Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Ocuparea forţei de muncă și situaţia socială: Buletinul trimestrial al Comisiei Europene

07.10.2014

Cel mai recent Buletin trimestrial al Comisiei Europene privind ocuparea forţei de muncă și situaţia socială arată că redresarea economică care a început în primăvara anului 2013 este încă fragilă și că evoluţiile viitoare privind ocuparea forţei de muncă rămân incerte.

De asemenea, Buletinul realizează o analiză comparativă a inegalităţii privind veniturile între statele membre și subliniază faptul că este important să se promoveze dobândirea de competenţe pe tot parcursul vieţii pentru a crește capacitatea de inserţie profesională a lucrătorilor.

László Andor, comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale și incluziune, a declarat în legătură cu acest subiect: „Ultimele tendinţe arată că redresarea economică rămâne fragilă și că îmbunătăţirile sunt încă timide. Există creștere economică, dar trebuie să ne asigurăm că este vorba despre o creștere durabilă. Trebuie să rămânem vigilenţi și să depunem în continuare eforturi pentru a sprijini redresarea macroeconomică și refacerea pieţei muncii în UE”.

Ocuparea forţei de muncă a continuat să crească în majoritatea sectoarelor începând cu jumătatea anului 2013. Numărul de ore lucrate a crescut și, pentru prima dată din 2011, s-a înregistrat o mică creștere a numărului de contracte de muncă cu normă întreagă, precum și o îmbunătăţire a situaţiei tinerilor. Cu toate acestea, multe dintre noile locuri de muncă create sunt cu fracţiune de normă sau temporare.

Șomajul rămâne încă aproape de nivelurile record, iar șomerii pe termen lung reprezintă o parte importantă și în creștere din numărul total al șomerilor, aproape 13 milioane de persoane fiind în căutarea unui loc de muncă de peste un an. În plus, o treime dintre aceste persoane sunt șomere de peste doi ani.

Situaţia tinerilor s-a îmbunătăţit, rata șomajului înregistrând o scădere importantă în majoritatea statelor membre. Cu toate acestea, șomajul în rândul tinerilor rămâne foarte ridicat în ţări precum Grecia și Spania. Dintre tinerii care au un loc de muncă, aproape jumătate au un contract de muncă temporar și aproape un sfert lucrează cu fracţiune de normă. Statele membre trebuie să își continue eforturile pentru ca Garanţia pentru tineret să devină realitate, astfel încât să poată asigura faptul că fiecare tânăr primește ajutor pentru a-și găsi un loc de muncă decent, a urma un curs de formare sau a dobândi experienţa sau cunoștinţele necesare pentru a obţine un loc de muncă în viitor. Reuniunea liderilor UE având ca temă ocuparea forţei de muncă, care va avea loc la Milano, la data de 8 octombrie, va fi o ocazie în plus de a oferi un impuls politic la nivel înalt pentru punerea în aplicare a Garanţiei pentru tineret.

Învăţarea pe tot parcursul vieţii crește șansele de a obţine un loc de muncă

Dezvoltarea competenţelor necesare și utilizarea lor în cel mai bun mod posibil sunt esenţiale pentru a crește productivitatea, pentru a favoriza competitivitatea pe plan internaţional și pentru a promova o creștere durabilă și favorabilă incluziunii în UE. Buletinul evidenţiază faptul că, în conformitate cu cercetările recente ale OCDE și ale Comisiei, nu numai educaţia formală, ci și formarea și competenţele dobândite pe parcursul vieţii profesionale cresc șansele de a găsi un loc de muncă. În plus, învăţarea pe tot parcursul vieţii crește posibilitatea de a beneficia de un loc de muncă mai bine plătit.

Cu toate acestea, UE este încă în urma unor ţări precum Japonia, Canada, Coreea și SUA în ceea ce privește dobândirea de competenţe.

Măsurarea progresului social

PIB-ul ca indicator al performanţei economice trebuie să fie completat de alţi indicatori care să măsoare alte dimensiuni ale progresului societăţilor. O analiză a indicatorilor privind venitul arată că, chiar și în anii de expansiune economică, gospodăriile nu au beneficiat de creșterea economică în mod egal, iar creșterea economică nu a dus la reducerea inegalităţilor în toate statele membre. Ca urmare a crizei economice, PIB-ul pe cap de locuitor și veniturile disponibile brute ale gospodăriilor au scăzut în întreaga UE și, în multe ţări, nu au revenit încă la nivelurile de dinainte de criză.

Acest subiect va fi discutat în cadrul unei conferinţe la nivel de experţi intitulată Moving beyond GDP in European economic governance care va avea loc la Bruxelles, la data de 10 octombrie 2014. Conferinţa va trece în revistă ultimele evoluţii politice și tehnice în contextul dezbaterii „Dincolo de PIB” și va prezenta opţiuni politice practice pentru viitor.

Enterprise Europe Network

Constanţa 18/04

9°C

acum
vânt 18 kmh din VNV
vizibilitate 10 km

12°C

max

8°C

min

11°C

max

7°C

min

emis înCurs valutar BNR 17/04

EUR
4.9754
-0.02%
GBP
5.8294
+0.02%
USD
4.6739
-0.17%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic