Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Tabloul de bord al UE privind justiţia din 2016

12.04.2016

Comisia Europeană a publicat Tabloul de bord al UE privind justiţia din 2016, care oferă o imagine de ansamblu comparativă asupra eficienţei, a calităţii și a independenţei sistemelor de justiţie din statele membre ale UE. Oferind date comparative, tabloul de bord este menit să vină în ajutorul eforturilor depuse de autorităţile naţionale în vederea îmbunătăţirii sistemelor de justiţie.

Pentru prima dată, tabloul de bord privind justiţia include rezultatele sondajelor Eurobarometru realizate cu scopul de a analiza mai în profunzime modul în care cetăţenii și întreprinderile percep independenţa sistemelor judiciare în UE. De asemenea, ediţia 2016 utilizează noi indicatori, în special privind formarea judiciară, sondajele realizate în rândul justiţiabililor în statele membre, disponibilitatea asistenţei judiciare și existenţa unor standarde de calitate.

„Cel de al patrulea tablou de bord al UE privind justiţia arată că eforturile depuse de statele membre pentru a-și îmbunătăţi sistemele de justiţie continuă să dea rezultate. Merită să facem aceste eforturi întrucât sistemele naţionale de justiţie joacă un rol esenţial în susţinerea statului de drept, în asigurarea respectării dreptului UE și în crearea unui mediu propice investiţiilor”, a declarat Vĕra Jourová, comisarul UE pentru justiţie, consumatori și egalitate de gen. „Tabloul de bord le oferă statelor membre un instrument care le permite să înveţe unele de la altele cum să îmbunătăţească eficacitatea sistemelor europene de justiţie.”

Printre principalele constatări ale Tabloului de bord al UE privind justiţia în 2016 se numără:

  • Reducerea duratei cauzelor civile și comerciale litigioase Deși, în ansamblu, numărul cauzelor pendinte rămâne stabil, se pot constata și îmbunătăţiri în mai multe state membre care s-au confruntat cu provocări deosebite legate de numărul ridicat de cauze pendinte.
  • Îmbunătăţirea accesibilităţii sistemelor de justiţie, în special în ceea ce privește aspecte precum depunerea electronică a cererilor cu valoare redusă sau promovarea unor mecanisme de soluţionare alternativă a litigiilor (SAL). Cu toate acestea, se pot aduce în continuare îmbunătăţiri în ceea ce privește accesul online la hotărârile judecătorești sau comunicarea electronică dintre instanţe și părţi.
  • Trebuie depuse mai multe eforturi pentru îmbunătăţirea formării profesionale în materie de competenţe judiciare și a utilizării tehnologiilor informaţiei și comunicaţiilor (TIC) în sistemele de gestionare a cauzelor.
  • În majoritatea statelor membre există standarde care reglementează aspecte similare ale sistemelor de justiţie, dar conţinutul lor diferă în mod semnificativ de la un stat membru la altul. De exemplu, mai puţin de jumătate din statele membre aplică standarde care prevăd măsuri de reducere a întârzierile înregistrate în soluţionarea cauzelor pendinte; încă și mai puţine state membre au stabilit durata maximă în care cauzele pot rămâne pe rolul instanţelor.
  • Tabloul de bord include rezultatele diferitelor sondaje privind modul în care este percepută independenţa sistemelor judiciare.În cazul statelor membre în care sistemele judiciare sunt percepute ca fiind foarte puţin independente, printre motivele invocate cel mai frecvent se numără ingerinţele sau presiunile din partea guvernelor și a politicienilor, dar și cele motivate de interese economice ori de altă natură.

Context

Ediţia 2016 este cea de a patra a tabloului de bord al justiţiei. Aceasta folosește date din surse diferite, furnizate în special de Comisia pentru evaluarea eficienţei justiţiei (CEPEJ) din cadrul Consiliului Europei, care colectează date de la statele membre. De asemenea, se utilizează informaţii obţinute din alte surse, de exemplu Eurostat, Grupul de persoane de contact pentru sistemele naţionale de justiţie, reţelele judiciare europene, precum Reţeaua Europeană a Consiliilor Judiciare (ENCJ), Reţeaua Președinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din UE și Reţeaua Europeană de Formare Judiciară.

Tabloul de bord se axează pe trei aspecte principale:

  • Eficienţa sistemelor de justiţie: de ex., indicatori referitori la eficienţa procedurilor: durata procedurilor, rata de soluţionare a cauzelor și numărul de cauze pendinte.
  • Indicatori de calitate: de ex., formarea profesională, monitorizarea și evaluarea activităţilor instanţelor, realizarea de anchete privind gradul de satisfacţie, bugetul și resursele umane.
  • Independenţa: de ex., tabloul de bord cuprinde date care provin din diferite studii privind modul în care întreprinderile și publicul larg percep independenţa sistemului judiciar.

Tabloul de bord al UE privind justiţia contribuie la semestrul european, ajutând la identificarea acelor aspecte legate de justiţie care necesită o atenţie specială pentru a se asigura un mediu favorabil investiţiilor și afacerilor și orientat către cetăţeni. Tabloul se concentrează pe cauzele civile și comerciale, precum și pe cauzele administrative.

Împreună cu evaluarea specifică a situaţiei din statele membre, tabloul de bord al UE privind justiţia din 2015 a contribuit la propunerea Comisiei către Consiliu de a adresa recomandări specifice fiecărei ţări unui număr de patru state membre (Croaţia, Italia, Letonia și Slovenia) în vederea creșterii eficacităţii sistemelor lor de justiţie. De asemenea, Comisia monitorizează îndeaproape eforturile depuse în acest domeniu în alte state membre precum Belgia, Bulgaria, Cipru, Spania, Irlanda, Malta, Polonia, Portugalia, România și Slovacia.

Constatările tabloului de bord sunt, de asemenea, luate în considerare la stabilirea priorităţilor de finanţare în cadrul fondurilor structurale și de investiţii europene (fondurile ESI) în ceea ce privește reformele în domeniul justiţiei.

Tabloul de bord nu prezintă o clasificare generală și unică, ci oferă o imagine de ansamblu asupra funcţionării tuturor sistemelor de justiţie, bazată pe indicatori diverși care sunt de interes comun pentru toate statele membre. Acesta nu promovează un anumit tip de sistem de justiţie și tratează toate statele membre pe picior de egalitate. Indiferent de modelul sistemului naţional de justiţie sau de tradiţia juridică pe care se întemeiază acesta, promptitudinea, independenţa, accesul la justiţie ușor și cu costuri reduse sunt câţiva dintre parametrii esenţiali ai unui sistem de justiţie eficace.

Enterprise Europe Network

Constanţa 28/03

11°C

acum
vânt 11 kmh din SSV
vizibilitate 10 km

11°C

max

11°C

min

19°C

max

11°C

min

emis înCurs valutar BNR 28/03

EUR
4.9730
+0.04%
GBP
5.8167
+0.35%
USD
4.6085
+0.42%
IFR
4.9683
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic