Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Planul de lucru al Comisiei Europene în 2015 pentru locuri de muncă, creștere economică și investiţii

18.12.2014, Comisia Europeană

Comisia Europeană și-a adoptat programul de lucru pentru 2015. Acesta definește acţiunile pe care Comisia intenţionează să le adopte în următoarele 12 luni pentru a produce o schimbare reală în ceea ce privește ocuparea forţei de muncă, creșterea economică și investiţiile și pentru a genera beneficii concrete pentru cetăţeni. Programul este o agendă pentru schimbare.

Cetăţenii își doresc ca UE să intervină mai puţin în viaţa de zi cu zi, în special în situaţiile în care statele membre sunt mai în măsură să acţioneze și să ofere soluţii. Cetăţenii așteaptă ca UE să contribuie la soluţionarea marilor provocări economice și sociale, cum ar fi combaterea șomajului și îmbunătăţirea competitivităţii. Aceștia așteaptă ca UE să fie mai deschisă privind măsurile pe care le ia și modul în care face acest lucru. Adoptarea programului de lucru este un bun punct de plecare, întrucât prezintă în mod transparent atât lucrurile pe care UE le va face, cât și cele pe care nu le va face în 2015.

Președintele Jean-Claude Juncker a declarat: „Actuala Comisie a fost aleasă pe baza unui mandat politic clar: cele zece priorităţi stabilite în orientările noastre politice. Programul de lucru pe care îl prezentăm astăzi transpune cele zece priorităţi în primele rezultate concrete. Cetăţenii așteaptă ca UE să contribuie la soluţionarea marilor provocări economice și sociale. Ei își doresc, totodată, ca UE să intervină mai puţin în situaţiile în care statele membre sunt mai în măsură să ofere soluţia potrivită. Acesta este motivul pentru care ne-am angajat să aducem o schimbare și să conducem o Uniune Europeană mai solidă și mai ambiţioasă în privinţa chestiunilor majore, dar mai discretă și mai modestă în privinţa chestiunilor minore.”

Programul de lucru al Comisiei pentru 2015 stabilește 23 de noi iniţiative propuse de Comisia Juncker în urma orientărilor politice prezentate Parlamentului European și 80 de propuneri existente pe care Comisia intenţionează să le retragă sau să le modifice din motive politice sau tehnice. Programul de lucru prezintă acţiunile specifice pentru care Comisia va obţine rezultate în 2015. În plus, în multe domenii, Comisia va continua totodată să depună toate eforturile pentru a se asigura că politicile și reglementările existente sunt adecvate scopului, dau rezultate concrete pe teren și sunt puse în aplicare în mod corespunzător.

23 de noi iniţiative pentru a aduce o schimbare pozitivă

Programul adoptat prezintă 23 de iniţiative pe care Comisia se angajează la nivel politic să le realizeze în 2015. Această listă de priorităţi, etalată de-a lungul a 12 luni, se concentrează asupra obiectivelor majore, cum ar fi crearea de locuri de muncă, creștere economică și investiţiile, conform celor zece priorităţi formulate în orientările politice ale președintelui Juncker.

În principal, Comisia s-a angajat să adopte în 2015:

  • un plan de investiţii pentru Europa: măsurile legislative care vor fi adoptate în urma planului anunţat luna trecută, menite să deblocheze investiţii publice și private în economia reală în valoare de cel puţin 315 miliarde EUR în următorii trei ani;
  • un ambiţios pachet de măsuri privind piaţa unică digitală: crearea condiţiilor pentru o economie și o societate digitale dinamice prin completarea mediului de reglementare a telecomunicaţiilor, modernizarea normelor privind drepturile de autor, simplificarea normelor pentru achiziţiile online și digitale efectuate de consumatori, creșterea securităţii cibernetice și raţionalizarea digitizării;
  • primii pași către o Uniune Europeană a energiei: asigurarea securităţii aprovizionării cu energie, o mai mare integrare a pieţelor energetice naţionale, diminuarea cererii Europei în materie de energie și reducerea emisiilor de dioxid de carbon din mixul energetic;
  • o abordare mai echitabilă privind impozitarea: un plan de acţiune privind eforturile de combatere a evaziunii și fraudei fiscale, care să includă măsuri la nivelul UE menite să asigure trecerea la un sistem pe baza căruia ţara în care sunt generate profiturile să fie și ţara în care se percepe impozitul, precum și un schimb automat de informaţii privind deciziile fiscale și stabilizarea bazelor fiscale ale societăţilor;
  • o agendă europeană privind migraţia: dezvoltarea unei noi abordări în materie de migraţie legală cu scopul de a transforma UE într-o destinaţie atrăgătoare pentru persoanele talentate și competente, îmbunătăţirea gestionării migraţiei în UE prin intensificarea cooperării cu ţările terţe, a solidarităţii dintre statele membre și a combaterii traficului de persoane;
  • o uniune economică și monetară aprofundată: continuarea eforturilor de promovare a stabilităţii economice și de atragere a investitorilor în Europa.


Lista completă a celor 23 de iniţiative noi din cadrul fiecăruia dintre cele 10 domenii prioritare de politică poate fi consultată în anexa.

Context

Pentru prima dată, Comisia a lucrat în dialog cu Parlamentul European și cu statele membre pentru a obţine sprijinul acestora pentru programul său de lucru înainte de a-l prezenta. Comisia consideră că propunerile sunt utile doar dacă acestea sunt adoptate, acceptate și puse în aplicare în mod adecvat pe teren, astfel încât sprijinul colegiuitorilor este absolut necesar.

Documente

Anexă 126.15 KB 18.12.2014
Enterprise Europe Network

Constanţa 23/04

10°C

acum
vânt 25 kmh din E
vizibilitate 10 km

11°C

max

10°C

min

19°C

max

12°C

min

emis înCurs valutar BNR 23/04

EUR
4.9762
+0.01%
GBP
5.7698
+0.04%
USD
4.6699
-0.03%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic