totală în ceea ce privește conversia valutară atunci când consumatorii plătesc cu cardul într-o ţară care nu are aceeași monedă ca a lor.”

Consumatorii și întreprinderile din zona euro beneficiază deja de comisioane foarte mici pentru plăţile transfrontaliere în euro; acest fapt se datorează intrării în vigoare, în 2001, a Regulamentului privind plăţile transfrontaliere. Conform normelor actuale, rezidenţii și întreprinderile din zona euro beneficiază de aceleași condiţii pentru tranzacţiile efectuate în propria lor ţară și pentru cele efectuate într-un alt stat membru din zona euro. Propunerea actuala urmărește aplicarea acestor condiţii și în cazul persoanelor și al întreprinderilor din ţări care nu se află în zona euro pentru deplasări sau plăţi efectuate în străinătate. Astfel, se va pune capăt costurilor ridicate ale tranzacţiilor transfrontaliere efectuate în euro în cadrul UE. Mai precis, prezenta propunere prevede că pentru plăţile transfrontaliere în euro se vor percepe comisioane identice cu cele percepute pentru plăţi naţionale echivalente efectuate în moneda locală.

Comisioanele vor scădea, ajungând la câţiva euro sau chiar câţiva cenţi. De exemplu, se va plăti același comision pentru un transfer credit transfrontalier în euro (EUR) efectuat din Bulgaria și un transfer naţional în leva bulgărească (BGN). Aceasta este o schimbare majoră, întrucât comisioanele pentru un simplu transfer credit pot fi exorbitante în unele state membre din afara zonei euro (de până la 24 EUR pentru un transfer de 10 EUR!). Comisioanele ridicate percepute astăzi reprezintă un obstacol în calea pieţei unice, deoarece afectează activităţile transfrontaliere ale populaţiei (achiziţionarea de bunuri sau de servicii într-o altă monedă) și ale întreprinderilor, în special ale IMM-urilor. Acest lucru creează un decalaj major între rezidenţii din zona euro care beneficiază de moneda unică și rezidenţii din afara zonei euro, care pot efectua tranzacţii ieftine doar în ţara lor.

Datorită acestei propuneri, plăţile care implică monede diferite ale Uniunii vor deveni transparente. În prezent, consumatorii nu sunt, în general, informaţi și nu cunosc costurile unei tranzacţii care implică o conversie monetară. Prin urmare, conform propunerii, consumatorii vor trebui să fie pe deplin informaţi cu privire la costurile de conversie monetară înainte de a efectua o astfel de plată (de exemplu, plăţi cu cardul în străinătate, indiferent dacă este vorba de o retragere de numerar de la un bancomat, de plata cu cardul la un punct de vânzare sau de o plată online). Așadar, aceștia vor fi în măsură să compare costurile diferitelor opţiuni de conversie și să facă o alegere corectă. Conform unor informaţii recente, consumatorii se plâng de practicile de conversie monetară dinamică, și anume de faptul că trebuie să plătească în străinătate în propria lor monedă, și solicită interzicerea acestora după ce au constatat că, în majoritatea cazurilor studiate, ei sunt cei care ies în pierdere. Consumatorii nu dispun de informaţiile necesare pentru a face cea mai bună alegere, de aceea sunt îndrumaţi în mod inechitabil către cele mai costisitoare opţiuni de conversie monetară. Autoritatea Bancară Europeană va avea misiunea de a elabora un proiect de standard tehnic de reglementare, care este necesar pentru a se asigura un grad sporit de transparenţă.Urmează ca propunerea legislativă să fie transmisă Parlamentului European și Consiliului pentru adoptare.

Context

O prioritate esenţială a Comisiei Juncker este crearea unei pieţe unice mai aprofundate și mai echitabile, în care persoanele, serviciile, bunurile și capitalurile să circule liber în cadrul unei economii al cărei produs intern brut anual se ridică la 15 mii de miliarde de euro. Această piaţă unică urmărește, de asemenea, să le ofere consumatorilor acces la produse mai bune la preţuri mai mici, datorită unei concurenţe sporite.


Enterprise Europe Network

Constanţa 28/03

10°C

acum
vânt 11 kmh din SSV
vizibilitate 10 km

11°C

max

11°C

min

19°C

max

11°C

min

emis înCurs valutar BNR 28/03

EUR
4.9730
+0.04%
GBP
5.8167
+0.35%
USD
4.6085
+0.42%
IFR
4.9683
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic