Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Combaterea fraudei: Progrese majore în politica antifraudă în UE, însă statele membre trebuie să își sporească eforturile pentru combaterea fraudei

21.07.2014

Conform raportului anual al Comisiei privind protejarea intereselor financiare (raportul PIF), statele membre trebuie să își intensifice activitatea în ceea ce privește prevenirea, detectarea și raportarea fraudelor care afectează fondurile UE. Raportul conţine recomandări detaliate vizând domeniile pe care autorităţile naţionale trebuie să se concentreze în mod deosebit. Conform raportului, fraudele detectate în ceea ce privește cheltuielile UE reprezintă mai puţin de 0,2 % din toate fondurile. Cu toate acestea, Comisia consideră că trebuie depuse eforturi suplimentare la nivel naţional pentru combaterea și detectarea fraudelor. Prin urmare, raportul PIF anual recomandă, printre altele, ca statele membre să își revizuiască mecanismele de control pentru a se asigura că acestea se bazează pe risc și au obiective precise.

Printre aspectele pozitive, raportul menţionează că, la nivel naţional, s-au realizat progrese semnificative în ceea ce privește punerea în aplicare a noilor norme și politici, ceea ce va consolida lupta împotriva fraudei în anii următori. În plus, la nivelul UE, în ultimii cinci ani s-au înregistrat pași majori în definirea unui cadru mai solid pentru lupta contra fraudei. Aceste iniţiative, după ce sunt puse în aplicare complet, pot avea un impact major asupra nivelurilor fraudei.

Conform raportului, fraudele vizând bugetul UE care au fost identificate de autorităţile naţionale au scăzut ușor în 2013 faţă de 2012. În ceea ce privește cheltuielile, au fost afectate de fraudă 248 de milioane de euro din fondurile UE, ceea ce reprezintă 0,19 % din bugetul pentru cheltuieli. Comparativ cu anul precedent (315 milioane de euro) s-a înregistrat o scădere de aproximativ 21 %. În ceea ce privește veniturile, fraudele suspectate sau confirmate s-au ridicat la 61 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 0,29 % din resursele proprii tradiţionale colectate pentru anul 2013. Comparativ cu anul precedent (77,6 milioane de euro), s-a înregistrat de asemenea o scădere de 21 %. Deși impactul financiar global al fraudelor vizând fondurile UE a scăzut anul trecut, numărul cazurilor raportate în ceea ce privește cheltuielile UE a crescut în comparaţie cu anul precedent. Această scădere poate fi rezultatul unor măsuri mai ferme pentru detectarea într-un stadiu incipient, care au condus la reducerea valorii globale a fondurilor afectate. De asemenea, poate indica o mai bună raportare a fraudelor de către unele state membre.

Context

Pe lângă datele referitoare la cazurile de fraudă și neregulile raportate, recuperările și corecţiile financiare și nivelurile de raportare din statele membre, raportul se concentrează în general în fiecare an pe analiza aprofundată a unui domeniu. Anul acesta, raportul face un bilanţ al progreselor realizate de statele membre în ceea ce privește înfiinţarea serviciilor naţionale de coordonare antifraudă (AFCOS), prevăzute de noul regulament privind OLAF. Obiectivul AFCOS este să coopereze în mod activ și să facă schimb de informaţii cu OLAF, îmbunătăţind astfel lupta comună împotriva fraudei. Raportul prezintă detalii privind statele membre care au desemnat deja un serviciu naţional de coordonare antifraudă și invită celelalte patru state membre să facă acest lucru până la sfârșitul anului.

Raportul detaliază, de asemenea, numeroasele iniţiative luate de Comisie în 2013 în ceea ce privește fraudele vizând bugetul UE. Aceste măsuri se bazează pe programul intensiv de luptă contra fraudei, pe care Comisia l-a desfășurat în ultimii cinci ani. Pe lângă punerea în aplicare a noii strategii antifraudă a Comisiei, în 2013 s-au înregistrat progrese legislative semnificative, printre care:

  • Comisia a propus înfiinţarea unui Parchet european. Această nouă instituţie va consolida în mod semnificativ anchetarea și urmărirea penală a infracţiunilor care afectează bugetul UE în întreaga Europă
  • Noul regulament OLAF a intrat în vigoare și a contribuit la consolidarea activităţilor de investigare ale OLAF 
  • S-au făcut progrese instituţionale substanţiale în ceea ce privește propunerea Comisiei privind protejarea intereselor financiare ale UE prin măsuri de drept penal. Prin armonizarea definiţiilor infracţiunilor comise împotriva bugetului și prin introducerea unor sancţiuni minime care urmează să fie aplicate acestor infracţiuni, propunerea are ca obiectiv să contribuie la protejarea fondurilor și la descurajarea potenţialilor autori de fraude.

Raportul este disponibil la adresa:
http://ec.europa.eu/anti_fraud/about-us/reports/communities-reports/index_en.htm

Enterprise Europe Network

Constanţa 16/04

18°C

acum
vânt 22 kmh din S
vizibilitate 10 km

18°C

max

18°C

min

21°C

max

15°C

min

emis înCurs valutar BNR 16/04

EUR
4.9763
+0.05%
GBP
5.8284
+0.02%
USD
4.6818
+0.33%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic