Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Alianţa europeană pentru ucenicii: numeroase întreprinderi și organizaţii se angajează să pună la dispoziţia tinerilor 140 000 de ucenicii

25.06.2015

Combaterea șomajului în rândul tinerilor este o prioritate de vârf pentru Comisia Europeană. Programele de ucenicie de bună calitate îi ajută pe tineri să dobândească abilităţile și competenţele cheie necesare pentru a avea succes pe piaţa forţei de muncă. În prezent, peste patruzeci de întreprinderi și alte organizaţii au aderat la Alianţa europeană pentru ucenicii, coordonată de Comisia Europeană, și s-au angajat săofere ucenicii mai numeroase și de mai bună calitate pentru tineri. În total, întreprinderile vor pune la dispoziţia tinerilor 140 000 de ucenicii și oportunităţi de formare. Comisia Europeană s-a angajat să consolideze oferta de ucenicii, precum și calitatea și imaginea acestora.

Noile angajamente au fost semnate la Riga, în cadrul unei reuniuni organizate de președinţia letona, la care au participat miniștrii responsabili pentru educaţie și formare profesională, partenerii sociali europeni și reprezentanţi ai Comisiei Europene. Iată câteva dintre principalele angajamente asumate de întreprinderi:

  • Până în 2017, Adecco va oferi formare la locul de muncă unui număr de 5 000 de tineri, fie în cadrul întreprinderii principale, fie la una dintre societăţile partenere.
  • Până în 2018, Axa va oferi oportunităţi de muncă unui număr de 20 000 de tineri, inclusiv 10 000 contracte de muncă pe perioadă nedeterminată și determinată și 10 000 de ucenicii sau stagii remunerate.
  • BMW va extinde formarea profesională la nivel internaţional, inclusiv prin intermediul unui dublu program personalizat de educaţie, care oferă formare practică în Germania și calificare în Spania. BMW primește în fiecare an 1 500 de ucenici noi.
  • Safran va dezvolta programe de ucenicie în cadrul filialelor sale europene și va promova sisteme de mobilitate internaţională. Safran va primi între 2 000 și 3 000 de ucenici pe an.
  • Capita va oferi anul acesta peste 500 de ucenicii pentru tineri și va colabora cu alţi angajatori importanţi în acest scop, printre altele, prin recrutarea și pregătirea a 400 de ucenici pentru administraţia publică și a peste 600 pentru sectorul bancar.
  • CSR Europe va sprijini întreprinderile din cadrul reţelei sale în ceea ce privește calitatea programelor lor de ucenicii și stagii, oferind astfel unui număr de 50 000 de tineri posibilitatea de a beneficia de formare de calitate până la sfârșitul anului 2017.

Alte întreprinderi care au aderat la alianţă sunt Bertelsmann, Saica și Verallia Saint-Gobain.

Partenerii sociali europeni au prezentat noi angajamente în sectorul construcţiilor, în industria chimică, în sectorul comercial și al educaţiei. Cinci noi angajamente provin din partea sindicatelor naţionale ale cadrelor didactice și unul din partea unui sindicat francez din sectorul energetic. Alte angajamente cheie au fost asumate de guvernul scoţian, de Asociaţia Europeană a Autorităţilor Locale și Regionale pentru Învăţarea pe tot Parcursul Vieţii, precum și de grupul de reflecţie al Fundaţiei Bertelsmann.

Acești noi membri se alătură membrilor și guvernelor care fac deja parte din Alianţa europeană pentru ucenicii.

Context

Alianţa europeană pentru ucenicii a fost creată la 2 iulie 2013, la Leizpig (Germania), printr-o declaraţie comună a președinţiei UE, a Comisiei Europene și a partenerilor sociali europeni, urmată de o declaraţie a Consiliului și de angajamente individuale privind următoarele etape necesare pentru sporirea cantităţii, a calităţii și a ofertei de ucenicii din partea ţărilor UE.

Alianţa reunește autorităţi publice, camere de comerţ, industrie și artizanat, întreprinderi, parteneri sociali, furnizori de educaţie și formare, regiuni, organizaţii de tineret și organizaţii non-profit, grupuri de reflecţie și institute de cercetare, cu scopul de a promova programele de ucenicii și iniţiativele în acest domeniu din întreaga Europă.

În total, după aderarea de astăzi a Italiei și a Republicii Cehe, 26 de state membre ale UE și-au asumat deja angajamente naţionale. De asemenea, Alianţa a primit astăzi noi adeziuni din partea unor ţări AELS (Norvegia și Elveţia) și a unor ţări candidate (Albania, Muntenegru și Turcia).
Începând din 2013, în cadrul Alianţei europene pentru ucenicii au fost luate, în total, 84 de angajamente de către întreprinderi și alţi parteneri.

Enterprise Europe Network

Constanţa 20/04

12°C

acum
vânt 36 kmh din NNE
vizibilitate 10 km

12°C

max

8°C

min

14°C

max

7°C

min

emis înCurs valutar BNR 19/04

EUR
4.9764
0.00%
GBP
5.8125
-0.06%
USD
4.6687
+0.13%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic