Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Băuturi alcoolice: Comisia a prezentat o actualizare amplă a normelor privind accizele la alcool

06.06.2018

Comisia Europeană a propus o reformă a normelor privind accizele la alcool în cadrul UE, care să faciliteze îmbunătățirea mediului de afaceri și reducerea costurilor pentru întreprinderile mici producătoare de alcool, precum și sporirea protecției sănătății consumatorilor.

Conform acestui anunț,micii producători și producătorii artizanali de alcool (inclusiv, pentru prima dată, micii producători de cidru independenți) vor avea acces la un nou sistem de certificare la nivelul UE, pe baza căruia vor plăti accize mai mici pe întreg teritoriul Uniunii. De asemenea, sănătatea consumatorilor va fi mai protejată ca urmare a măsurilor luate împotriva utilizării ilegale, la fabricarea băuturilor contrafăcute, a alcoolului denaturat scutit de impozite. De asemenea, va fi mărită limita până la care se pot aplica accize reduse în cazul berii cu o concentrație mai redusă de alcool.

 

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a afirmat: Normele comune ale UE privind armonizarea structurilor accizelor la alcool și băuturi alcoolice datează de peste 25 de ani și este necesară o actualizare urgentă a acestora, astfel încât acestea să poată ține pasul cu provocările și oportunitățile oferite de noile tehnologii și de evoluțiile comerciale, asigurând în același timp protecția sănătății publice. Încurajez statele membre să acționeze rapid și cu fermitate pentru a finaliza această revizuire.

 

În mod concret,ce va aduce  nou această propunere:

 

  • Va pune în aplicare un sistem de certificare uniform, ușor de recunoscut în toate țările UE, care va confirma statutul micilor producători independenți în întreaga Uniune. Acest lucru va reduce costurile administrative și de conformitate pentru micii producători, care ar trebui să beneficieze de niveluri reduse ale accizelor în anumite condiții.

     

  • Va asigura o clasificare exactă și coerentă a cidrului pe întreg teritoriul UE; în prezent, lipsa acestei clasificări reprezintă un obstacol major pentru micii producători de cidru, care nu beneficiază de nivelurile reduse ale accizelor acordate micilor producători de bere și de băuturi spirtoase.

 

 

  • Va clarifica procesele și condițiile de fabricație corecte pentru alcoolul denaturat în UE. Acest alcool este utilizat în producția de bunuri, precum produsele de curățare, produsele de spălare a parbrizelor, parfumurile și antigelurile și este scutit de la plata accizelor. Această scutire poate fi exploatată de producătorii fără scrupule care utilizează alcool denaturat pentru a fabrica și vinde băuturi contrafăcute potențial periculoase, sustrăgându-se de la plata taxelor și, chiar mai important, punând în pericol sănătatea consumatorilor. Propunerea actuală va crea un sistem modern de raportare a utilizării abuzive a anumitor formule de alcool, astfel încât acestea să nu mai poată fi utilizate drept alcool denaturat.

     

  • Va permite actualizarea sistemelor informatice: noile norme vor înlocui vechile proceduri pe suport de hârtie utilizate pentru monitorizarea circulației anumitor tipuri de alcool denaturat și vor impune utilizarea obligatorie a Sistemului pentru monitorizarea și circulația produselor supuse accizelor (EMCS). Acest lucru va facilita monitorizarea în timp real a circulației acestor produse cu grad ridicat de risc, reducând astfel utilizarea frauduloasă a scutirii respective și sporind protecția consumatorilor.

 

 

  • Va mări de la 2,8 % vol. până la 3,5 % vol. limita până la care berea cu o concentrație mai redusă de alcool poate beneficia de niveluri reduse ale accizelor, pentru a-i stimula astfel pe producătorii de bere să fie inovatori și să se creeze produse noi. Acest lucru ar trebui să încurajeze consumatorii să aleagă băuturile alcoolice cu o concentrație redusă de alcool în locul băuturilor standard, reducând astfel consumul de alcool. 

     

    Alte elemente ale acestor propunerii sunt măsuri care vizează normele generale de aplicare a accizelor și al căror scop este eliminarea barierelor cu care se confruntă IMM-urile. Aceste măsuri vor permite IMM-urilor să utilizeze sistemele informatice moderne în cazul în care doresc acest lucru și vor elimina obligația lor actuală de a angaja reprezentanți fiscali. În prezent, statele membre pot insista ca vânzătorii la distanță de produse accizabile să angajeze reprezentanți fiscali, ceea ce poate duce la o situație financiară neviabilă a unor schimburi comerciale legitime.

     

    Context

     

    Accizele reprezintă taxe indirecte aplicate comercializării sau utilizării anumitor produse, cum ar fi alcoolul, De obicei, este vorba de o sumă percepută per cantitatea de produs (de exemplu, per 1 000 de litri). Toate veniturile provenite din accize sunt transferate la bugetele naționale și reprezintă aproximativ 5-18 % din veniturile fiscale sau 2 - 5 % din PIB-urile statelor membre. Statele membre sunt libere să stabilească cote la nivel național, după cum consideră de cuviință, cu condiția să respecte pragurile minime stabilite la nivelul UE.

     

    Normele existente ale UE privind armonizarea structurilor accizelor la alcool și băuturi alcoolice au fost stabilite în 1992 (Directiva 92/83/CEE). Acestea stabilesc definiții comune pentru produsele alcoolice care fac obiectul accizelor și garantează faptul că toate statele membre tratează produsele identice în același mod. Ele specifică, de asemenea, metoda de calculare a accizei la produsele alcoolice și criteriile care trebuie îndeplinite pentru ca produsele să beneficieze de tarife reduse sau de scutiri. Alt act legislative din acest domeniu, care a fost propus pentru reformare astăzi (Directiva 2008/118/CE), prevede dispoziții comune aplicabile tuturor produselor supuse accizelor (alcool, tutun și energie).

     

    Propunerile legislative vor fi transmise în continuare Parlamentului European și Comitetului Economic și Social European pentru consultare și Consiliului pentru adoptare.

     

     

     

 

Enterprise Europe Network

Constanţa 20/04

6°C

acum
vânt 22 kmh din ENE
vizibilitate 10 km

10°C

max

6°C

min

15°C

max

8°C

min

emis înCurs valutar BNR 19/04

EUR
4.9764
0.00%
GBP
5.8125
-0.06%
USD
4.6687
+0.13%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic