Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Uniunea vamală: Numărul mărfurilor contrafăcute confiscate de autorităţile UE a continuat să crească în 2015

26.09.2016

Autorităţile vamale de pe teritoriul întregii UE au confiscat, conform estimărilor, cu cinci milioane mai multe mărfuri contrafăcute în 2015 decât în anul anterior, conform noilor cifre făcute publice de Comisia Europeană în 23 sept. 2016. Aceasta înseamnă că numărul mărfurilor interceptate a crescut cu 15 % faţă de 2014. Peste 40 de milioane de produse susceptibile de a fi încălcat un drept de proprietate intelectuală au fost reţinute la frontierele externe ale UE, cu o valoare de aproape 650 de milioane €.

Raportul , bazat pe controlul respectării drepturilor de proprietate intelectuală (DPI) în UE, furnizează și cifre referitoare la categoriile de mărfuri reţinute, la ţările lor de origine, la drepturile de proprietate intelectuală afectate și la modurile de transport utilizate pentru expedierea acestor mărfuri.

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a declarat: „Am constatat personal că funcţionarii vamali din întreaga UE depun o muncă excelentă în ceea ce privește manipularea mărfurilor contrafăcute și, uneori, periculoase. Activitatea infracţională din cauza căreia pieţele noastre sunt asaltate de produse false și ilegale nu dă însă semne că s-ar reduce. Comisia va continua să colaboreze cu autorităţile vamale, cu partenerii internaţionali și cu industria pentru a asigura un înalt nivel de protecţie a drepturilor de proprietate intelectuală în UE.”

Dintre articolele reţinute, pe primul loc se menţin ţigaretele (27 %), iar produsele de uz zilnic care ar putea fi periculoase pentru sănătatea și siguranţa consumatorilor, precum alimentele, băuturile, articolele de toaletă, medicamentele, jucăriile și aparatele electrocasnice, reprezintă, împreună, 25,8 % din total. Și de data aceasta, principala ţară de origine a mărfurilor contrafăcute a fost China (41 %), urmată de Muntenegru, Hong Kong, Malaysia și Benin.

Beninul a fost ţara de origine a unei mari cantităţi de alimente, Mexicul s-a plasat pe primul loc ca sursă a băuturilor alcoolice contrafăcute și același loc l-a ocupat Marocul în privinţa altor tipuri de băuturi. Malaysia a ocupat primul loc în privinţa articolelor de toaletă, Turcia pentru articole de îmbrăcăminte, Hong Kong-ul în ceea ce privește telefoanele mobile și accesoriile contrafăcute, cardurile de memorie, echipamentele informatice, CD-urile, DVD-urile și brichetele contrafăcute.

Muntenegrul a fost principala ţară de origine a ţigaretelor contrafăcute, iar India, a medicamentelor. În peste 91 % dintre cazurile în care au fost reţinute mărfuri, fie acestea au fost distruse, fie a fost iniţiat un proces pentru a se stabili o încălcare în cooperare cu deţinătorul drepturilor asupra mărcii care a fost afectată.

Comisia publică anual, începând cu anul 2000, raportul privind acţiunile întreprinse de autorităţile vamale pentru a asigura controlul respectării DPI, care se bazează pe date transmise Comisiei de administraţiile vamale ale statelor membre. Aceste date oferă, de asemenea, informaţii preţioase care vin în sprijinul analizei încălcărilor DPI, realizată de OCDE.

Uniunea vamală

Uniunea vamală este unică în lume. Ea este piatra de temelie a Uniunii Europene și este vitală pentru buna funcţionare a pieţei unice. Odată vămuite mărfurile într-un stat membru, acestea pot circula liber în Uniune, deoarece toate statele membre aplică aceleași norme în privinţa veniturilor și a protecţiei la frontierele externe.

Cele 28 de administraţii vamale din UE trebuie să acţioneze ca și cum ar fi o entitate unică, facilitând în același timp comerţul și protejând sănătatea și siguranţa tuturor cetăţenilor UE. Aceste sarcini nu sunt ușoare. UE este unul dintre cele mai ample blocuri comerciale din lume. În 2015, UE a reprezentat aproape 15 % din comerţul mondial cu mărfuri, în valoare de €3,5 mii de miliarde.

Pentru a gestiona un comerţ internaţional cu un asemenea volum trebuie să se trateze milioane de declaraţii vamale anual într-un mod rapid și eficient.

Noi norme vamale

În luna iunie 2013, au fost adoptate norme noi privind controlul respectării DPI la Acest regulament se aplică în întreaga UE începând cu 1 ianuarie 2015 și consolidează normele de protecţie a proprietăţii intelectuale.

Enterprise Europe Network

Constanţa 25/04

18°C

acum
vânt 11 kmh din SE
vizibilitate 10 km

18°C

max

12°C

min

14°C

max

10°C

min

emis înCurs valutar BNR 24/04

EUR
4.9761
-0.00%
GBP
5.7878
+0.31%
USD
4.6567
-0.28%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic