Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Servicii:
Societăţile comerciale cu răspundere limitată şi societăţile comerciale pe acţiuni cu asociat / acţionar unic

În planul său de acţiune pe 2012 privind dreptul european al societăţilor comerciale şi guvernanţa corporativă, Comisia a arătat că IMM-urile (întreprinderile mici şi mijlocii) din Europa joacă un rol esenţial în consolidarea economiei UE, în special în contextual crizei economice

Au fost deja depuse eforturi semnificative pentru a facilita activitatea IMM-urilor într-o serie de domenii în care acestea par să întâmpine dificultăţi, inclusiv prin acţiuni întreprinse ca urmare a revizuirii, în 2011, a iniţiativei "Small Business Act" pentru Europa. Mai ales în ceea ce priveşte dreptul societăţilor comerciale, Comisia consideră că IMM-urile au nevoie de condiţii mai simple şi mai puţin împovărătoare pentru desfăşurarea activităţii pe teritoriul UE, iar pentru Comisie luarea unor măsuri concrete în acest sens rămâne o prioritate clară.

Negocierile privind propunerea de statut al societăţii private europene (SPE) nu au avansat, iar consultarea publică din 2012 a evidenţiat ezitările părţilor interesate legate de continuarea acestora. În acelaşi timp, ele s-au arătat dispuse să exploreze măsuri alternative.

Prin această consultare ne propunem să obţinem informaţii mai detaliate care să ne ajute să evaluăm în ce măsură armonizarea legislaţiilor naţionale cu privire la societăţile comerciale cu răspundere limitată şi la societăţile comerciale pe acţiuni cu asociat / acţionar unic le-ar permite întreprinderilor, în special IMM-urilor, să beneficieze de norme simple, flexibile şi cunoscute la nivelul UE, care să conducă la reducerea costurilor pe care le au de suportat în prezent.

Răspunsurile vor fi luate în considerare la evaluarea necesităţii şi impactului unui nou act juridic.

Existenţa societăţilor comerciale cu răspundere limitată cu asociat unic este prevăzută de a 12-a directivă privind dreptul societăţilor comerciale (Directiva 2009/102/CE în materie de drept al societăţilor comerciale privind societăţile comerciale cu răspundere limitată cu asociat unic). Directiva oferă însă o armonizare foarte limitată a legislaţiilor naţionale şi nu abordează aspect fundamentale cum ar fi, printre altele, cerinţele privind înregistrarea, protejarea creditorilor, transferul de sediu, capitalul minim sau dizolvarea întreprinderilor. Toate acestea rămân reglementate la nivel naţional.

Costurile şi riscurile pe care le implică necesitatea conformării la dispoziţiile mai multor sisteme juridice diferite par a împiedica adesea întreprinderile să îşi extindă activităţile în străinătate. În plus, lipsa de încredere în formele juridice ale întreprinderilor străine poate îngreuna participarea IMM-urilor pe piaţa internă. Măsurile existente care facilitează mobilitatea întreprinderilor (directive privind fuziunile transfrontaliere şi regulamentul SE sau jurisprudenţa Curţii de Justiţie) nu sunt în măsură să răspundă tuturor nevoilor IMM-urilor.

Prin urmare, chestionarul conţine întrebări despre necesitatea adoptării unor măsuri legislative la nivelul UE, despre ce ar trebui să conţină acestea şi despre obstacolele cu care se confruntă în prezent întreprinderile care doresc să devină mai active pe piaţa internă.

Vă rugăm să răspundeţi cât mai exact şi mai concis la întrebări şi să ne trimiteţi chestionarul completat până la data de 11.09.2013, la Centrul Enterprise Europe Network Constanta, la e-mail: een@ccina.ro

Documente

Chestionar 145.86 KB 03.09.2013
Directiva 2009/102 CE 71.39 KB 03.09.2013
Directiva 2012/30 UE 296.22 KB 03.09.2013
Enterprise Europe Network

Constanţa 26/02

7°C

acum
vânt 14 kmh din VSV
vizibilitate 10 km

8°C

max

8°C

min

12°C

max

6°C

min

emis înCurs valutar BNR 26/02

EUR
4.8745
+0.04%
GBP
5.5894
-0.94%
USD
4.0209
+0.91%
IFR
4.8761
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00
Biroul Unic
Biroul Unic