Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Ajutoare de stat: Comisia Europeana a aprobat harta ajutoarelor regionale 2014-2020 pentru România

09.04.2014, Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE în materie de ajutoare de stat, harta României privind acordarea ajutoarelor de stat pentru dezvoltarea regională în perioada 2014-2020, în cadrul noilor orientări privind ajutoarele regionale adoptate de Comisie în luna iunie 2013. Noile orientări stabilesc condiţiile în care statele membre pot acorda întreprinderilor ajutoare de stat în scopul dezvoltării regionale. Obiectivul orientărilor este de a promova creșterea economică și de a spori coeziunea în cadrul pieţei unice.

Vicepreședintele Comisiei care răspunde de politica în materie de concurenţă, dl Joaquín Almunia, a declarat: „Noua hartă a ajutoarelor regionale stabilește un cadru clar în care România poate promova investiţiile productive în regiunile defavorizate în perioada 2014¬2020.”

Harta ajutoarelor regionale a României definește, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, regiunile care pot beneficia de ajutoare regionale pentru investiţii acordate de autorităţile române și stabilește nivelurile maxime ale ajutoarelor (așa-numitele „intensităţi ale ajutorului”) care pot fi acordate întreprinderilor din regiunile eligibile. Harta va fi valabilă în perioada 1 iulie 2014-31 decembrie 2020.

Întregul teritoriu al României va fi eligibil pentru ajutoare regionale pentru investiţii. Nivelurile maxime ale ajutoarelor care pot fi acordate proiectelor regionale de investiţii realizate de întreprinderile mari din zonele asistate se situează între 10 % și 50 % din costurile totale ale investiţiei, în funcţie de regiune. Pentru investiţiile realizate de IMM-uri, aceste procente pot fi majorate.

În temeiul orientărilor regionale, regiunile care au un PIB pe cap de locuitor sub 75 % din media UE sunt eligibile în mod prioritar pentru ajutoarele regionale pentru investiţii, întrucât scopul principal al ajutoarelor regionale este acela de a promova dezvoltarea regiunilor defavorizate din Europa. În noua hartă, la această categorie se încadrează regiuni reprezentând 89,4 % din populaţia României, iar acestea vor continua să fie eligibile pentru ajutoare regionale pentru investiţii la intensităţi maxime variind între 35 % și 50 % din costurile eligibile ale proiectelor de investiţii în cauză.

Și alte regiuni aflate într-o situaţie defavorizată faţă de media UE sau de media naţională pot deveni eligibile dacă îndeplinesc anumite criterii și dacă respectă criteriul acoperirii demografice totale. Statele membre pot astfel gestiona propriile disparităţi regionale. Având în vedere că aceste regiuni sunt mai puţin defavorizate decât cele cu un PIB pe cap de locuitor sub 75 % din media UE, atât domeniul de aplicare geografic, cât și intensitatea ajutorului sunt limitate. În această categorie, regiunea din jurul Bucureștiului, în care locuiește 10,6 % din populaţia României, va putea să beneficieze de ajutoare regionale pentru investiţii la intensităţi maxime ale ajutorului variind între 10 % și 35 %.

Având în vedere că PIB-ul pe cap de locuitor în regiunea din jurul Bucureștiului nu se mai situează sub 75 % din media UE, intensităţile maxime ale ajutoarelor regionale pentru investiţii sunt mai mici decât în perioada precedentă. În restul regiunilor asistate, intensitatea maximă a ajutorului va rămâne neschimbată, cu excepţia unei singure regiuni (Vest) în care se va înregistra o ușoară scădere (10 puncte procentuale), având în vedere că PIB-ul acesteia a crescut și că regiunea este în prezent mai puţin defavorizată faţă de media UE.

Context

Orientările privind ajutoarele regionale stabilesc normele în temeiul cărora statele membre pot acorda întreprinderilor ajutoare de stat pentru a sprijini investiţiile în instalaţii de producţie noi în regiunile defavorizate ale Europei sau pentru a extinde ori moderniza instalaţiile existente. Scopul final al ajutoarelor de stat regionale este de a sprijini dezvoltarea economică și ocuparea forţei de muncă. Orientările privind ajutoarele regionale cuprind norme pe baza cărora statele membre pot elabora hărţi ale ajutoarelor regionale valabile pe întreaga perioadă de valabilitate a orientărilor. Hărţile identifică zonele geografice în care întreprinderile pot primi ajutoare de stat regionale și definesc procentul reprezentat de ajutoare din costurile investiţiilor eligibile (intensitatea ajutorului). Costurile eligibile reprezintă partea din costurile totale ale investiţiei care pot fi luate în considerare pentru calcularea ajutorului.

Articolul 107 alineatul (3) litera (a) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) permite statelor membre să acorde ajutoare de stat pentru a promova dezvoltarea economică a regiunilor în care nivelul de trai este anormal de scăzut sau în care există un grad de ocupare a forţei de muncă extrem de scăzut. Potrivit orientărilor privind ajutoarele de stat regionale, aceste regiuni sunt zonele care au un PIB pe cap de locuitor sub 75 % din media UE și regiunile ultraperiferice. În plus, pentru a asigura o tranziţie fără probleme, regiunile al căror PIB se afla în trecut sub pragul de 75 % din PIB-ul UE vor continua să fie predefinite la nivelul UE ca fiind eligibile pentru ajutoare regionale. Articolul 107 alineatul (3) litera (c) din TFUE autorizează ajutoarele de stat destinate să faciliteze dezvoltarea anumitor activităţi sau a anumitor regiuni economice, în cazul în care acestea nu modifică în mod nefavorabil condiţiile schimburilor comerciale într-o măsură care contravine interesului comun. Orientările privind ajutoarele de stat regionale definesc aceste regiuni ca zone ale statelor membre care sunt defavorizate faţă de media UE sau faţă de media naţională. Acoperirea demografică este repartizată între statele membre în funcţie de criterii socioeconomice care ţin seama de disparităţile regionale, inclusiv de șomaj, atât la nivelul UE, cât și la nivel naţional. Ulterior, este la latitudinea fiecărui stat membru să decidă, în harta sa regională, care este cea mai bună modalitate de a utiliza această marjă de manevră pentru a defini mai multe regiuni eligibile în scopul gestionării disparităţilor regionale interne.

Enterprise Europe Network

Constanţa 29/03

21°C

acum
vânt 29 kmh din VNV
vizibilitate 10 km

20°C

max

13°C

min

15°C

max

10°C

min

emis înCurs valutar BNR 29/03

EUR
4.9695
-0.07%
GBP
5.8126
-0.07%
USD
4.6078
-0.02%
IFR
4.9683
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic