Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Lansarea oficială a platformei REFIT: noua abordare reunește părţile interesate pentru o mai bună legiferare și pentru rezultate mai bune

02.02.2016, Comisia Europeană

CE a găzduit la Bruxelles, prima reuniune a platformei REFIT. Patruzeci și opt de membri reprezentând o diversitate de părţi interesate, Comitetul Economic și Social European, Comitetul Regiunilor și toate guvernele statelor membre se vor reuni pentru a asigura faptul că legislaţia UE și punerea sa în aplicare în statele membre devin mai eficiente și își ating obiectivele cu mai multă eficacitate. Reunind un grup eclectic de experţi în ceea ce privește impactul concret al legislaţiei UE pe teren, această iniţiativă oferă o bază pentru eforturi cuprinzătoare în direcţia atingerii obiectivului comun al unei mai bune legiferări în vederea obţinerii de rezultate mai bune.

Prim-vicepreședintele Timmermans, care prezidează platforma REFIT, a declarat: Pentru a răspunde nevoilor cetăţenilor, revizuirea și îmbunătăţirea normelor UE existente sunt la fel de importante ca și elaborarea de noi propuneri. Corpusul legislativ al UE trebuie să rămână adecvat scopului, să fie actualizat și cât mai simplu posibil. Pentru a asigura acest lucru, avem nevoie să auzim punctele de vedere ale celor care sunt în miezul problemelor: cetăţenii, micii întreprinzători, administraţiile publice care se confruntă zilnic cu avantajele, dar, uneori, și cu lipsa de eficienţă a legislaţiei noastre și a modului în care aceasta este pusă în aplicare de către statele membre. Platforma REFIT are rolul de a colecta punctele lor de vedere, de a le evalua și de a le transforma în sugestii pragmatice și operaţionale pentru Comisia Europeană.

Activitatea platformei REFIT va fi condusă de membrii acesteia, în special pe baza contribuţiilor primite de la public prin intermediul formularului „Reducerea poverii administrative”. Acest nou portal online este deschis tuturor membrilor publicului pentru a prezenta sugestii de reducere a sarcinilor de reglementare inutile cu care se confruntă în viaţa lor de zi cu zi. Membrii platformei vor evalua contribuţiile părţilor interesate și vor analiza modalităţile practice prin care se poate da curs sugestiilor acestora, fără a compromite obiectivele de politică.

Comisia va reacţiona la toate sugestiile platformei și va explica public în mod sistematic cum intenţionează să le dea curs. Prin intermediul reprezentanţilor lor în cadrul platformei, statele membre vor fi invitate să facă același lucru atunci când propunerile se referă la transpunerea și la punerea în aplicare la nivel naţional a legislaţiei UE. în cursul primei sale reuniuni, platforma și-a discutat programul de lucru pe anul 2016. Aproximativ 250 de sugestii au fost deja transmise grupului prin intermediul formularului „Reducerea poverii administrative”.

Context

Platforma REFIT 2015 a fost anunţată în Agenda privind o mai bună legiferare din 2015. Platforma cuprinde un Grup al părţilor interesate, compus din 18 membri și doi reprezentanţi ai Comitetului Economic și Social European și ai Comitetului Regiunilor, precum și un Grup guvernamental, compus din experţi la nivel înalt din fiecare dintre cele 28 de state membre ale UE. Membrii vor fi asistaţi în activitatea lor de Secretariatul General al Comisiei. Membrii Grupului părţilor interesate au fost selectaţi printr-o cerere publică de candidaturi. Comisia a urmărit să asigure o reprezentare echilibrată a diferitelor sectoare, interese, regiuni, precum și de gen.

De la lansarea sa în 2012, Programul REFIT a pus la dispoziţia întreprinderilor rezultate în numeroase domenii. Am asistat, de exemplu, la o reducere, prin acţiuni REFIT, cu până la 90 % a taxelor pe care trebuie să le plătească IMM-urile pentru a asigura
conformitatea cu legislaţia privind produsele chimice, introducerea unor instrumente electronice de achiziţii publice care contribuie la economisirea a până la 20 % din costurile de achiziţie și diverse derogări pentru IMM-uri în ceea ce privește sarcini de reglementare deosebit de apăsătoare. În programul său de lucru pe anul 2016, Comisia a identificat 40 de iniţiative REFIT în diverse domenii de politică.

Comisia și-a prezentat Agenda privind o mai bună legiferare la 19 mai 2015 în scopul de a schimba atât ceea ce face UE, cât și modul în care o face. Rolul UE, al instituţiilor sale, precum și al corpusului său legislativ este de a fi de folos cetăţenilor și întreprinderilor, care trebuie să beneficieze de acestea în viaţa și activitatea de zi cu zi.

Trebuie să restabilim încrederea cetăţenilor și a întreprinderilor în capacitatea noastră de a produce rezultate. Comisia Juncker reprezintă un nou început. Prioritatea noastră este de a oferi soluţii pentru chestiunile majore care nu pot fi soluţionate doar prin acţiunea individuală a statelor membre.

Enterprise Europe Network

Constanţa 28/03

14°C

acum
vânt 14 kmh din SSV
vizibilitate 10 km

14°C

max

13°C

min

19°C

max

12°C

min

emis înCurs valutar BNR 28/03

EUR
4.9730
+0.04%
GBP
5.8167
+0.35%
USD
4.6085
+0.42%
IFR
4.9683
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic