Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Servicii:
Consultarea Grupului de experţi pentru IMM-uri prin intermediul Reţelei întreprinderilor europene, legată de principiile și orientările privind schimbul de date B2B

Iniţiativa privind piaţa unică digitală își propune să îmbunătăţească disponibilitatea datelor în economie:

  • datele deţinute de sectorul public („informaţiile din sectorul public”);
  • datele rezultate din cercetarea știinţifică finanţată din fonduri publice, dar și
  • datele deţinute de întreprinderi.

O disponibilitate mai largă a datelor ar putea fi benefică pentru IMM-uri, care, de regulă, nu dispun de mijloace suficiente pentru a colecta date.

În același timp, apariţia unor dispozitive „inteligente” conectate la internet (internetul obiectelor) ridică noi provocări în ceea ceprivește confidenţialitatea comercială, concurenţa și atribuirea valorii juste.

Schimbul de date comerciale ar trebui să se bazeze pe libertatea de contractare ca piatră de temelie.

Comisia a analizat în detaliu aceste aspecte juridice. Aceasta a concluzionat că:

  • libertatea contractuală continuă să reprezinte piatra de temelie a tuturor acordurilor privind utilizarea obiectelor din domeniul IO, precum și a datelor rezultate din aceste obiecte;
  • schimbul de date ar trebui să aibă loc pe „pieţele de date”;
  • ar fi necesară respectarea anumitor principii pentru a asigura o concurenţă loială pe aceste pieţe, și anume atât pentru obiectele IO, cât și pentru produsele și serviciile care se bazează pe datele fără caracter personal generate de calculatoare create de astfel de obiecte.

Principiile se aplică numai datelor fără caracter personal, deoarece Regulamentul general privind protecţia datelor și alte norme aplicabile reglementează suficient prelucrarea datelor cu caracter personal.

Principiile obligă întreprinderile să se asigure că, în cadrul contractelor relevante:

  • sunt transparente în ceea ce privește cine poate avea acces la datele relevante și în ce scop sunt utilizate acestea;
  • recunosc, cât mai mult posibil, valoarea creată de fiecare parte (prin colectarea datelor, prin serviciile oferite pe lângă date, etc.)
  • includ garanţii pentru protecţia secretelor comerciale ale societăţilor și a altor active de proprietate intelectuală (de exemplu, monitorizarea roboţilor pentru producţie inteligentă pentru a înţelege practicile de producţie sau perioadele de așteptare care permit speculaţiile cu privire la performanţa economică a societăţii)
  • nu vizează denaturarea concurenţei și, în special, nu blochează societăţile în relaţiile cu un singur furnizor, de exemplu, pe baza unor formate de date sau a unor formate similare care pot fi utilizate de alţi furnizori doar la costuri suplimentare.

În comunicarea intitulată „Către un spaţiu european comun de date”, Comisia a indicat faptul că principiile vor fi discutate cu părţile interesate și ar putea fi modificate pe baza rezultatelor acestor discuţii. Aceasta a încurajat industria să elaboreze coduri de conduită pentru a completa aceste principii. Ea a precizat că va continua să evalueze dacă astfel de principii și eventualele coduri de conduită modificate se dovedesc a fi suficiente pentru menţinerea de pieţe deschise și echitabile și că va aborda situaţia, dacă este necesar, prin luarea unor măsuri adecvate.

Consultarea este deschisa până în data de 10 ian 2019 şi cei interesaţi pot primi informaţii suplimentare la Centrul Enterprise Europe Network Constanta, tel 0241 550960, e-mail:een@ccina.ro.

Documente

Chestionar 43.16 KB 07.12.2018
Enterprise Europe Network

Constanţa 26/02

7°C

acum
vânt 14 kmh din VSV
vizibilitate 10 km

8°C

max

8°C

min

12°C

max

6°C

min

emis înCurs valutar BNR 26/02

EUR
4.8745
+0.04%
GBP
5.5894
-0.94%
USD
4.0209
+0.91%
IFR
4.8761
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00
Biroul Unic
Biroul Unic