Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Agenda urbană: o nouă cerere de proiecte în valoare de 50 de milioane EUR pentru a ajuta orașele să facă faţă problemelor urbane

19.12.2016

Comisia Europeană a lansat o a doua cerere de proiecte în valoare de 50 de milioane EUR, în cadrul iniţiativei „Acţiuni urbane inovatoare”, în 16 dec 2016. Orașele pot cere și primi finanţare din partea UE pentru proiecte urbane inovatoare.

În Viena, a fost înfiinţat un ghișeu unic pentru serviciile publice necesare care să ofere sprijin migranţilor în vederea integrării în oraș. În Madrid, în cartiere cu rate ridicate ale șomajului s-au înfiinţat patru centre pentru a crea locuri de muncă în sectoarele energiei, mobilităţii, reciclării și alimentar, promovând în același timp o economie a solidarităţii.

Acestea sunt două dintre cele optsprezece proiecte câștigătoare ale primei cereri de proiecte din cadrul programului „Acţiuni urbane inovatoare”, lansat anul trecut. Acum, Comisia lansează o a doua cerere de proiecte, pentru a răsplăti proiectele cele mai inovatoare dezvoltate de orașe.

Comisarul pentru politica regională, Corina Creţu, a declarat: „Prin această iniţiativă, le oferim orașelor posibilitatea să-și transforme ideile în practici concrete, pe care le putem apoi împărtăși la nivelul UE. Și asta pentru că știm că soluţiile la problemele cele mai presante - șomaj, excluziune socială, schimbări climatice, pentru a menţiona doar câteva dintre ele - vor veni chiar de la orașe. Obiectivul agendei urbane este a le oferi orașelor încredere în forţele proprii și de a le face auzită vocea”.

Noua cerere de proiecte, cu un buget de 50 de milioane EUR din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), va răsplăti cele mai inovatoare proiecte din trei categorii, în conformitate cu priorităţile Agendei urbane a UE: integrarea migranţilor, mobilitatea urbană și economia circulară. Cererea lansată  este valabilă până la mijlocul lui aprilie 2017.

Context

Pactul de la Amsterdam (30 mai 2016) și Concluziile Consiliului din 24 iunie 2016 au lansat Agenda urbană a UE și au stabilit principiile de bază ale acesteia.

12 parteneriate, care constituie nucleul Agendei urbane, le permit orașelor, statelor membre, instituţiilor UE, ONG-urilor și partenerilor comerciali să colaboreze de pe baze egale pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii în zonele urbane. Patru parteneriate-pilot s-au lansat deja în lucru, temele lor fiind includerea migranţilor, calitatea aerului, locuinţele și sărăcia urbană.

În conformitate cu priorităţile tematice ale Agendei urbane, iniţiativa „Acţiuni urbane inovatoare” pune la dispoziţia orașelor din UE resurse pentru finanţarea unor proiecte inovatoare, cu un buget din cadrul FEDR în cuantum de 372 de milioane EUR pentru perioada 2014-2020. În cadrul primei cereri de proiecte, au fost selectate 18 proiecte din 378 de cereri depuse.

Enterprise Europe Network

Constanţa 25/04

14°C

acum
vânt 22 kmh din V
vizibilitate 10 km

14°C

max

12°C

min

15°C

max

10°C

min

emis înCurs valutar BNR 25/04

EUR
4.9763
0.00%
GBP
5.8067
+0.33%
USD
4.6386
-0.39%
IFR
4.9702
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic