Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Servicii:
Consultare publică: Modificarea legii privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării IMM-urilor

Ministerul Economiei a publicat spre consultare un proiect de lege care vizează modificarea Legii 364/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii.

Proiectul de act normativ aflat în dezbatere publică propune accentuarea rolului educatiei antreprenoriale, precum şi o serie de masuri specifice care să sprijine înfiinţarea de noi afaceri. Potrivit documentului, pentru primul an fiscal de la înregistrarea la Registrul Comertului, microintreprinderile şi întreprinderile mici vor fi scutite de la plata impozitului pe venitul realizat în anul fiscal de referinta, cu obligativitatea menţinerii activităţii şi a obţinerii, în fiecare an, de venituri din exploatare, în cota de cel putin 50% din totalul veniturilor realizate în primul an fiscal, timp de minimum doi ani dupa obţinerea facilităţii.

De asemenea, pentru primul an fiscal de la înregistrarea la Registrul Comertului, microintreprinderile si intreprinderile mici ar putea beneficia de reducerea cu 50% a contributiilor de asigurări sociale pentru maximum 4 angajaţi cu vârsta de sub 25 de ani sau de peste 55 de ani, precum şi pentru acelaşi numar de lucrători necalificaţi cu vârsta cuprinsă între 25 şi 55 de ani, angajaţi cu norma întreagă pe perioadă nedeterminată.

"Gandiţi mai întâi la scară mică"

Conform proiectului de lege, iniţiatorii oricăror acte normative care au impact asupra întreprinderilor mici si mijlocii vor fi obligaţi să evalueze, mai întâi, efectele introducerii noii reglementări asupra activitatii IMM-urilor, conform principiului“Gânditi mai întâi la scară mică”(“think small first”). Totodată, iniţiatorii vor fi nevoiţi să respecte principiul "numărului constant" (“one in/one out”): introducerea unor noi sarcini administrative pentru IMM-uri trebuie să aibă loc simultan cu eliminarea unor sarcini deja existente.

Mai mult, înaintea demarării procesului de avizare a oricarui act normativ, iniţiatorul trebuie să aplice “Testul IMM”. Acesta consta în efectuarea unui sondaj cu privire la potenţialele efecte generate în activitatea întreprinderilor mici şi mijlocii de introducerea noilor reglementări. Evaluarea rezultatelor Testului IMM trebuie sa conducă la identificarea corecţiilor care se impun în definitivarea proiectului de act normativ.

Proiectul de lege, care reia o parte dintre propunerile unei Ordonanţe de Guvern publicate spre consultare în iunie 2013, se află în dezbatere publică 10 zile, începand cu 15 noiembrie 2013. Propunerile, sugestiile şi opiniile pe marginea acestuia se primesc la adresa de e-mail: dezbateri_publice@minind.ro.

Documente

Expunere de motive 176.64 KB 19.11.2013
Proiect de lege 130.62 KB 19.11.2013
Enterprise Europe Network

Constanţa 27/02

12°C

acum
vânt 29 kmh din NNE
vizibilitate 10 km

10°C

max

6°C

min

7°C

max

4°C

min

emis înCurs valutar BNR 26/02

EUR
4.8745
+0.04%
GBP
5.5894
-0.94%
USD
4.0209
+0.91%
IFR
4.8761
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00
Biroul Unic
Biroul Unic