Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Servicii:
Consultare publică privind rolul editurilor în lanțul valoric al drepturilor de autor și "excepția pentru panoramă"

Comisia Europeană a lansat o consultare publică, ca parte a eforturilor de adaptare la era digitală a normelor UE privind drepturile de autor. Se așteaptă opinii cu privire la rolul editurilor în lanțul valoric privind drepturile de autor, inclusiv posibila extindere a drepturilor conexe la acestea.

Totodată, se așteaptă puncte de vedere asupra excepției de panoramare, care vizează utilizarea unor imagini care conțin clădiri, monumente și sculpturi amplasate permanent în locuri publice.

Consultarea se adreseaza părților interesate de sectorul publicistic sau de economia digitală, cum ar fi autori (scriitori, jurnalişti, fotografi profesionişti, artişti vizuali, arhitecti etc.),cercetătorii, editurile, librăriile si instituţiile de patrimoniu cultural, furnizorii de servicii online, cititorii, utilizatorii de internet, proprietarii  unor lucrări realizate şi  amplasate permanent în locuri publice, precum și alte persoane din industriile creative. 

Comisia invită toți respondenții să-și argumenteze contribuția, pe cât posibil, cu date relevante din piață și alte dovezi de natură economică.

Contributiile vor ajuta Comisia Europeană în evaluarea necesității unei revizuiri a normelor în vigoare, ca parte a eforturilor de modernizare a drepturile de autor în cadrul strategiei europene pentru Piața unică digitală.

Context

În prezent, editurile nu beneficiază de drepturile conexe, similare drepturilor de autor. Drepturile conexe sunt drepturi similare cu drepturile de autor, dar care nu recompensează creația originală a unui autor (o lucrare). Recompensează fie interpretarea unei lucrări (de exemplu, de un muzician, un cântăreț, actor), fie efortul organizatoric sau financiar (de exemplu al unui producător), ca o participare în procesul de creație.

Legislația UE acordă doar drepturi conexe către executanți, producătorii de film, producători de discuri și a organismelor de radiodifuziune. Drepturile de care beneficiază titularii de drepturi conexe, în conformitate cu legislația UE, în general, includ (cu excepția cazurilor specifice) drepturile de reproducere, distribuție, precum și comunicarea către public / punerea la dispoziție.

Data-limită pentru participare este 15 iunie 2016.

 

Informaţii suplimentare şi chestionarul online:

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/public-consultation-role-publishers-copyright-value-chain-and-panorama-exception

 

Enterprise Europe Network

Constanţa 26/02

7°C

acum
vânt 14 kmh din VSV
vizibilitate 10 km

8°C

max

8°C

min

12°C

max

6°C

min

emis înCurs valutar BNR 26/02

EUR
4.8745
+0.04%
GBP
5.5894
-0.94%
USD
4.0209
+0.91%
IFR
4.8761
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00
Biroul Unic
Biroul Unic