Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Servicii:
Consultare publică pe tema politicilor UE privind migraţia forţei de muncă şi a Cărţii albastre a UE

Forţa de muncă înalt calificată este, în mod tradiţional, unul dintre atuurile Europei. În economia globalizată și extrem de competitivă de astăzi, este esenţial ca Europa să își menţină acest avantaj. Asigurarea unei forţe de muncă foarte bine calificate, flexibile, care să se poată adapta la schimbările demografice și economice pe măsură ce acestea apar, reprezintă o prioritate majoră pentru UE.

Acesta este motivul pentru care Comisia a adoptat o „Agendă europeană privind migraţia”, care propune, printre altele, o nouă abordare a migraţiei legale, pentru a-i permite UE să devină o destinaţie mai atractivă pentru persoanele talentate și calificate. Migranţii cu înaltă calificare merită o atenţie specială, întrucât concurenţa internaţională pentru atragerea acestora este acerbă. Deși crizele economice pot duce la o scădere a cererii de forţă de muncă, deficitul de personal calificat poate persista - și chiar persistă - în anumite sectoare sau meserii. Combinată cu măsuri precum recalificarea lucrătorilor existenţi, aplicarea unor politici active în domeniul pieţei forţei de muncă și îmbunătăţirea mobilităţii profesionale între ţările UE, o migraţie bine gestionată a forţei de muncă provenind din afara Uniunii poate fi un răspuns la aceste provocări.

Printre diversele iniţiative luate în acest domeniu, Directiva privind Cartea albastră a UE ocupă un loc aparte. Adoptată în 2009, Directiva își propune să ajute UE să facă faţă concurenţei globale pentru atragerea de talente valoroase și esenţiale pentru creștere, care să vină în completarea capitalului uman existent la nivel local. Sistemul îi vizează pe cetăţenii din afara UE care deţin calificări profesionale de nivel înalt, atestate printr-o diplomă de învăţământ superior sau printr-o experienţă profesională relevantă.

Cartea albastră a UE este menită să faciliteze admisia și mobilitatea acestor migranţi cu înaltă calificare și a membrilor lor de familie, prin armonizarea condiţiilor de intrare și ședere pe teritoriul UE și prin acordarea unui statut juridic și a unui set de drepturi. Într-un raport adoptat la 22 mai 2014, Comisia Europeănă a identificat o serie de probleme care pot reduce eficienţă și atractivitatea Cărţii albastre a UE în contextul concurenţei mondiale pentru lucrăţori cu înălţă calificare.

Această consultare se adresează unui public cât mai larg, deoarece este important să se obţină punctele de vedere și contribuţiile tuturor părţilor interesate (angajatori, migranţi, organizaţii guvernamentale, sindicate, ONG-uri, agenţii de ocupare a forţei de muncă etc.). Întrebările au fost formulate în așa fel încât să permită să înţelegem ce părere aveţi despre o serie de aspecte legate de migraţia economică - ce pot face angajatorii pentru a găsi lucrătorii de care au nevoie, în ce măsură au migranţii acces la informaţii despre locuri de muncă și procedurile de intrare pe teritoriul UE, cât de rapid și ușor sunt recunoscute calificările migranţilor etc.

Se va ţine cont de informaţiile pe care le furnizaţi în promovarea unei abordări politice eficiente a UE în materie de migraţie, care să ducă la realizarea obiectivelor UE în domeniul ocupării forţei de muncă. În plus, această consultare include o secţiune specifică privind sistemul „Cartea albastră a UE”. Nu trebuie să răspundeţi la toate întrebările, dar, pentru ca răspunsurile dumneavoastră să fie luate în considerare, vă rugăm să completaţi integral rubrica „Profilul dumneavoastră”.

Consultarea este deschisă până în 21.08.2015

Informatii suplimentare:
http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-is-new/public-consultation/2015/consulting_0029_en.htm

 

 

Enterprise Europe Network

Constanţa 27/02

6°C

acum
vânt 11 kmh din SSV
vizibilitate 8 km

7°C

max

7°C

min

12°C

max

6°C

min

emis înCurs valutar BNR 26/02

EUR
4.8745
+0.04%
GBP
5.5894
-0.94%
USD
4.0209
+0.91%
IFR
4.8761
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00
Biroul Unic
Biroul Unic