Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Comisia Europeană și Parlamentul European pun în aplicare noi norme privind registrul de transparenţă

30.01.2015, Comisia Europeană

S-a lansat o nouă versiune a registrului de transparenţă al UE, care este rezultatul unui efort comun întreprins de Comisia Europeană și de Parlamentul European. Această „a doua generaţie” a registrului pune în aplicare dispoziţiile acordului interinstituţional revizuit încheiat între Parlamentul European și Comisia Europeană în aprilie 2014.

Noul sistem introduce schimbări în ceea ce privește modul în care sunt declarate resursele umane implicate în activităţi de lobby, solicită informaţii suplimentare cu privire la participarea în comitetele, forumurile, intergrupurile sau alte structuri similare ale UE, precum și cu privire la dosarele legislative care sunt urmărite în prezent. Acesta extinde, de asemenea, obligaţia de a declara costurile estimate legate de activitatea de lobby pentru a include toate entităţile înregistrate.

În plus, o procedură simplificată privind alertele și reclamaţiile permite un control mai strict și tratarea mai eficientă a presupuselor informaţii înșelătoare. Sunt introduse, de asemenea, noi stimulente pentru a spori valoarea adăugată a înregistrării, cum ar fi obligaţia de înregistrare impusă tuturor celor care doresc să aibă o întrevedere cu comisarii, cu membrii cabinetelor sau cu directorii generali sau oricărei organizaţii care dorește să își exprime punctul de vedere în cadrul audierilor organizate de Parlamentul European.

Un nou site internet mai ușor de utilizat îmbunătăţește interfaţa publică și asigură un proces de înregistrare mai simplu, în care se oferă îndrumare în fiecare etapă a înregistrării.

Context

Măsurile luate sunt necesare pentru punerea în aplicare a unui acord semnat în aprilie 2014. Comisia Juncker intenţionează să își prezinte, în 2015, propria propunere privind un registru obligatoriu al persoanelor care desfășoară activităţi de lobby, care să acopere Comisia, Parlamentul European și Consiliul. Prim vicepreședintele Timmermans este responsabil de pregătirea acestei propuneri.

La 25 noiembrie 2014, Comisia Juncker a dat deja un nou impuls procesului de transparenţă prin adoptarea a două decizii care prevăd obligaţia publicării informaţiilor privind reuniunile organizate de comisari, de membrii cabinetelor acestora și de directorii generali cu organizaţii și cu persoane care desfășoară activităţi independente.

Președintele Juncker a clarificat, de asemenea, faptul că aceștia ar trebui, în principiu, să se întâlnească numai cu organizaţiile și persoanele independente înscrise în registrul de transparenţă. Comisia se angajează, în același timp, să sporească transparenţa și să menţină, în mod regulat, un dialog deschis cu părţile interesate.

Registrul de transparenţa al UE:

http://ec.europa.eu/transparencyregister/public/homePage.do

 

Enterprise Europe Network

Constanţa 26/04

12°C

acum
vânt 11 kmh din N
vizibilitate 10 km

12°C

max

12°C

min

14°C

max

11°C

min

emis înCurs valutar BNR 26/04

EUR
4.9765
0.00%
GBP
5.8018
-0.08%
USD
4.6373
-0.03%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic