Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

10 aprilie - Ziua Digitală 2018: Statele UE se angajează să facă mai mult împreună în domeniul digital

dd2018_29737_1218.jpg

10.04.2018

Comisia reuneşte  miniștri și reprezentanţi ai statelor UE, precum și reprezentanţi ai sectorului industrial, ai mediului academic și ai societăţii civile pentru a încuraja cooperarea în ceea ce privește inteligenţa artificială, tehnologia blockchain, serviciile de e-sănătate și inovarea.

Discuţiile se vor concentra pe modul în care evoluţiile tehnologice vor modela viitorul Europei. În acest sens, este esenţial să se creeze o piaţă unică digitală solidă, cu investiţii sporite și competenţele digitale îmbunătăţite.

După ce ediţia de anul trecut a Zilei Digitale, care a fost organizată la Roma, a declanșat acţiuni reușite de cooperare în domenii precum calculul de înaltă performanţă, mobilitatea conectată și digitalizarea industriei, Comisia repetă iniţiativa pentru a încuraja sporirea cooperării cu privire la aspectele digitale.

În ultimul an, s-au realizat progrese majore în ceea ce privește piaţa unică digitală. Eliminarea tarifelor de roaming și portabilitatea conţinutului online fac de acum parte din viaţa cetăţenilor europeni. Norme mai stricte privind protecţia datelor cu caracter personal și primele norme la nivelul UE privind securitatea cibernetică vor deveni realitate în mai 2018.

Pentru numeroase propuneri, se așteaptă încă să se ajungă la un acord. Europa ar trebui să avanseze și, pe baza pieţei unice digitale, să sporească investiţiile și să promoveze cooperarea într-o serie de domenii-cheie, precum inteligenţa artificială, tehnologia blockchain, serviciile de e-sănătate și inovarea.

Domnul Andrus Ansip, vicepreședinte pentru piaţa unică digitală, a declarat: „Europenii încep să resimtă concret beneficiile pieţei unice digitale. Ei pot acum să se bucure de serviciile lor preferate de muzică și film în streaming atunci când călătoresc în străinătate, fără tarife de roaming. În curând, geoblocarea atunci când facem cumpărături online nu va mai fi decât o amintire îndepărtată. Datele noastre personale vor fi mai bine protejate începând din 25 mai. Ediţia din acest an a Zilei Digitale este momentul cel mai potrivit pentru a recunoaște ceea ce am realizat până acum, dar și pentru a încuraja statele membre să avanseze rapid în privinţa propunerilor legislative care sunt încă în discuţie. Trebuie să ne pregătim împreună viitorul digital. Unindu-ne forţele și resursele, trebuie să facem mai mult pentru a profita de oportunităţile oferite de tehnologii precum inteligenţa artificială și blockchain.”

Doamna Mariya Gabriel, comisarul pentru economie digitală și societate digitală, a precizat: „Societatea noastră este în curs de transformare datorită digitalizării, dar nu vom putea beneficia pe deplin de avantajele acesteia decât printr-o cooperare strânsă și fructuoasă. Angajamentul și investiţiile coordonate la nivelul UE sunt imperios necesare pentru a face faţă provocărilor viitoare. Mă aștept ca Ziua Digitală 2018 să ne permită să ajungem la un nou nivel de cooperare digitală în Europa în domeniul inteligenţei artificiale și al e-sănătăţii. Încurajez toate statele membre ale UE și toate părţile interesate să contribuie la eforturile noastre, astfel încât Europa să fie în continuare un actor mondial și în era digitală.”

Printre evenimentele marcante ale Zilei Digitale 2018 se numără o serie de declaraţii care vizează:

  • Unirea forţelor în domeniul inteligenţei artificiale: inteligenţa artificială poate aduce beneficii importante societăţii și economiei noastre, cum ar fi servicii medicale mai bune, transporturi mai sigure și un sector industrial mai competitiv. Pentru a putea profita pe deplin de oportunităţile oferite de inteligenţa artificială, ţările europene trebuie să colaboreze, inclusiv în ceea ce privește utilizarea celor mai înalte standarde de protecţie a datelor. Comisia va adopta o comunicare privind inteligenţa artificială în cursul săptămânilor următoare.
  • Crearea unui parteneriat european privind tehnologiile blockchain: Comisia Europeană a lansat recent, în februarie 2018, Observatorul și forumul UE privind tehnologia blockchain și va investi aproximativ 300 de milioane EUR în proiecte care vizează sprijinirea utilizării acestei tehnologii. În același timp, statele membre au fost foarte active în susţinerea ecosistemelor blockchain, prin lansarea de experimente și prin anunţarea unor acţiuni la nivel guvernamental. Pentru a profita de numeroasele oportunităţi oferite de tehnologia blockchain și a evita o abordare fragmentară, Comisia va pune mâine bazele unui Parteneriat european pentru tehnologia blockchain, menit să promoveze infrastructuri interoperabile care vor dezvolta serviciile digitale de încredere.
  • Schimbul de date pentru personalizarea serviciilor medicale: nevoile cetăţenilor ar trebui să fie în centrul inovării bazate pe date în domeniul asistenţei medicale, iar cetăţenii ar trebui să aibă un rol activ în tratamentul lor personalizat. Declaraţia privind e-sănătatea vizează crearea unei conexiuni de acces între bazele de date genomice existente și viitoare din întreaga Uniune Europeană, ceea ce va facilita progresele cercetării în domenii precum bolile rare, cancerul, farmacogenomica, prevenirea bolilor, afecţiunile creierului și alte afecţiuni. Cooperarea consolidată dintre statele membre va contribui la soluţionarea problemelor legate de lipsa interoperabilităţii și de fragmentarea iniţiativelor în cadrul UE, garantând totodată cele mai înalte standarde europene de protecţie a datelor. Aceasta va permite, de asemenea, menţinerea UE printre actorii mondiali majori din domeniul medicinii personalizate, ceea ce va încuraja contribuţiile știinţifice și competitivitatea industrială.
  • Încurajarea inovării cu ajutorul unui nou instrument online: radarul de inovare poate facilita punerea în legătură a inovatorilor cu persoanele care îi pot ajuta să își introducă inovaţiile pe piaţă. Cu ocazia Zilei Digitale 2018, Comisia încurajează cooperarea pentru sprijinirea inovaţiilor revoluţionare în Europa. Iniţiativa urmărește, de asemenea, să dezvolte și mai mult acest instrument online și să îl îmbogăţească prin includerea celor mai bune proiecte naţionale de inovare.
  • Coridoare de testare 5G transfrontaliere pentru a sprijini mobilitatea conectată și automatizată: un prim set de coridoare de testare pe scară largă a fost anunţat în septembrie 2017. Spania și Portugalia vor semna un memorandum de înţelegere care va lansa cooperarea dintre aceste ţări
Enterprise Europe Network

Constanţa 25/04

17°C

acum
vânt 11 kmh din E
vizibilitate 10 km

17°C

max

12°C

min

14°C

max

10°C

min

emis înCurs valutar BNR 24/04

EUR
4.9761
-0.00%
GBP
5.7878
+0.31%
USD
4.6567
-0.28%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic