Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a publicat un set de 10 reguli pentru operatorii economici in contextul starii de alerta si a pandemiei Covid-19

ansva.jpg

10.06.2020

  • Siguranta si integritatea lantului de aprovizionare trebuie mentinute

 

Mai mult ca niciodata, operatorii de pe intreg lantul alimentar au responsabilitatea mentinerii unui lant de aprovizionare integru si sigur, in care consumatorii sa aiba incredere, in paralel cu protejarea sanatatii si sigurantei angajatilor.

 

  • Alinierea practicilor de siguranta a alimentelor la masurile privind COVID-19

 

Continuati sa aplicati regulamentele privind siguranta alimentelor in paralel cu protejatea personalului si a alimentelor. Schimbarile din circuitul functional de productie si comercializare trebuie implementate iar personalul trebuie sa fie instruit pentru a se conforma cu noile cerinte privind fluxurile de lucru si de distantare. 

 

  • Consolidarea bunelor practici de igiena si a procedurilor standard de operare

 

Aplicati masuri stricte de igiena si sanitatie si efectuati instruiri privind igiena si bolile transmisibile. Operatorii din domeniul alimentar trebuie sa fie constienti de responsabilitatile pe care le au privind punerea pe piata a alimentelor sigure pentru consum. 

 

  • Mentinerea igienizarii eficiente

 

Curatati, igienizati si dezinfectati mediul de lucru in conformitate cu cerintele si principiile generale de igiena a alimentelor. Virusul este distrus de detergentii si dezinfectantii obisnuiti. Totusi, pentru a proteja personalul, este necesar sa fie introduse operatiuni de curatare suplimentare pentru zonele care sunt mai expuse la atingeri, de exemplu: toalete, clante, zone din cantine sau zone destinate pauzelor de lucru.

 

  • Precautii specifice pentru lucratorii din domeniul alimentar 

 

Echipamentul individual de protectie, precum manusile de unica folosinta si mastile, poate proteja lucratorii din domeniul alimentar si poate preveni raspandirea virusului daca este folosit in mod adecvat. Manusile si mastile sunt eficiente doar cand sunt folosite in combinatie cu spalarea frecventa a mainilor. Lucratorii din domeniul alimentar trebuie sa fie instruiti privind utilizarea corecta a echipamentului individual de protectie.

 

  • Imbolnavirea la locul de munca

 

Personalul lucrator trebuie sa raporteze in cel mai scurt timp simptomele cauzate de COVID-19 sau confirmarea bolii si sa nu mearga la locul de munca. Daca simptomele apar la locul de munca, persoana trebuie sa fie izolata pana cand este disponibila asistenta medicala. Persoana care a fost in contact apropiat cu o persoana bolnava trebuie sa fie notificata si trebuie sa fie luate masuri adecvate de igienizare.

 

  • Unitati de vanzare cu amanuntul

 

Distantarea fizica trebuie sa fie aplicata atat de catre personalul lucrator cat si de catre clienti. Igienizati cu atentie punctele de atingere mai frecvente si suprafetele care vin in contact cu alimentele. Operatorii din domeniul alimentar trebuie sa se adapteze la noile cerinte ale consumatorilor, sa se asigure ca alimentele perisabile raman sigure pentru consum si sa evite risipa alimentara.

 

  • Distributia si comertul electronic

 

Urmariti instructiunile si recomandarile existente pentru transportul alimentelor vrac si preambalate. Cand livrati alimente cumparate prin comertul on-line, curierul trebuie sa poarte manusi si masca, sa le schimbe ori de cate ori este cazul si sa se asigure ca livrarea este realizata integral si in conditii igienice.

 

  • Livrarea la pachet; comertul stradal de alimente

 

Mentineti distantarea fizica. Acolo unde este posibil, desemnati zone de colectare pentru clienti si oferiti livrari si plati fara contact. Din nou, igiena adecvata este esentiala.

 

  • In prezent nu exista dovezi ca alimentele transmit noul coronavirus

 

Virusul este transmis, in principal, prin contactul de la o persoana la alta. Manipularea, producerea, procesarea si vanzarea alimentelor nu sunt considerate un pericol de infectare cu noul coronavirus.

 

ANSVSA recomanda cetatenilor sa anunte neregulile la Call Center-ul dedicat disponibil la 0800 826 787.

 

 

Pagini recomandate

Enterprise Europe Network

Constanţa 24/04

11°C

acum
vânt 7 kmh din V
vizibilitate 10 km

11°C

max

11°C

min

16°C

max

11°C

min

emis înCurs valutar BNR 24/04

EUR
4.9761
-0.00%
GBP
5.7878
+0.31%
USD
4.6567
-0.28%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic