Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Servicii:
Consultare publică privind apa potabilă în Europa

Comisia Europeană a lansat o consultare publică pe tema politicii UE privind apa potabilă, pentru a examina posibilitatea de a o îmbunătăţi. Consultarea este un răspuns concret la iniţiativa Right 2Water, prima iniţiativă cetăţenească europeană de succes.

Janez Potočnik, comisarul pentru mediu, a declarat: „Alimentarea cu apă potabilă sigură și de bună calitate în întreaga UE este o realizare majoră a legislaţiei UE. Însă trebuie să anticipăm provocările care ne așteaptă și să răspundem preocupărilor semnalate în iniţiativa cetăţenească europeană de anul acesta. Așadar, trebuie să continuăm dialogul iniţiat de cetăţeni și să fim receptivi la așteptările consumatorilor și ale altor părţi interesate în ceea ce privește viitoarea legislaţie UE privind apa potabilă.”

Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru relaţii interinstituţionale și administraţie, care a fost responsabil cu crearea unui cadru pentru iniţiativele cetăţenești europene, a declarat: „Punctul final al acestei prime iniţiative cetăţenești europene de succes, când Comisia a precizat modul în care intenţionează să răspundă, a reprezentat de fapt abia începutul procesului. Acum începem să ne onorăm promisiunile. Aceasta este încă o dovadă a impactului real pe care o iniţiativă cetăţenească europeană îl poate avea asupra procesului decizional european.”

În urma consultării, ar trebui să înţelegem mai bine punctele de vedere ale părţilor interesate și ale cetăţenilor privind necesitatea de a acţiona și tipul măsurilor care ar putea fi adoptate pentru a îmbunătăţi alimentarea cu apă potabilă de bună calitate. Întrebările acoperă domenii cum ar fi nivelul actual al calităţii apei potabile, principalele ameninţări pentru apa potabilă, nevoile cetăţenilor în materie de informare, precum și alte posibile măsuri care ar putea fi întreprinse la nivelul UE.

Consultarea, este deschisă până la 15 septembrie 2014.

Rezultatele vor alimenta procesul de reflecţie privind eventualele îmbunătăţiri la Directiva UE privind apa potabilă.
Pe lângă consultare, Comisia va lansa în curând și un dialog structurat cu părţile interesate pentru a examina transparenţa în sectorul apei. Aceasta este o altă măsură care va fi întreprinsă ca urmare a iniţiativei cetăţenești europene.

Mai multe informaţii vor fi disponibile prin intermediul

Context

Obiectivul Directivei privind apa potabilă este de a proteja sănătatea umană împotriva efectelor nefaste ale contaminării apei destinate consumului uman, prin asigurarea salubrităţii și a purităţii acesteia. Calitatea apei potabile din UE este, în general, bună, iar nivelul punerii în aplicare a directivei este, în ansamblu, foarte ridicat. Statele membre trebuie să ia măsuri pentru a se asigura că obiectivele respective sunt atinse, iar aceste măsuri nu trebuie să permită nicio deteriorare a calităţii apei potabile.

Link către consultarea publică

 

Enterprise Europe Network

Constanţa 26/02

7°C

acum
vânt 14 kmh din VSV
vizibilitate 10 km

8°C

max

8°C

min

12°C

max

6°C

min

emis înCurs valutar BNR 26/02

EUR
4.8745
+0.04%
GBP
5.5894
-0.94%
USD
4.0209
+0.91%
IFR
4.8761
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00
Biroul Unic
Biroul Unic