Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Dezvoltarea oportunităților de afaceri dintre România și America Latină, discutată la CCIR

8-comunicat.jpg

31.03.2017

Camera de Comerţ şi Industrie a României, împreună cu programul ELANBiz (European and Latin American Business Services) a organizat miercuri, 29 martie 2017, la CCIR Business Center, un seminar de cunoaştere a pieţelor din America Latină.

“Doing business in Latin America” a avut scopul de a prezenta specificul de afaceri din America Latină, mai exact din Argentina, Brazilia, Chile și Mexic, precum și de a furniza informații concrete și relevante pentru companiile și organizațiile de afaceri românești interesate de accesarea acestor pieţe. Au fost prezentate și explicate potențialele provocări cu care se pot confrunta firmele românești în America Latină, cum ar fi reglementările vamale sau încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală.

În cadrul seminarului, dl. Javier Sanchez reprezentant ELANBiz, a prezentat provocările pe care companiile din țările membre UE le întâmpină privind accesul pe piața din America Latină. Cadre de reglementare complexe, birocrația, certificate și avize dar mai ales lipsa reprezentanților diplomației economice din toate statele membre ale UE în spațiul Americii Latine sunt aspecte care pot fi depășite. Creșterea gradului de conștientizare a condițiilor de acces pe această piață pot fi îmbunătățite pentru întreprinderile din UE printr-o informare corectă și permanent actualizată.

Președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a declarat, în deschiderea evenimentului: „Suntem foarte încântați să organizăm acest tip de reuniune deoarece Camera de Comerț, ca organizație principală de susținere a mediului de afaceri, are corespondent în peste 40.000 de locații din lume. Pot spune că după intrarea României în UE, 70% din comerțul nostru exterior se desfășoară cu statele membre, 15% cu țările Europene care nu fac parte încă din UE și mai rămân, din păcate, doar 15 procente pentru restul lumii. Aici avem prezente 4 țări cu care România are schimburi economice destul de joase: 460 milioane Euro cu Brazilia, 280 milioane Euro cu Mexic, 90 milioane Euro cu Argentina și aproximativ 30 milioane Euro cu Chile. Dar vă pot spune că, dacă vizităm țările dvs., putem găsi multe mărfuri fabricate în România, care nu sunt înregistrate în schimburile dintre țările noastre. Noi avem o economie globalizată și, în multe cazuri, exportul României este în mâna companiilor străine. Din primele 100 de companii din România care fac exporturi, doar 4 firme au capital majoritar românesc și aceasta este explicația pentru care nu întâlnim direct mărfuri și produse românești în țările dvs.”.

Ambasadorul Republicii Argentina, E.S. dl. Felipe Alvarez de Coledo, a declarat, în cadrul evenimentului: ”Este un prim pas către promovarea mediilor de afaceri din America Latină și România. Deși sunt aici, în România, din octombrie anul trecut, am realizat că sunt multe lucruri care pot fi făcute între America Latină, cu precădere Argentina, și România. Dacă ne uităm la ultimii 5-10 ani, statisticile schimburilor comerciale dintre România și Argentina nu sunt remarcabile. (…) Unul dintre motive este faptul că perioada de timp pentru ca mărfurile să ajungă în Portul Constanța este un factor important în susținerea și dezvoltarea unei afaceri. Trebuie să menționăm că și problemele noastre interne sunt un factor important. Cu toate acestea, trebuie să ne confruntăm cu aceste aspecte și să luăm măsurile potrivite pentru a îndrepta aceste tendințe și îmi iau angajamentul că voi lucra și cu reprezentanții camerelor de comerț pentru a îmbunătăți schimburile comerciale cu România”.

Ambasadorul Braziliei în România, E.S. dl. Eduardo Augusto Ibiapina de Seixas, a amintit oportunitățile de afaceri omise dintre România și Brazilia: „În 2015, schimburile comerciale bilaterale au atins cifra de 480 milioane USD. Chiar dacă această cifră reprezintă aproape 42% din exporturile României în America Latină, indică doar 0,15% din schimburile comerciale ale Braziliei. (…). O țară cu 200 milioane de locuitori este o țară cu un consum pe măsură. Aveți expertiză, produse, competitivitate și servicii pentru a face parte din această piață. Aici intervine rolul CCIR, iar seminarul de astăzi este primul pas în acest sens. (…) Încurajez și invit CCIR să vină în Brazilia pentru a discuta noi oportunități de afaceri pentru mediile de afaceri din cele două state, pentru a expune oamenilor de afaceri din Brazilia avantajele Portului Constanța.”

Ambasadorul Republicii Chile în România, E.S. dl. Jose Miguel Menchaca, a afirmat că acest seminar „este o mare oportunitate pentru de a ne întâlni cu toții pentru a discuta despre colaborare și oportunități investiționale. (…) Este totodată o bună ocazie pentru a confirma prietenia dintre Chile și România. (…) Anul trecut am sărbătorit 90 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Chile și România (…) și suntem siguri că inițiative ca aceasta de astăzi vor oferi un impuls relațiilor bilaterale comerciale”.

E.S. Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Mexicului, dl José Arturo Trejo Nava, a declarat: „America Latina joacă un rol important în economia mondială, sunt țări care au trecut printr-un proces de modernizare după ce o perioadă au fost oarecum închise, până de curând. Mexicul este o țară care a început să se deschidă în perioada anilor ’90 și în prezent are 46 de acorduri de schimburi comerciale. Economia Mexicului, prin prisma exporturilor, este pe profit, (…) cifra de export anuală a Mexicului fiind de aproximativ 360 miliarde”.

Sectoarele economice cu potențial competitiv, relevante pentru dezvoltarea unor parteneriate cu statele din America Latină sunt: tehnologia informației și comunicațiilor, industria farmaceutică, industria auto și componente, lemn și mobilă, turism și ecoturism.

În calitate de speakeri ai evenimentului au fost invitați reprezentanți ai patru organizații de notorietate: European and Latin American Business Services – ELANBiz, European & Latin American Technology Based Business Network – ELANnetwork, Intellectual Property Rights Small Medium Enterprises Helpdesk – IPR SME Helpdesk și KPMG România.
 
Biroul Comunicare Publică, tel: 0374474373, 0213190085, fax: 0213190156, e-mail: bcp@ccir.ro

Pagini recomandate

Enterprise Europe Network

Constanţa 29/03

21°C

acum
vânt 32 kmh din VNV
vizibilitate 10 km

21°C

max

13°C

min

15°C

max

10°C

min

emis înCurs valutar BNR 28/03

EUR
4.9730
+0.04%
GBP
5.8167
+0.35%
USD
4.6085
+0.42%
IFR
4.9683
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic