Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Tabloul de bord al UE privind investițiile realizate de sectorul industrial în cercetare și dezvoltare

08.12.2014, Comisia Europeană

Comisia Europeană a publicat în 4 decembrie 2014 Tabloul de bord al UE privind investițiile realizate de sectorul industrial în cercetare și dezvoltare („EU Industrial R&D Investment Scoreboard”), care are la bază o analiză a celor mai importante 2500 de societăți din toată lumea, reprezentând aproximativ 90 % din totalul cheltuielilor în domeniul cercetării efectuate de întreprinderi. Datele arată că societățile cu sediul în UE (633) au investit 162,4 miliarde EUR în 2013, pe când societățile cu sediul în SUA (804) au investit 193,7 miliarde EUR, iar cele cu sediul în Japonia (387) au investit 85,6 miliarde EUR.

În ciuda mediului economic nefavorabil, investițiile în cercetare și dezvoltare ale societăților cu sediul în UE au crescut cu 2,6 % în 2013, dar această creștere a fost inferioară celei înregistrate în anul anterior (6,8 %) și mediei mondiale pe 2013 (4,9 %), precum și ratei atinse de societățile cu sediul în SUA (5 %) și Japonia (5,5 %).

Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, știință și inovare, a declarat: „În ciuda climatului economic dificil, societățile din UE continuă să investească în cercetare și dezvoltare. Aceasta este o veste bună, dar este nevoie de mai mult pentru a ține pasul cu concurența. Pentru că avem resurse publice limitate, devine cu atât mai important să atragem investiții private în cercetare și dezvoltare. La Orizont 2020 participă deja mai multe întreprinderi decât în trecut, însă acum suntem gata să ne intensificăm acțiunile. Planul de investiții în valoare de 315 miliarde EUR prezentat de Comisie și de Banca Europeană de Investiții va contribui la creșterea investițiilor private în proiecte cu riscuri mai ridicate, de aceste investiții beneficiind sectorul cercetării și dezvoltării din întreaga Europă.”

Tibor Navracsics, comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, a subliniat: „Datorită faptului că avem cercetători excelenți și oportunități interesante pentru schimbul de cunoștințe, Europa este atractivă pentru cei care investesc în cercetare și dezvoltare. Dar, pentru a ține pasul cu concurența globală, trebuie să stimulăm investițiile — iar de acestea ar putea beneficia numeroase discipline și sectoare din domeniul cercetării. Dezvoltarea unei economii bazate pe cunoaștere necesită baze solide. Contăm pe partenerii noștri din industrie să ne sprijine în această privință.”

Principalele societăți și sectoare care investesc în cercetare și dezvoltare

Pentru al doilea an consecutiv, constructorul european de automobile Volkswagen se situează pe primul loc în clasamentul mondial, cu un total de 11,7 miliarde EUR investiți în cercetare și dezvoltare (o creștere de 23,4 %). Cel de-al doilea și cel de-al treilea loc în clasament sunt ocupate de Samsung (Coreea de Sud) și de Microsoft (SUA).

Sectorul automobilelor, în care investițiile au continuat să crească cu 6,2 %, reprezintă un sfert din totalul investițiilor în cercetare și dezvoltare efectuate de societățile incluse în tabloul de bord al UE. Pe de altă parte, sectoarele de înaltă tehnologie, cum ar fi produsele farmaceutice sau tehnologiile și echipamentele hardware au înregistrat o creștere mai slabă și au contribuit la reducerea mediei globale a investițiilor în cercetare și dezvoltare din Europa.

Ocuparea forței de muncă

Societățile incluse în tabloul de bord au avut, la nivel mondial, 48 de milioane de angajați în 2013. În ultimii 8 ani (2005-2013), societățile cu sediul în UE și-au mărit numărul de angajați cu 18,2 %, primele în acest sens fiind sectoarele cu o intensitate mai mare a activităților de cercetare și dezvoltare. Această tendință este în continuare puternică, în ciuda înregistrării, anul trecut, a unei mici scăderi a numărului de angajați ai întreprinderilor din UE (0,6 %).

Tendințe

În ceea ce privește societățile cu sediul în UE, 97 % din totalul investițiilor în cercetare și dezvoltare au fost făcute de societăți situate în 10 țări. Cele mai bune rate globale aparțin societăților cu sediul într-una din următoarele trei țări: Germania, Franța și Regatul Unit, care însumează peste două treimi din total. În Germania și în Regatul Unit, investițiile efectuate de societăți au continuat să crească peste medie (5,9 % și, respectiv, 5,2 %), în timp ce societățile franceze au înregistrat o scădere a investițiilor în cercetare și dezvoltare (-3,4 %).

Diminuarea investițiilor în câteva mari societăți din UE a afectat, în special, rata investițiilor în cercetare și dezvoltare din țările respective. Este cazul Nokia (-17,1 %) sau al STMicroelectronics (- 19,2 %), care au avut un impact semnificativ asupra ratei globale a investițiilor din Finlanda (-11,6 %) și din Țările de Jos (-0,1 %), două dintre primele zece țări din Europa.

Pe de altă parte, unele societăți incluse în tabloul de bord au înregistrat o creștere peste media mondială a investițiilor lor în cercetare și dezvoltare. Este vorba de societăți cu sediul în următoarele state din UE: Irlanda (13,6 %) și Italia (6,4 %). De asemenea, nivelul din Spania (4,4 %) depășește media europeană.

Context

Tabloul de bord al UE privind investițiile realizate de sectorul industrial în cercetare și dezvoltare este publicat anual de Comisia Europeană (DG Cercetare și Inovare și DG Centrul Comun de Cercetare). Tabloul de bord pentru 2014 are la bază un eșantion de 2 500 de societăți. În cadrul studiului,au fost analizați principalii indicatori economici și privind cercetarea și dezvoltarea ai societăților, indicatori care corespund ultimelor situații financiare făcute publice de către societăți. Tabloul de bord măsoară valoarea totală a investițiilor globale ale acestora în cercetare și dezvoltare, finanțate cu fonduri proprii, indiferent de locul în care se desfășoară cercetarea și dezvoltarea relevante. El ia în considerare societăți care au investit, în 2013, peste 15,5 milioane EUR în cercetare și dezvoltare și care își au sediul în UE (633), în SUA (804), în Japonia (387) și în alte țări (676), inclusiv în China (199), Taiwan (104), Coreea de Sud (80) și Elveția (62). Datorită istoricului de care dispune tabloul de bord în baza sa de date care, începând din 2003, conține informații cu privire la principalele societăți care investesc în cercetare și dezvoltare, comportamentul și performanța companiilor pot fi analizate pe perioade mai lungi de timp.

Ancheta UE privind tendințele înregistrate de investițiile industriale în cercetare și dezvoltare în 2014 („EU Survey on Industrial R&D Investment Trends”) are la bază un eșantion extins care include cei mai mari 1000 de investitori în cercetare și dezvoltare care își au sediul în UE.

Enterprise Europe Network

Constanţa 08/05

11°C

acum
vânt 22 kmh din NE
vizibilitate 10 km

12°C

max

12°C

min

14°C

max

13°C

min

emis înCurs valutar BNR 08/05

EUR
4.9761
+0.01%
GBP
5.7804
-0.32%
USD
4.6285
+0.07%
IFR
4.9759
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic