Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Ambasadorul Paul Brummell discută despre Brexit cu Președintele CCIR

comunicat-52.jpg

28.06.2017

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a primit marți, 27 iunie, la sediul CCIR Business Center, vizita de lucru a E.S. ambasadorul Marii Britanii în România, dl. Paul Brummell. Recent, CCIR a publicat un document de informare privind Brexit-ul, factor ce a determinat inițiativa ambasadorului de a întreprinde această întâlnire de lucru, dl. Brummell fiind la prima vizită oficială la sediul CCIR.

Ambasadorul și-a exprimat speranța ca poziția mediului de afaceri, așa cum este ea exprimată în documentul CCIR, să fie ascultată la toate nivelurile guvernamentale.

Dl. Paul Brummell a precizat că Brexit-ul reprezintă un factor deosebit de important pentru relațiile comerciale dintre cele două state. De asemenea, România are un interes deosebit privind aceste negocieri, datorită numărului ridicat de cetățeni români care locuiesc în Regatul Unit.

Domnul Daraban consideră prezența companiilor britanice în România un lucru bun și consideră că acestea sunt cei mai buni ambasadori pentru mediul de afaceri. Președintele CCIR a invitat ambasada britanică să organizeze un pavilion britanic la unul dintre târgurile Romexpo, pentru a pune în contact companiile românești și britanice interesate de parteneriate, inclusiv pe terțe piețe.

CCIR speră ca prin intermediul bunelor relații comerciale cu Marea Britanie să se deschidă oportunități de afaceri pentru companiile românești în spațiul Commonwealth-ului britanic.

Ambasadorul britanic speră că din negocierile pentru Brexit va rezulta un acord ce va permite o cooperare strânsă între Marea Britanie și UE pe plan comercial. Excelența Sa și-a exprimat încrederea că negocierea post-Brexit a unui acord comercial va fi mai simplă, având în vedere faptul că există o apropiere legislativă între cele două entități (UE și UK).

Informații de background

Relația comercială reprezintă un interes deosebit datorită excedentului comercial deținut de România, atât în cazul comerțului cu bunuri, cât și în cazul celui cu servicii.

Schimburile comerciale între România și Marea Britanie, conform Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Departamentul de Comerț Exterior, au înregistrat o evoluție ascendentă, îndeosebi începând cu anul 2005, după finalizarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, în decembrie 2004. Acestea s-au ridicat, în 2015, la 3,94 miliarde EUR, cu un excedent comercial de 814 mil. EUR în favoarea României. În primele 11 luni ale anului 2016, schimburile au însumat 3,76 mld. EUR, cu un excedent comercial de 898 mil. EUR în favoarea României.

Importurile României din Marea Britanie reprezintă circa 1% din PIB, iar exporturile românești către Regatul Unit reprezintă circa 1,5% din PIB-ul României. În 2015, investițiile britanice în România au fost de 1,346 miliarde EUR (poziția a 13-a în clasamentul investitorilor străini), reprezentând 2,1% din totalul investițiilor străine în România.

Documentul de informare despre efectele Brexit asupra economiei este disponibil la adresa: http://ccir.ro/wp-content/uploads/2014/11/Document-de-informare-Brexit-1.pdf

Biroul Comunicare Publică, tel. 0374474373; / 0213190085; e-mail: bcp@ccir.ro

Pagini recomandate

Enterprise Europe Network

Constanţa 25/04

12°C

acum
vânt 7 kmh din NV
vizibilitate 10 km

16°C

max

12°C

min

15°C

max

9°C

min

emis înCurs valutar BNR 24/04

EUR
4.9761
-0.00%
GBP
5.7878
+0.31%
USD
4.6567
-0.28%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic