Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Menţinerea siguranţei consumatorilor: aproape 2 500 de produse periculoase retrase de pe piaţa UE în 2014

23.03.2015

Comisia Europeană a publicat noi date, care arată că, în 2014, în cazul a aproape 2 500 de produse, de la jucării la autovehicule, fie a fost interzisă introducerea acestora în UE, fie au fost eliminate de pe pieţe, deoarece erau periculoase pentru consumatorii din UE. Comisia Europeană și statele membre ale UE conlucrează de 12 ani pentru a garanta că bunurile de consum comercializate pe pieţele europene sunt sigure. În acest scop, se utilizează Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase.

„Fiecare produs din Europa trebuie să fie sigur pentru cetăţenii noștri. Produsele care pot avea efecte nocive trebuie să fie retrase de pe piaţă cât mai repede posibil. Acesta este motivul pentru care am creat Sistemul de alertă rapidă. De-a lungul anilor s-a dovedit a fi foarte eficient în menţinerea siguranţei consumatorilor europeni. Acesta este un exemplu concret al cooperării UE în beneficiul cetăţenilor noștri”, a declarat Věra Jourová, comisarul UE pentru justiţie, consumatori și egalitate de gen.

Sistemul de alertă rapidă garantează faptul că informaţiile despre produsele nealimentare periculoase retrase de pe piaţă și/sau rechemate oriunde în Europa circulă rapid între statele membre și Comisia Europeană. În acest fel, se iau ulterior măsuri adecvate peste tot în UE (interzicerea/oprirea vânzărilor, retragerea, rechemarea sau refuzarea importurilor de către autorităţile vamale), iar consumatorii sunt informaţi. În 2014, s-au înregistrat în sistem 2 755 de astfel de măsuri.

Site-ul internet al Sistemului de alertă rapidă a atras aproximativ 2 milioane de vizitatori în 2014, iar noile instrumente de căutare permit consumatorilor și întreprinderilor să fie mai bine informaţi cu privire la detectarea produselor periculoase și la rechemarea de produse.
Treizeci și una de ţări (UE, împreună cu Islanda, Liechtenstein și Norvegia) sunt în prezent în sistem.

Care sunt produsele ce prezintă riscuri?

În 2014, cele două categorii principale de produse pentru care s-au luat măsuri corective au fostjucăriile (28%) și articolele vestimentare, produsele textile și articolele de modă (23%). Printre riscurile cel mai frecvent notificate, cauzate de aceste produse, se numără riscul de rănire, riscurile legate de substanţe chimice și riscurile de asfixiere.
Cele mai frecvente riscuri privind substanţele chimice notificate în 2014 au vizat produsele de încălţăminte și articolele din piele [de exemplu, crom (VI), o substanţă care sensibilizează pielea], jucăriile și articolele pentru îngrijirea copilului (de exemplu, agenţi de dedurizare a materialelor plastice, care pot provoca probleme de fertilitate) și bijuteriile-fantezii (de exemplu, metale grele cu efect nociv).

De unde provin aceste produse?

China rămâne principala ţară de origine a produselor semnalate în sistemul de alertă. Anul trecut, 64% din numărul total de notificări privind produsele periculoase au fost legate de produse provenite din China, la fel ca în 2013. Comisia Europeană colaborează îndeaproape cu China prin intermediul programului „Sistemul de alertă rapidă-CHINA” pentru a se asigura că autorităţile chineze răspund la faţa locului tuturor problemelor privind siguranţa produselor.

Sistemul de alertă rapidă în cifre

  • 2 435 - Numărul total de notificări efectuate în 2014

Acest număr reprezintă o creștere de 3% în comparaţie cu anul precedent, ceea ce înseamnă că, oprind mai multe produse periculoase, consumatorii sunt mai bine protejaţi.

  • 2 755 - Numărul de măsuri luate în 2014 ca urmare a problemelor constatate

Când statele membre depistează un produs care nu este sigur, vor trimite o notificare în Sistemul de alertă rapidă. Toate celelalte ţări vor căuta respectivul produs pe pieţele lor, iar ţările care îl vor găsi, vor indica ce măsuri au luat (interzicerea/oprirea vânzărilor, retragerea, rechemarea sau refuzarea importurilor de către autorităţile vamale).

Statistici complete: http://ec.europa.eu/consumers/safety/rapex/reports/index_en.htm

Enterprise Europe Network

Constanţa 24/04

14°C

acum
vânt 14 kmh din VSV
vizibilitate 10 km

19°C

max

14°C

min

16°C

max

9°C

min

emis înCurs valutar BNR 23/04

EUR
4.9762
+0.01%
GBP
5.7698
+0.04%
USD
4.6699
-0.03%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic