Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Comisia a semnat, în cadrul Mecanismului european de stabilitate, un program de sprijin cu o durată de trei ani pentru stabilitatea Greciei

24.08.2015, Comisia Europeană

Comisia Europeană a semnat in 19.08.2015 un memorandum de înţelegere (MoU) cu Grecia, pentru un nou program de sprijin pentru stabilitate. În cadrul Mecanismului european de stabilitate (MES) - „zidul de protecţie” al finanţelor Europei, înfiinţat în 2012 ca răspuns la criza financiară globală -, se va putea aloca Greciei, în următorii trei ani, o sumă maximă de 86 de miliarde EUR sub formă de împrumuturi, cu condiţia ca autorităţile elene să pună în aplicare reforme menite să rezolve dificultăţile fundamentale cu care se confruntă economia și societatea Greciei.

Fiind rezultatul mai multor luni de negocieri intense, programul va contribui la înlăturarea incertitudinii, la stabilizarea situaţiei economice și financiare și va sprijini Grecia în revenirea sa la creșterea durabilă, bazată pe finanţe publice solide, pe o competitivitate sporită, o bună funcţionare a sectorului financiar, crearea de locuri de muncă și coeziune socială. În conformitate cu articolul 13 din Tratatul privind MES, memorandumul de înţelegere prezintă în detaliu obiectivele reformei și angajamentele pe care trebuie să le asume Grecia pentru deblocarea finanţării în cadrul MES. Plata fondurilor este condiţionată de înregistrarea de progrese în ceea ce privește realizarea obiectivelor. Punerea în aplicare va fi monitorizată de către Comisie, în colaborare cu Banca Centrală Europeană și, ori de câte ori este posibil, împreună cu Fondul Monetar Internaţional. Această monitorizare va lua forma unor reexaminări periodice.

În conformitate cu orientările politice formulate de președintele Jean-Claude Juncker, Comisia, în calitate de partener la negocieri, a acordat o atenţie deosebită echităţii sociale a noului program, pentru a se asigura că efortul ajustării este repartizat în mod echitabil și pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili membri ai societăţii. Comisia publică astăzi o evaluare a impactului social al programului și concluzionează că, dacă sunt puse în aplicare pe deplin și în timp util, măsurile prevăzute în program vor ajuta Grecia să reintre pe făgașul „stabilităţii și creșterii într-un mod sustenabil din punct de financiar și social” și vor contribui la îndeplinirea celor mai presante nevoi și provocări sociale din Grecia.

Printre obiectivele pe care se concentrează Comisia se numără:

  • introducerea treptată a unei scheme de venit minim garantat și asigurarea asistenţei medicale pentru toţi,
  • garantarea faptului că eforturile cerute din partea tuturor sunt proporţionale cu veniturile acestora,
  • realizarea de economii în domenii care nu afectează în mod direct veniturile cetăţenilor obișnuiţi, cum ar fi reducerea cheltuielilor pentru apărare, ori prin remedierea ineficienţelor în multe domenii ale cheltuielilor publice,
  • suprimarea unor drepturi dobândite de diverse grupuri de interese, de exemplu eliminarea treptată a tratamentelor fiscale favorabile pentru armatori sau fermieri ori a multitudinii de scutiri, cum ar fi scutirea de TVA, de care beneficiază unele insule, sau eliminarea subvenţiilor nejustificate,
  • sprijinirea rolului partenerilor sociali și modernizarea sistemului de negociere colectivă,
  • combaterea corupţiei, a evaziunii fiscale și a muncii nedeclarate,
  • sprijinirea creării unei administraţii publice mai transparente și mai eficiente, inclusiv prin trecerea către o administraţie fiscală mai independentă, reorganizarea ministerelor și introducerea unei corelări mai adecvate între salarii și responsabilităţi.

În completarea programului de ajustare și pentru a-i da cele mai mari șanse de reușită, la 15 iulie 2015, Comisia a prezentat un Plan pentru locuri de muncă și creștere economică pentru Grecia. Vor fi puse la dispoziţie, până în 2020, aproximativ 35 de miliarde EUR pentru investiţii în oameni și în întreprinderi. Prin creșterea cu 7 puncte procentuale a ratei de prefinanţare iniţială pentru programele de finanţare aferente perioadei 2014-2020 în Grecia, se poate pune la dispoziţie mai repede 1 miliard EUR din alocarea de ţară ca plată în avans pentru noile proiecte cofinanţate de UE.
De asemenea, Comisia își pregătește oferta de asistenţă și expertiză tehnică, prin intermediul noului serviciu creat în acest sens, și anume Serviciul de sprijin pentru reformele structurale (SSRS). SSRS, înfiinţat în luna iulie, va servi drept platformă pentru mobilizarea expertizei din serviciile Comisiei, din administraţiile statelor membre și din alte organizaţii internaţionale pentru a ajuta statele membre în procesul de elaborare și monitorizare a reformelor.

Enterprise Europe Network

Constanţa 20/04

10°C

acum
vânt 29 kmh din NE
vizibilitate 10 km

11°C

max

8°C

min

14°C

max

7°C

min

emis înCurs valutar BNR 19/04

EUR
4.9764
0.00%
GBP
5.8125
-0.06%
USD
4.6687
+0.13%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic