Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Eficienţa energetică, ocuparea forţei de muncă și IMM-urile sunt punctele principale ale politicii de coeziune a UE pentru perioada 2014-2020, conform noului raport al Comisiei

28.07.2014

Cel de-al 6-lea raport privind coeziunea economică, socială și teritorială al Comisiei Europene, arată că politica de coeziune a UE contribuie la atingerea obiectivelor de creștere ale Strategiei Europa 2020, prin crearea de locuri de muncă și prin reducerea disparităţilor în interiorul Europei. În perspectiva perioadei 2014-2020, raportul schiţează modul în care vor fi direcţionate investiţiile înspre domenii-cheie, precum eficienţa energetică, ocuparea forţei de muncă, incluziunea socială și IMM-urile, pentru ca investiţiile să aducă beneficii maxime cetăţenilor.

Raportul analizează situaţia coeziunii în Uniune și evidenţiază problemele cu care se confruntă autorităţile locale, regionale și naţionale în lupta pentru a depăși impactul crizei economice și financiare. În special, în raport se constată că politica de coeziune a atenuat declinul dramatic al investiţiilor publice, injectând resurse financiare extrem de necesare în multe state membre și creând o stabilitate financiară vitală pentru atragerea de investiţii private.

Investiţiile din cadrul politicii de coeziune a UE pentru perioada 2007-2013 au produs deja rezultate palpabile. Cifrele de până acum (până la sfârșitul anului 2012) indică crearea a circa 600 000 de locuri de muncă noi, sprijinirea a 80 000 de întreprinderi noi, oferirea accesului la banda largă unui număr de 5 milioane de cetăţeni și îmbunătăţirea accesului la apă potabilă pentru 3,3 milioane de persoane. În plus, 5,7 milioane de persoane au fost ajutate să-și găsească un loc de muncă și încă 8,6 milioane au fost sprijinite în obţinerea unei calificări.

Investiţiile din cadrul rundei financiare actuale, 2014-2020, se preconizează că vor fi chiar mai eficace, cu o direcţionare mai bună înspre sectoare-cheie, precum economia cu emisii scăzute de dioxid de carbon, competitivitatea IMM-urilor, inovarea și ocuparea forţei de muncă și incluziunea socială. Investiţiile din cadrul politicii de coeziune a UE se vor cifra la peste 38 de miliarde EUR, destinaţi să susţină trecerea la o economie mai ecologică prin investiţii în eficienţa energetică și în energia din surse regenerabile - comparativ cu 16,6 miliarde EUR investiţi în economia cu emisii scăzute de dioxid de carbon în perioada 2007-2013. Conform planurilor de cheltuieli și acordurilor de parteneriate ale statelor membre, fonduri de până la 33 de miliarde EUR (reprezentând o creștere de aproape 10 miliarde EUR) vor susţine IMM-urile Europei în eforturile lor de a deveni mai competitive. Peste 80 de miliarde EUR vor fi investiţi în capitalul uman prin Fondul social european și prin Iniţiativa privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor.

În raport se subliniază și necesitatea unei bune guvernanţe, afirmându-se că, în lipsa acesteia, nu se pot atinge rate semnificative de creștere și nici convergenţa economică regională. Deși guvernanţa s-a îmbunătăţit pretutindeni în Europa, investiţiile vor continua să ajute la consolidarea capacităţii administrative în anumite state membre, prin formarea și sprijinirea personalului, pentru a asigura o utilizare robustă și eficace a banilor contribuabililor din UE.

Chiar dacă orașele sunt în general considerate motoare de creștere și de inovare, tot ele sunt cele care au suferit de pe urma crizei mai mult decât alte regiuni în ceea ce privește pierderile de locuri de muncă. Locuitorii orașelor riscă mai mult să se afle în situaţii de sărăcie și de excluziune socială, în multe state membre. Și din acest motiv, noile reguli ale politicii de coeziune prevăd că cel puţin 20 % din Fondul social european ar trebui investit în consolidarea incluziunii sociale și în combaterea sărăciei.
Comisia lansează, de asemenea, o nouă Platformă pentru date deschise a politicii de coeziune pentru sprijinirea orientării mai intense înspre rezultate, pentru creșterea transparenţei și pentru promovarea dezbaterii privind eficienţa finanţării în cadrul politicii de coeziune. Utilizatorii pot explora datele raportului prin intermediul mai multor hărţi și grafice interactive și pot, de asemenea, să includă comentarii.

Context

Cel de-al 5-lea raport privind coeziunea, publicat în 2012, a subliniat necesitatea unor investiţii mai bine corelate cu Strategia Europa 2020, cu condiţii preliminare mai stricte și cu rezultate mai ușor de urmărit. Politica de coeziune reformată, cu abordarea sa puternic strategică, ţine seama de aceste recomandări. Noile reguli și condiţii preliminare pentru finanţare garantează că există cadrul de reglementare și macroeconomic adecvat pentru a asigura impactul sporit al politicii.

Raportul arată că, deși criza economică recentă a dus la mărirea discrepanţelor regionale în ceea ce privește creșterea, cifrele și previziunile naţionale indică o inversare a tendinţei, graţie unor investiţii mai bine direcţionate în cadrul politicii de coeziune.

Enterprise Europe Network

Constanţa 23/04

11°C

acum
vânt 32 kmh din ESE
vizibilitate 10 km

12°C

max

12°C

min

19°C

max

12°C

min

emis înCurs valutar BNR 23/04

EUR
4.9762
+0.01%
GBP
5.7698
+0.04%
USD
4.6699
-0.03%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic