Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Deschiderea pieţei de plăţi online pentru reducerea comisioanelor și a fraudelor

09.10.2015, Parlamentul European

Prin votul din 8 oct 2015, deputaţii din Parlamentul Europeana au susţinut că actualizarea regulilor UE privind serviciile de plăţi vor reduce costurile plăţii facturilor dându-le posibilitatea noilor jucători de pe piaţă să utilizeze instrumente mobile și online pentru a efectua plăţi în numele unor clienţi. De asemenea, regulile agreate informal de PE și Consiliu în luna mai, vor securiza mai mult plăţile online, stabilind reguli de protecţie a datelor și de responsabilitate pentru toţi furnizorii de servicii de plăţi online.

"Piaţa UE a serviciilor de plăţi rămâne fragmentată și scumpă, costul ei fiind de 130 miliarde de euro sau peste 1% din PIB pe an. Economia UE nu își poate permite aceste costuri, dacă vrea să fie competitivă la nivel global”, a spus raportorul Antonio Tajani (PPE, IT), adăugând că ”noul cadru de reglementare va reduce costurile, va îmbunătăţi siguranţa plăţilor și va facilita apariţia unor noi jucători, precum și a unor noi metode inovatoare de plată mobile și pe internet”.

Utilizarea unor terţi furnizori pentru a reduce costurile plăţilor

Cineva care utilizează un cont online pentru a efectua o plată va avea dreptul de a folosi software, echipamente și aplicaţii de plăţi puse la dispoziţie de o terţă parte autorizată, precum și de a avea plata executată de către acest furnizor, în numele său.

De exemplu, cei care fac plăţi fără să aibă o carte de credit sau debit vor putea autoriza nou intraţii actori de pe piaţă, cum ar fi SOFORT în Germania, Trustly în ţările scandinave sau IDEAL în Olanda, să utilizeze datele lor bancare pentru a efectua plăţi din conturile lor.

Comisioanele pentru furnizorii de servicii de plăţi nu trebuie să fie mai mari decât costurile lor directe. Vor fi interzise alte comisioane pentru utilizarea instrumentelor de plată, cum ar fi cardurile de debit și credit, ale căror comisioane de procesare ”interbancară” sunt deja reglementate.

Siguranţa plăţilor

Banca la care un plătitor are contul poate refuza accesul unui furnizor terţ de servicii la acest cont doar din motive de siguranţă justificate și demonstrate obiectiv, care au fost raportate autorităţilor de supraveghere. Această prevedere ar trebui să prevină posibilitatea ca băncile să ”blocheze” piaţa pentru noi servicii de plăţi.

Furnizorii terţi de servicii de plăţi, pe de altă parte, vor fi obligaţi să asigure o înregistrare sigură a utilizatorului și să reducă riscul de fraudă. De asemenea, ei vor fi obligaţi să se asigure că datele personale de plată ale utilizatorului trece prin canale sigure și că nu sunt transmise mai departe fără consimţământul utilizatorului.

În cazul în care este efectuată o plată neautorizată din contul său, deţinătorul nu trebuie să piardă mai mult de 50 euro dacă instrumentul de plată a fost pierdut, furat sau utilizat greșit. Un furnizor de servicii care nu acţionează pentru a preveni astfel de fraude după notificarea unei pierderi sau care nu cere metode puternice de autentificare a clientului atunci când este cazul ar putea fi considerat responsabil pentru pierderile clientului său și i s-ar putea cere să compenseze paguba financiară.

Ce urmează

Legea trebuie să fie acum aprobată oficial de statele membre UE pentru a putea intra în vigoare neîntârziat.

Enterprise Europe Network

Constanţa 26/04

13°C

acum
vânt 22 kmh din VNV
vizibilitate 10 km

15°C

max

11°C

min

15°C

max

11°C

min

emis înCurs valutar BNR 25/04

EUR
4.9763
0.00%
GBP
5.8067
+0.33%
USD
4.6386
-0.39%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic