Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Alte 2 produse româneşti recunoscute şi protejate în UE- Cârnaţii de Pleşcoi şi Telemeaua de Sibiu

images (2).jpg

16.10.2019

 

Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului românesc "Cârnaţi de Pleşcoi" în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP).

 
Cârnaţii de Pleşcoi sunt un soi de cârnaţi afumaţi produşi dintr-un amestec de carne de oaie şi vită, uneori şi carne de capră, condimentaţi cu ardei roşu, usturoi şi cimbru. Această combinaţie de ingrediente şi procesul de producţie le conferă Cârnaţilor de Pleşcoi un gust unic, cunoscut şi renumit pe teritoriul României începând din secolul al XIII- lea.

  

Un alt produs înregistrat este Telemeaua de Sibiu devine al şaptelea produs românesc recunoscut și protejat în Uniunea Europeană, înregistrat Indicaţie Geografică Protejată (IGP).

  

„Telemeaua de Sibiu este o brânză semi-tare, produsă integral din lapte de oaie crud proaspăt muls, nepasteurizat, prin coagulare enzimatică cu cheag. Aceasta se comercializează proaspătă sau maturată, iar perioada de maturare este de minim 21 de zile. Laptele folosit pentru fabricarea produsului «Telemea de Sibiu» provine de la animale crescute în zona geografică delimitată şi hrănite în principal pe păşune. 

  

România avea cinci produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care patru Indicaţii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu şi Novac afumat din Ţara Bârsei şi scrumbia de Dunăre afumată. Produsul Telemea de Ibăneşti este înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).

 

 

Enterprise Europe Network

Constanţa 28/03

14°C

acum
vânt 14 kmh din SSV
vizibilitate 10 km

14°C

max

13°C

min

19°C

max

12°C

min

emis înCurs valutar BNR 28/03

EUR
4.9730
+0.04%
GBP
5.8167
+0.35%
USD
4.6085
+0.42%
IFR
4.9683
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic