Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Parlamentul European cere stoparea evitării plății impozitelor pe profit

08.06.2016

Propunerea Comisiei de directivă privind combaterea evitării plății impozitelor a fost salutată de Parlament în rezoluția votată miercuri, 8.06.2016. Deputații au cerut, cu toate acestea, limite mai stricte pentru deducerile din plata dobânzii și reguli mai drastice privind veniturile din străinătate.

 

Ei au cerut și mai multă transparență din partea fondurilor și fundațiilor, reguli comune pentru reducerile fiscale de tip ”patent” pentru câștigurile din drepturi de proprietate intelectuală.

 

Deputații cer și o listă neagră a UE pentru paradisele fiscale și sancțiuni împotriva jurisdicțiilor care nu cooperează.

 

Directiva privind evitarea plății impozitelor reflectă planul de acțiune al OECD pentru a limita erodarea bazei de impozitare și mutarea profitului (BEPS), urmând recomandările Parlamentului din noiembrie (raportul TAXE1) și decembrie (recomandări legale elaborate de raportorii Parlamentului Dodds și Niedermayer) anul trecut.


Propunerea se bazează pe principiul conform căruia taxele trebuie plătite acolo unde se face profitul și include măsurile obligatorii din punct de vedere legal pentru a bloca metodele cele mai utilizate de companii pentru a evita plata taxelor. Textul propune și definiții comune pentru termeni cum ar fi ”rezidență permanentă”, ”paradis fiscal”, ”substanța minimă economică”, ”prețurile de transfer”, ”costuri pentru drepturi de autor”, ”patente”, ”companii de tip cutie poștală” și alți termeni care au fost până acum deschiși pentru interpretări.


Clauza privind transferurile


Deputații sunt mai ambițioși decât Comisia în ceea ce privește ”regula transferului” pentru câștigurile taxate într-o țară din afara UE și apoi transferate către un stat membru UE. Acest așa-numit ”venit din străinătate” este adesea exceptat de la taxare, pentru a evita dubla impozitare. Deputații sunt în favoarea stabilirii unei rate minime de 15%, de exemplu dacă venitu a fost taxat la o rată mai mică în afara UE, atunci trebuie plătită diferența.


Printre alte recomandări se regăsesc și următoarele:

 

  • limitarea deductibilității costurilor excesive de împrumut la până la 20% din câștigurile contribuabililor sau până la suma de 2 mil euro, oricare este mai mare

     

  • elaborarea unei ”liste negre” exhaustive a paradiselor fiscale, inclusiv țările din UE, completată de o listă cu sancțiuni pentru jurisdicțiile care nu cooperează și cu instituțiile financiare care operează în paradisele fiscal

     

  • interzicerea utilizării companiilor de tip cutie poștală

     

  • introducerea rapidă a unei baze consolidate comune pentru impozitul pe profit

 

  • creșterea transparenței fondurilor și fundațiilor

     

  • introducerea unei metode comune de calcul a ratei efective pentru impozitul pe profit în fiecare stat membru, pentru a permite comparații în UE

     

  • un mecanism de rezolvare a conflictelor transfrontaliere în domeniul fiscal, cu reguli și calendare mai clare, urmând a fi introdus până în ianuarie 2017

 

  • crearea unui număr armonizat, comun pentru identificarea contribuabililor europeni care să fie baza pentru schimbul automat de informații între administrațiile fiscale din statele membre.


    Această propunere este pentru o directivă a Consiliului, asupra căreia statele membre trebuie să fie de acord în unanimitate.

     

 

Enterprise Europe Network

Constanţa 24/04

16°C

acum
vânt 22 kmh din V
vizibilitate 10 km

18°C

max

14°C

min

16°C

max

9°C

min

emis înCurs valutar BNR 23/04

EUR
4.9762
+0.01%
GBP
5.7698
+0.04%
USD
4.6699
-0.03%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic