Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

CETA în atenția jurnaliștilor din România - conferință de presă la CCIR

comunicat11.jpg

06.04.2017

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și Ambasada Canadei în România au organizat marți, 4 aprilie 2017, o conferinţă de presă pe tema Acordului Economic şi Comercial Cuprinzător dintre Uniunea Europeană şi Canada (CETA), la CCIR Business Center.

Conferința de presă a fost susținută de președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, și ES Ambasadorul Canadei în România, Republica Bulgariei și Republica Moldovei, dl. Kevin Hamilton.

Dl. Mihai Daraban a amintit implicarea CCIR în conștientizarea mediului de business din România asupra beneficiilor acestui acord dintre Canada și Statele UE, prin diverse acțiuni de informare: „Obiectivul primordial al CCIR este de a sparge acele bariere care ne-au adus în situația ca în spațiul extra-european să contăm doar cu 15% din comerțul exterior al României. Practic, avem 70% comerț intracomunitar, pe care nu am să-l mai numesc exterior, 15% către țările europene non UE și din păcate, către restul planetei doar 15%. În ceea ce privește Canada, din fericire, avem 203 mil. euro exporturi de bunuri și servicii și un import de 260 mil. euro. Exporturile de bunuri se situează la aproximativ 60 mil. euro și importăm de 90 mil. euro. Cred că în viitor exportul de servicii va conta mult mai mult decât schimburile comerciale de mărfuri”.

ES Ambasadorul Canadei în România, dl. Kevin Hamilton, a prezentat acordul CETA ca fiind un angajament comun de a genera dezvoltare economică de ambele părți ale Atlanticului, prin creșterea comerțului și a investițiilor, prin proceduri de arbitraj mai echitabile, independente și mai transparente. Referindu-se la România ca stat membru al UE, ES Ambasadorul Canadei a precizat că țara noastră este pregătită să beneficieze în mod direct de toate prevederile CETA: „Impactul cel mai notabil cu rezultate imediate va fi eliminarea tarifelor pentru aproape toate produsele și serviciilor pe care România le exportă în Canada. CETA va elimina taxele pentru 99% din toate liniile tarifare, din care 98% vor fi scoase din uz deja la intrarea în vigoare provizorie, în cursul acestui an. (…) În România, mai mult de 40.000 de locuri de muncă susțin exporturile către Canada, iar CETA va deschide oportunități pentru noi locuri de muncă. Pe lângă reducerea tarifelor, accesul la miliarde de euro în proiecte publice de achiziții, dar mai ales facilitarea circulaţiei persoanelor vor contribui la creșterea exporturilor”.

Informații de background

Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător dintre Uniunea Europeană şi Canada va crea oportunităţi noi şi de anvergură atât pentru statele Uniunii Europene, cât şi pentru Canada, va deschide noi pieţe pentru exportatori, va genera locuri de muncă de calitate pentru angajaţi şi va întări relaţiile existente între economia Canadei şi economiile statelor membre UE.

Tratatul comercial între Uniunea Europeană și Canada (CETA) va genera oportunități semnificative pentru oamenii de afaceri români care doresc să dezvolte proiecte cu parteneri canadieni.

CCIR și Ambasada Canadei au lansat, la sfârşitul lunii februarie, un chestionar privind gradul de informare a companiilor româneşti cu privire la CETA. Rezultatele vor fi prezentate la un seminar de afaceri, care va avea loc la sfârşitul lunii mai.

Biroul Comunicare Publică, tel: 0374474373, 0213190085, fax: 0213190156, e-mail: bcp@ccir.ro

Pagini recomandate

Enterprise Europe Network

Constanţa 25/04

19°C

acum
vânt 11 kmh din SE
vizibilitate 10 km

18°C

max

12°C

min

15°C

max

10°C

min

emis înCurs valutar BNR 25/04

EUR
4.9763
0.00%
GBP
5.8067
+0.33%
USD
4.6386
-0.39%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic