Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Comisia a lansat o nouă inițiativă menită să îmbunătățească sănătatea și securitatea lucrătorilor la nivelul UE

13.01.2017

Investițiile în securitatea și sănătatea ocupațională îmbunătățesc viețile oamenilor pentru că se axează pe prevenirea accidentelor și a bolilor profesionale. Bazată pe eforturile din trecut, noua inițiativă a Comisiei are ca scop să ofere lucrătorilor o protecție mai bună împotriva cancerului cauzat de condițiile de muncă, să sprijine întreprinderile, în special IMM-urile și microîntreprinderile, în eforturile lor de a respecta cadrul legislativ existent și să pună un accent mai mare pe rezultate, în detrimentul birocrației.

 

Comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen, a declarat: „Prezentăm astăzi un plan de acțiune clar în vederea creării unui cadru solid în materie de securitate și de sănătate la locul de muncă, adaptat secolului al XXI-lea, cu norme transparente, actualizate și aplicate cu eficacitate pe teren. De asemenea, ne respectăm angajamentul de a combate cancerul cauzat de condițiile de muncă prin abordarea expunerii la șapte substanțe chimice cancerigene suplimentare, ceea ce va ameliora protecția a circa 4 milioane de lucrători din Europa. Ne unim forțele cu statele membre și cu părțile interesate pentru a crea un mediu de lucru sănătos și sigur pentru toți.”

 

De la adoptarea primei directive în acest domeniu la nivelul Uniunii în urmă cu 25 de ani și până în prezent, UE a fost mereu un pionier al standardelor înalte în domeniul protecției lucrătorilor împotriva riscurilor legate de sănătatea și de securitatea în muncă. Începând din 2008, numărul lucrătorilor decedați în urma unor accidente de muncă a scăzut cu aproape 25 %, iar procentul lucrătorilor din UE care au raportat cel puțin o problemă de sănătate cauzată sau înrăutățită de condițiile de lucru a scăzut cu aproape 10 %. Cu toate acestea, situația rămâne critică: se estimează că aproximativ 160 000 de europeni mor în fiecare an din cauza unor boli legate de profesia lor. Protejarea sănătății și a securității lucrătorilor la locul de muncă prin menținerea și actualizarea înaltelor standarde europene reprezintă o prioritate absolută.

 

Ca urmare a angajamentului pe care și l-a asumat de a continua să îmbunătățească sănătatea și securitatea lucrătorilor, Comisia va lua următoarele măsuri esențiale:

 

  • Stabilirea limitelor de expunere sau alte măsuri privind șapte substanțe chimice cancerigene suplimentare. Pe lângă faptul că va fi benefică pentru sănătatea lucrătorilor, această propunere stabilește și un obiectiv clar privind evitarea expunerii pentru angajatori și pentru autoritățile responsabile cu aplicarea legii.

     

  • Sprijinirea întreprinderilor, în special a întreprinderilor mici și a microîntreprinderilor, în eforturile lor de a respecta normele în materie de sănătate și de securitate. S-a demonstrat că mai mult de o treime dintre microîntreprinderi nu evaluează riscurile la locul de muncă. Prin urmare, am publicat astăzi un document de orientare pentru angajatori, care conține sfaturi practice menite să faciliteze evaluarea riscurilor și să o facă mai eficientă. Acest document include recomandări cu privire la modul de abordare a riscurilor tot mai mari în materie de securitate și de sănătate în muncă, cum sunt riscurile psihosociale, riscurile ergonomice sau cele legate de îmbătrânire. De asemenea, dorim să sporim disponibilitatea instrumentelor gratuite online cu ajutorul cărora întreprinderile mici și microîntreprinderile pot efectua evaluări ale riscurilor.

 

  • Comisia va colabora cu statele membre și cu partenerii sociali pentru a elimina sau a actualiza normele învechite în următorii doi ani, cu scopul de a simplifica și de a reduce sarcina administrativă, continuând totodată să garanteze protecția lucrătorilor. Această modernizare ar trebui, de asemenea, să contribuie la îmbunătățirea aplicării legislației pe teren.

    Revizuirea legislației UE în domeniul securității și al sănătății în muncă, precum și modificările aduse Directivei privind agenții cancerigeni și mutageni se încadrează în efortul actual al Comisiei de a crea un  pilon european al drepturilor sociale, al cărui scop este adaptarea legislației UE la evoluția formelor de muncă și a societății. Consultările și dezbaterile cu privire la acest pilon au confirmat importanța sănătății și a securității ocupaționale ca element de bază al acquis-ului UE și au pus accentul pe prevenire și pe asigurarea respectării legii. Comunicarea adoptată este, de asemenea, un rezultat al amplei evaluări a aquis-ului existent efectuate în cadrul Programului privind o reglementare adecvată și funcțională (REFIT), al cărui scop este de a face legislația UE mai simplă, mai relevantă și mai eficace. Propunerea și modificările au fost elaborate în strânsă colaborare cu părțile interesate de la toate nivelurile, în special cu partenerii sociali. 

Enterprise Europe Network

Constanţa 18/04

10°C

acum
vânt 22 kmh din VNV
vizibilitate 10 km

13°C

max

10°C

min

11°C

max

9°C

min

emis înCurs valutar BNR 17/04

EUR
4.9754
-0.02%
GBP
5.8294
+0.02%
USD
4.6739
-0.17%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic