Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Tabloul de bord al UE în domeniul transporturilor - ediţia 2015

25.11.2015, Comisia Europeană

Comisia Europeană a publicat a doua ediţie a „Tabloului de bord al UE în domeniul transporturilor”, care compară rezultatele înregistrate de statele membre în 29 de categorii de transport.

Evidenţiind domeniile care necesită investiţii prioritare și măsuri de politică, tabloul de bord are ca obiectiv să ajute statele membre să își îmbunătăţească sistemele naţionale de transport. Creșterea sustenabilităţii și a eficienţei transporturilor în Europa contribuie la crearea unei uniuni energetice cu o politică prospectivă în domeniul schimbărilor climatice, precum și la aprofundarea pieţei interne - două priorităţi ale Comisiei Europene.

Violeta Bulc, comisarul UE pentru transporturi, a declarat: „Tabloul de bord din 2015 arată cât de dinamic este sectorul european al transporturilor. Sunt încântată să constat că s-au realizate progrese bune în raport cu anul trecut, de exemplu în ceea ce privește calitatea infrastructurii și deschiderea pieţelor transportului feroviar de marfă. Tabloul de bord indică, de asemenea, ce mai trebuie făcut pentru a crea locuri de muncă în sectorul transporturilor sau pentru a îmbunătăţi durabilitatea acestuia.”

Tabloul de bord reunește date provenite din diverse surse publice (precum Eurostat, Agenţia Europeană de Mediu și Forumul Economic Mondial). În urma publicării primei ediţii a tabloului de bord în 2014 (IP/14/414), Comisia a rafinat indicatorii și a îmbunătăţit prezentarea vizuală a tabloului de bord. Începând cu ediţia din acest an, este posibil, de asemenea, să se monitorizeze progresele statelor membre de-a lungul timpului. Per ansamblu, statele membre au realizat progrese bune în comparaţie cu prima ediţie a tabloului de bord.

Ţările de Jos se află pe primul loc în ediţia din acest an, cu rezultate foarte bune la 16 categorii, urmate de Suedia, Finlanda, Regatul Unit șiDanemarca.

Tabloul de bord poate fi consultat fie în funcţie de ţară, fie în funcţie de una dintre următoarele teme:

  • piaţa internă (inclusiv indicatori privind deschiderea pieţei serviciilor feroviare, proceduri judiciare în curs privind încălcarea dreptului UE și rata de transpunere a directivelor UE în domeniul transporturilor în legislaţia naţională);
  • investiţii și infrastructură [inclusiv calitatea infrastructurii pentru diferitele moduri de transport și ratele de finalizare a reţelei transeuropene de transport (TEN-T)];
  • uniune energetică și inovare (inclusiv ponderea energiei din surse regenerabile în consumul de carburant din sectorul transporturilor, autoturismele noi care utilizează combustibili alternativi și durata petrecută de conducătorii auto în ambuteiaje); și
  • cetăţeni (inclusiv siguranţa transportului rutier și feroviar, femeile angajate în transporturi și satisfacţia consumatorilor faţă de diferitele moduri de transport).

In ceea ce priveşte România, cota de piaţă a companiilor de transport de marfă feroviar care concureaza cu operatorul principal este cea mai mare din Europa (56,8%). În piaţa de transport pasageri, cota este mai mica ( 9,6%). România și-a îmbunătăţit scorul de siguranţa rutieră, dar este în continuare printre ţările cu cel mai mare număr de accidente rutiere.

Rata de transpunere a directivelor legate de transport ale UE în legislaţia naţională este de 97%. România are o cotă de muncă scăzut în întreprinderi de creștere ridicat, ceea ce înseamnă că puţine locuri de muncă a fost generat de companiile care au crescut forţa de muncă cu mai mult de 10% în ultimii trei ani.

Enterprise Europe Network

Constanţa 19/04

13°C

acum
vânt 11 kmh din ESE
vizibilitate 10 km

12°C

max

9°C

min

11°C

max

9°C

min

emis înCurs valutar BNR 18/04

EUR
4.9763
+0.02%
GBP
5.8158
-0.23%
USD
4.6625
-0.24%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic