Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Comisia stabilește calea strategică de urmat pentru uniunea vamală a UE

28.12.2016

Comisia Europeană a adoptat planul său pe termen lung pentru a da un nou impuls gestionării uniunii vamale, unul dintre pilonii Uniunii Europene, care sprijină și protejează piața unică.

 

Autoritățile vamale au un rol tot mai important în asigurarea siguranței și a securității noastre în UE. Un sistem puternic și bine gestionat contribuie la protejarea cetățenilor împotriva amenințărilor teroriste, precum și a celor la adresa sănătății și a mediului, stimulând și dezvoltând totodată întreprinderile competitive.  Comunicarea  actuală  stabilește o viziune strategică privind uniunea vamală, care ar urma să ducă la consolidarea cooperării dintre autoritățile naționale pentru a face față provocărilor secolului al XXI-lea.

 

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a declarat: „Amenințările comune impun măsuri comune din partea Europei. Autoritățile vamale naționale au un rol important în întreaga UE pentru a ne proteja interesele. De la facilitarea comerțului și asigurarea securității frontierelor, la protecția civilă și lupta împotriva traficului de arme ilegale și de mărfuri contrafăcute, Comisia Europeană dorește să pună la dispoziția autorităților vamale naționale și a celor 120 000 de angajați ai acestora instrumentele adecvate pentru îndeplinirea acestei misiuni esențiale. Anul viitor vom sărbători cea de a 50-a aniversare a uniunii vamale. Este deosebit de important să aducem îmbunătățiri acestei însemnate realizări pentru anii care vin.”

 

Uniunea vamală își desfășoară activitatea în temeiul principiilor deja convenite și al unui cadru juridic cunoscut sub numele de Codul vamal al Uniunii (CVU), care a intrat în vigoare la 1 mai 2016. Chiar dacă normele sunt aceleași în întreaga UE, autoritățile vamale nu le aplică întotdeauna în mod coerent, uniform. Viziunea prezentată în comunicarea de astăzi a Comisiei subliniază faptul că administrațiile vamale independente ale statelor membre ar trebui să depună eforturi pentru a acționa ca o singură entitate. În același timp, cooperarea cu alte autorități competente în materie de gestionare a frontierelor și de asigurare a securității, cum ar fi poliția națională de frontieră și garda națională de coastă, poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european și Europol, trebuie, de asemenea, să fie încurajată și consolidată. În egală măsură, operațiunile vamale din UE ar trebui să aibă acces la sistemele informatice necesare pentru a gestiona până la nouă declarații vamale pe secundă.

 

Printre prioritățile-cheie ale Comisiei privind acțiunile viitoare se numără și următoarele:

 

  • încurajarea unui acord comun între statele membre privind aplicarea legislației vamale a UE;

     

  • sprijinirea administrațiilor vamale pentru a eficientiza activitatea celor 120 000 de membri ai personalului vamal;

 

  • modernizarea și alinierea noilor sisteme informatice de la nivelul UE destinate procedurilor vamale pentru asigurarea celei mai bune cooperări posibile;

 

  • promovarea bunelor practici pentru a facilita cooperarea autorităților naționale și schimbul de informații între acestea.

 

Comunicarea  pledează,  de asemenea , în favoarea unui rol mai proeminent al autorităților vamale în diverse domenii în contextul gestionării frontierelor, inclusiv în ceea ce privește lupta împotriva terorismului și asigurarea securității frontierelor. În mod concret, Comisia a propus, de asemenea,  o actualizare a normelor privind controlul vamal al numerarului în vederea reducerii activităților financiare ilegale desfășurate de grupurile infracționale și teroriste. De asemenea, în prezent se examinează modul în care autoritățile vamale ar putea să contracareze comerțul ilicit cu bunuri culturale practicat de grupurile teroriste.

 

Acțiunile viitoare se vor concentra, de asemenea, asupra gestionării resurselor umane și financiare și asupra furnizării de echipament vamal specializat, inclusiv de laboratoare mobile și scannere corporale.

 

Context

 

Uniunea vamală, care va sărbători 50 de ani de existență în 2018, este unică în lume. Aceasta este piatra de temelie a Uniunii Europene și este vitală pentru buna funcționare a pieței unice.

 

Odată vămuite într-un stat membru, mărfurile pot circula liber în Uniune, deoarece toate statele membre aplică aceleași norme în privința veniturilor și a protecției la frontierele externe. Cele 28 de administrații vamale din UE trebuie să acționeze ca și cum ar fi o singură entitate, facilitând în același timp comerțul și protejând sănătatea și siguranța tuturor cetățenilor UE.

 

Un exemplu timpuriu al integrării cu succes în UE, uniunea vamală a creat condițiile necesare pentru instituirea pieței unice și a constituit un fundament solid al integrării și al creșterii economice. Comunicarea actuală abordează maniera în care Comisia și statele membre pot acționa în parteneriat pentru a se asigura că uniunea vamală contribuie în cel mai bun mod la prosperitatea și securitatea UE.

Enterprise Europe Network

Constanţa 25/04

13°C

acum
vânt 18 kmh din VNV
vizibilitate 10 km

13°C

max

13°C

min

15°C

max

11°C

min

emis înCurs valutar BNR 25/04

EUR
4.9763
0.00%
GBP
5.8067
+0.33%
USD
4.6386
-0.39%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic