Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Mai multă libertate de decizie pentru statele member UE cu privire la utilizarea OMG-urilor ca produse alimentare sau ca furaje

22.04.2015, Comisia Europeană

Comisia Europeană a prezentat rezultatele reexaminării procesului decizional în ceea ce privește autorizarea utilizării organismelor modificate genetic (OMG) ca produse alimentare și ca furaje. Prezenta reexaminare urmează orientările politice prezentate Parlamentului European în iulie 2014, pe baza cărora a fost aleasă prezenta Comisie. Reexaminarea confirmă nevoia unor schimbări care să reflecte opiniile publicului și care să permită guvernelor naţionale să aibă un cuvânt mai greu de spus în ceea ce privește utilizarea OMG-urilor autorizate la nivelul UE în hrana pentru consumul animalelor (furaje) și al oamenilor (produse alimentare). În urma reexaminării, Comisia propune modificarea legislaţiei pentru a le acorda statelor membre mai multă libertate în a restricţiona sau a interzice utilizarea, pe teritoriul propriu, a OMG-urilor autorizate la nivelul UE în produse alimentare sau în furaje.

Comisarul pentru sănătate și siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, a declarat: „Îmi face plăcere să îndeplinesc unul dintre angajamentele importante asumate de această Comisie, și anume reexaminarea legislaţiei cu privire la procesul decizional privind OMG-urile. Comisia a ascultat preocupările multor cetăţeni europeni, reflectate în poziţiile adoptate de guvernele lor naţionale. După adoptare, propunerea de astăzi le va oferi statelor membre, cu respectarea deplină a principiului subsidiarităţii, un cuvânt mai greu de spus în ceea ce privește utilizarea pe teritoriile lor respective a OMG-urilor autorizate la nivelul UE în produsele alimentare și în furaje”.

O abordare mai flexibilă cu privire la utilizarea OMG-urilor:

Propunerea adoptată astăzi, 22 aprilie 2015, de Comisie este un semnal puternic și semnificativ pentru cetăţeni că Europa ţine seama de preocupările lor, care pot fi diferite de la o ţară la alta. Noua abordare are drept obiectiv atingerea echilibrului corespunzător între menţinerea unui sistem de autorizare la nivelul UE și libertatea statelor membre de a decide asupra utilizării OMG-urilor pe teritoriul lor. Întrucât este esenţială păstrarea unui sistem unic de gestionare a riscurilor - pentru a asigura același nivel de protecţie în întreaga UE -, sistemul actual de autorizare, bazat pe dovezi știinţifice și pe norme de etichetare care garantează posibilitatea de a alege a consumatorilor, nu se va modifica. Ce se schimbă este faptul că, după autorizarea utilizării unui OMG în produse alimentare sau în furaje în Europa, statele membre vor avea posibilitatea să decidă dacă permit sau nu utilizarea OMG-ului respectiv în cadrul lanţului alimentar de pe teritoriul lor.

Statele membre va trebui să dovedească faptul că măsurile de excludere respectă legislaţia UE, care include principiile pieţei interne, și obligaţiile internaţionale ale UE, din care obligaţiile din cadrul OMC fac parte integrantă. Măsurile de neaplicare trebuie să se bazeze pe motive legitime, altele decât cele evaluate la nivelul UE, respectiv riscul pentru sănătatea oamenilor și a animalelor și pentru mediu.

Prezenta propunere reflectă și completează drepturile acordate deja statelor membre cu privire la cultivarea OMG-urilor prin Directiva (UE) 2015/412, care a intrat în vigoare la începutul acestei luni, pe baza unui acord recent dintre Parlamentul European și Consiliu. Drept rezultat, UE va dispune de un set coerent de norme privind autorizarea cultivării organismelor modificate genetic și a utilizării acestora în produsele alimentare și în furaje, care va permite luarea în considerare a preocupărilor individuale ale statelor membre în ambele domenii.

Prezenta propunere legislativă va fi transmisă acum Parlamentului European și Consiliului, pentru a urma procedura legislativă obișnuită.

Enterprise Europe Network

Constanţa 29/03

21°C

acum
vânt 29 kmh din VNV
vizibilitate 10 km

20°C

max

13°C

min

15°C

max

10°C

min

emis înCurs valutar BNR 29/03

EUR
4.9695
-0.07%
GBP
5.8126
-0.07%
USD
4.6078
-0.02%
IFR
4.9683
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic