Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Servicii:
Consultare publică europeană: Evaluarea materialelor care intră în contact cu alimentele

Această consultare se adresează celor interesati de legislaţia privind materialele care intră în contact cu alimentele,incluzând aici:

  • Toate întreprinderile în orice etapă a lanţului de aprovizionare cu materiale pentru contactul cu alimente și reprezentanţii lor europeni sau naţionali Acestea includ (dar nu se limitează la) fabricanţii de materii prime, distribuitorii, laboratoarele specializate în asigurarea conformităţii, furnizorii de servicii de catering și comercianţii cu amănuntul.
  • Asociaţii non-guvernamentale și organizaţii ale consumatorilor
  • Autorităţile publice, inclusiv laboratoarele publice de aplicare a legii și birourile regionale / locale de aplicare

Obiectivul consultarii:

Materialele care vin în contact cu alimentele (MCA) sunt toate materialele și obiectele care sunt destinate să intre în contact sau se preconizează că vor intra în contact cu alimentele. Acestea includ materiale utilizate la nivel profesional pentru fabricarea, prepararea, depozitarea și distribuirea de alimente, precum și pentru ambalajele alimentare, articolele de bucătărie sau de masă. O gamă largă de materiale poate fi utilizată pentru fabricarea MCA cum ar fi sticla, metalul, hârtia, materialele plastice. În articolele finite se utilizează și adezivi, cerneluri tipografice și materiale de acoperire, precum și materiale compozite.

Regulamentul (CE) nr. 1935/2004 al Parlamentului European și al Consiliului prevede un cadru juridic armonizat al UE pentru MCA. El stabilește principalele obiective ale legislaţiei privind MCA: în primul rând, asigurarea unui nivel ridicat de protecţie a sănătăţii umane și a intereselor consumatorilor. În al doilea rând, asigurarea funcţionării eficiente a pieţei Uniunii Europene, și anume evitarea restricţiilor sau a tarifelor sau crearea unor condiţii de concurenţă inegală și neloială.

În plus, articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 1935/2004 stabilește cerinţele generale care impun ca toate MCA să fie fabricate în conformitate cu bunele practici de fabricaţie (BPF), astfel încât, în condiţii normale sau previzibile de utilizare, acestea să nu transfere produselor alimentare substanţele care intră în compoziţia lor în cantităţi care ar putea:

  • să pericliteze sănătatea oamenilor sau
  • să producă o modificare inacceptabilă a compoziţiei produselor alimentare sau
  • să producă o deteriorare a caracteristicilor organoleptice - gust și miros, de exemplu – ale produsului alimentar.

Această consultare face parte din evaluarea de către Comisia Europeană a legislaţiei UE privind materialele care intră în contact cu produsele alimentare si urmărește să evalueze în ce măsură actualul cadru legislativ din domeniu este potrivit, să identifice eventualele aspecte de impact sau probleme neprevăzute, şi, în plus, evaluarea va arăta dacă obiectivele și instrumentele legislaţiei sunt încă relevante și coerente.

Chestionarul va fi promovat, colectat, tradus şi transmis catre Comisia Europeană  de Reţeaua   pentru IMM-uri ( Enterprise Europe Network ).

Dacă sunteţi intertesaţi să participaţi la această consultare publică, vă rugăm să completaţi chestionarul anexat şi să îl trimiteţi la Centrul Enterprise Europe Network Constanta, la adresa de e-mail: een@ccina.ro, până în 30 aprilie 2019.

Documente

Chestionar 33.93 KB 15.03.2019
Broşură 774.09 KB 15.03.2019
Enterprise Europe Network

Constanţa 27/02

6°C

acum
vânt 11 kmh din SSV
vizibilitate 8 km

7°C

max

7°C

min

12°C

max

6°C

min

emis înCurs valutar BNR 26/02

EUR
4.8745
+0.04%
GBP
5.5894
-0.94%
USD
4.0209
+0.91%
IFR
4.8761
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00
Biroul Unic
Biroul Unic