Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Autoritățile vamale ale UE au confiscat în 2017 la frontierele UE peste 31 de milioane de produse falsificate

29.09.2018

Noi cifre publicate de Comisia Europeană arată că autoritățile vamale au reținut peste 31 de milioane de produse falsificate și contrafăcute la granițele externe ale UE, cu o valoare de stradă de peste 580 de milioane EUR.

Deși cifrele totale au scăzut față de 2016, produsele falsificate potențial periculoase pentru utilizarea de zi cu zi precum produsele medicale, medicamentele, jucăriile și produsele electrice, reprezintă în prezent un procent mult mai mare din toate confiscările – 43 % din totalul produselor reținute provin din această categorie. În ansamblu, categoriile de produse cel mai des falsificate au fost produsele alimentare, reprezentând 24 % din cantitatea totală de articole reținute. Ele au fost urmate de jucării (11 %), de țigarete (9 %) și de îmbrăcăminte (7 %).

 

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a declarat: „Uniunea vamală a UE este în prima linie atunci când este vorba de protejarea cetățenilor împotriva produselor falsificate, contrafăcute și, uneori, foarte periculoase. Oprirea importurilor în UE de mărfuri contrafăcute sprijină, de asemenea, crearea de locuri de muncă și economia în ansamblul ei. Uniunea Europeană apără drepturile de proprietate intelectuală și va continua campania noastră de a proteja sănătatea consumatorilor, precum și întreprinderile, de încălcarea în mod criminal a drepturilor lor.”

 

În ceea ce privește modurile de transport, 65 % din totalitatea articolelor reținute au intrat în UE pe cale maritimă, de obicei sub forma unor transporturi de mari dimensiuni. Ea a fost urmată de calea aeriană, pe care s-au transportat 14 % dintre articolele falsificate. Pe al treilea loc se situează traficul poștal și de curierat care, împreună, au reprezentat un procent de 11 % și care au fost formate, în principal, din bunuri de consum comandate online, precum încălțăminte, îmbrăcăminte, poșete și ceasuri de mână.

 

China rămâne principala țară de origine a mărfurilor falsificate care intră în UE. Cea mai mare cantitate de îmbrăcăminte falsificată provine din Turcia, în timp ce majoritatea telefoanelor mobile și a accesoriilor, a tonerelor și a cartușelor de imprimantă, a CD-urilor/DVD-urilor și a etichetelor, a marcajelor și a abțibildurilor contrafăcute au intrat în UE din Hong Kong și din China. India a fost principala țară de origine a medicamentelor falsificate și, posibil, dăunătoare. În cazul a 90 % dintre rețineri, produsele au fost fie distruse, fie a fost inițiată o procedură judiciară pentru a stabili o încălcare sau ca parte a unor proceduri penale.

 

Context

În ultimii 50 de ani, uniunea vamală a devenit o piatră de temelie a pieței noastre unice, menținând sigure frontierele UE și protejând cetățenii noștri de produse interzise și periculoase, precum armele, drogurile și produsele contrafăcute.

Raportul Comisiei privind acțiunile întreprinse de autoritățile vamale pentru a asigura respectarea drepturilor de proprietate intelectuală a fost emis anual începând cu anul 2 000 și se bazează pe datele transmise Comisiei de administrațiile vamale ale statelor membre.

 

Cifrele din acest an evidențiază importanța  măsurilor prezentate anul trecut  de Comisie pentru a se asigura faptul că drepturile de proprietate intelectuală sunt bine protejate, încurajând astfel întreprinderile europene, în special IMM-urile și întreprinderile nou-înființate, să investească în inovare și în creativitate. Inițiativa are obiectivul de a facilita acțiunile eficiente împotriva încălcărilor drepturilor de proprietate intelectuală, de a simplifica soluționarea litigiilor transfrontaliere și de a împiedica importarea în UE a produselor contrafăcute sau piratate.

 

Datele furnizează informații valoroase care sprijină analiza încălcărilor drepturilor de proprietate intelectuală și ajută alte instituții, cum ar fi Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală și OCDE, să cartografieze datele economice și cele mai frecvente rute utilizate de contrafăcători.

grafic

factsheet_ipr_report_2018_en.pdf 203.16 KB 29.09.2018
Enterprise Europe Network

Constanţa 19/04

12°C

acum
vânt 7 kmh din E
vizibilitate 10 km

12°C

max

9°C

min

11°C

max

9°C

min

emis înCurs valutar BNR 18/04

EUR
4.9763
+0.02%
GBP
5.8158
-0.23%
USD
4.6625
-0.24%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic