Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Servicii:
Consultare publică europeană privind viitorul ştiinţei: "Science 2.0"

Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind „Science 2.0”, cu scopul de a evalua tendinţa către un mod de cercetare și de inovare mai deschis, bazat pe date și axat pe cetăţeni. Cercetătorii folosesc instrumente digitale pentru a implica mii de persoane în activitatea de cercetare, de exemplu, cerându-le să raporteze dacă s-au îmbolnăvit de gripă, pentru a putea monitoriza focarele de gripă și a face previziuni privind eventualele epidemii. Oamenii de știinţă sunt, de asemenea, mai deschiși: partajându-și rezultatele cercetării pe internet încă din etapele iniţiale, ei își compară activitatea și poartă discuţii pentru a o ameliora. Într-o măsură tot mai mare, publicaţiile știinţifice sunt disponibile online în mod gratuit. După unele estimări, 90% dintre toate datele disponibile în lume au fost generate în ultimii doi ani, iar producţia de date știinţifice crește în fiecare an cu 30%.
Consultarea va examina gradul de conștientizare și de participare la aceste tendinţe și va colecta opinii cu privire la oportunităţile create de „Science 2.0” pentru a consolida competitivitatea sectorului european al știinţei și cercetării.

Termenul-limită pentru trimiterea răspunsurilor este 30 septembrie 2014.

Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare și știinţă, a declarat: „Science 2.0 revoluţionează concepţia noastră despre știinţă – de la analiză și schimbul de date și publicaţii la cooperarea la nivel mondial. De asemenea, cetăţenii au posibilitatea să participe la căutarea de noi cunoștinţe. Întregul proces știinţific devine mai transparent și mai eficient, dar acest lucru dă în același timp naștere la preocupări legate de integritate și calitate. Iată de ce am dori să aflăm care sunt opiniile cetăţenilor despre modul în care putem garanta că „Science 2.0” se dezvoltă într-un mod pozitiv pentru Europa.”

Vicepreședintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, responsabilă cu Agenda digitală, a declarat: „În prezent, tehnologia și instrumentele digitale ne oferă posibilitatea unor noi transformări, îmbunătăţind calitatea cercetării și inovării și făcându-le mai utile pentru cetăţeni și societate. Ne îndreptăm către o activitate știinţifică deschisă și digitală — o tendinţă graduală, dar de neoprit. Această tendinţă și dorinţa de a o pune în practică nu vin din partea politicienilor, ci din partea comunităţilor știinţifice și academice, iar eu sunt hotărâtă să-i acord întregul meu sprijin.”
Comisia Europeană a inclus deja unele aspecte legate de „Science 2.0” în politicile sale. În special, accesul deschis la publicaţiile știinţifice este obligatoriu pentru cercetarea efectuată în cadrul programului Orizont 2020, noul program de cercetare și inovare al UE. De asemenea, a fost lansat un proiect-pilot privind datele de cercetare deschise. Prin intermediul programelor sale de cercetare, UE finanţează, de asemenea, un număr de proiecte știinţifice pentru cetăţeni și sprijină o parte a infrastructurii electronice care stă la baza Science 2.0.

Context

„Science 2.0” se dezvoltă rapid la nivel mondial graţie tehnologiilor digitale și ca răspuns la deficienţele actuale din domeniul știinţei, și anume procesul lent și costisitor de publicare a rezultatelor știinţifice, criticile aduse sistemului de evaluare inter pares și dificultatea de a reproduce rezultatele cercetării din cauza lipsei de date reutilizabile și reproductibile.

Acest lucru are loc în contextul unor tendinţe majore și interconectate:

  • creșterea semnificativă a producţiei știinţifice și tendinţa de a oferi acces deschis la informaţiile știinţifice și colaborarea deschisă în domeniul cercetării (colaborare la distanţă între oamenii de știinţă);
  • creșterea constantă a numărului de actori în domeniul știinţei (în prezent, la nivel mondial se înregistrează cel mai mare număr de oameni de știinţă de până acum) și o mai mare implicare a cetăţenilor în cercetare (fie în cercetarea în sine, fie ca finanţatori sau participanţi în procesul de stabilire a priorităţilor de cercetare);
  • noi modalităţi de desfășurare a activităţii știinţifice, datorită disponibilităţii unor seturi de date la scară largă (90% dintre toate datele din lume au fost generate în ultimii doi ani) și creșterii constante a puterii de calcul.

Informatii suplimentare:
http://ec.europa.eu/research/consultations/science-2.0/consultation_en.htm

Enterprise Europe Network

Constanţa 26/02

7°C

acum
vânt 14 kmh din VSV
vizibilitate 10 km

8°C

max

8°C

min

12°C

max

6°C

min

emis înCurs valutar BNR 26/02

EUR
4.8745
+0.04%
GBP
5.5894
-0.94%
USD
4.0209
+0.91%
IFR
4.8761
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00
Biroul Unic
Biroul Unic